Η κηραλοιφή ή κεραλοιφή όπως την έλεγε η γιαγιά μου, είναι μια “θαυματουργή” αλοιφή, που η συνταγή της έρχεται από τη Μικρά Ασία και έχει ιστορία, τουλάχιστον δυο αιώνες.
Χρησιμοποιείται για να προστατεύει τραύματα, εγκαύματα, ερεθισμούς και φλεγμονές.
Ενώ λόγω της αναπλαστικής της ιδιότητας, έχει πλήθος χρήσεων όπως σε: ραγάδες, ξηροδερμίες, ήπιες δερματίτιδες, παιδικά συγκάματα, κατακλήσεις κ.ά.
Το βασικότερό της πλεονέκτημα, σε σύγκριση με του εμπορίου, είναι η παντελής απουσία χημικών, μιας και παρασκευάζεται από πραγματικά φυσικά – αγνά υλικά, ενώ παράλληλα, η διαδικασία παρασκευής της είναι εξαιρετικά απλή.
Υλικά
• 75 γρ. γνήσιο κερί μέλισσας (χωρίς παραφίνη)
• 100 γρ. βαλσαμέλαιο
• 100 γρ. χαμομηλέλαιο
• 100 γρ. λάδι λεβάντας
• 50 γρ. βάμμα πρόπολης
• 20 γρ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη πολύ καλά
• 2 κομματάκια άσπρο λιβάνι κοπανισμένο πολύ καλά
Εκτέλεση
Πρώτη μας δουλειά είναι να αποστειρώσουμε το κερί.
Το βάζουμε λοιπόν σε ένα σκεύος, με λίγο νερό, περίπου ένα ποτήρι.
Το βράζουμε για 4′ – 5′ και το αφήνουμε μέσα στο σκεύος για 24 ώρες περίπου, μέχρι να κρυώσει και γίνει πάλι συμπαγές.
Όταν κρυώσει, το βγάζουμε απ᾿ το νερό.
Θα δούμε ότι στο κάτω μέρος του, υπάρχουν κάποιες κυψελίδες, (αυτές περιέχουν τις ακαθαρσίες του κεριού), οπότε τις ξύνουμε και τις πετάμε.
Έπειτα, σε μία κατσαρολίτσα (σε μπεν μαρί) ζεσταίνουμε τα τρία λάδια (προσέχουμε να μην τα βράσουμε) και βάζουμε μέσα το κερί, τη μαστίχα και το λιβάνι, ανακατεύοντάς τα διαρκώς μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το βάμμα πρόπολης και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό.
Έτσι όπως είναι ζεστό και λιωμένο το μείγμα, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, που δεν λιώνουν σε υψηλή θερμοκρασία, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν.
— Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την κηραλοιφή σε μωρά, την φτιάχνουμε μόνο με 300 γρ. ελαιόλαδο και 75 γρ. κερί.
— Αν η αποθήκευση της κηραλοιφής γίνει σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, επιμηκύνεται η διάρκεια της ζωής της και φτάνει ακόμη και τα δύο χρόνια, χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της. Καλύτερα πάντως το καλοκαίρι, να την φυλάμε στο ψυγείο.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού, ή άλλου ειδικού της υγείας.