Οι παροιμίες εκφράζουν την σοφία και τα πιστεύω του λαού οι οποίες προέρχονται κυρίως από άγνωστους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους οι οποίοι δια μέσω των αιώνων μας άφησαν αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά η οποία μπορεί να μας καθοδηγήσει στην ζωή μας με απλό και εύκολο τρόπο προς όφελος δικό μας αλλά και της κοινωνίας που ζούμε.
Η καθαριότητα είναι αυτό που βασικά ξεχωρίζει τον άνθρωπο-μελισσοκόμο από πολλά άλλα ζώα ακόμη και από τον ίδιο του τον συνάνθρωπο. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά άσχετα με το πόσα μελίσσια έχει κάποιος, αν είναι επαγγελματίας η ερασιτέχνης .. η άλλη μισή είναι ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του ίδιου το ατόμου.
Ναι .. φυσικά όλοι ξέρουμε την γνωστή παροιμία αλλά πόσοι όμως στον κλάδο μας την εφαρμόζουν ;
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες σε διάφορες ιστοσελίδες όπως θα δείτε παρακάτω, που δείχνουν κατά πόσο γνωρίζουν κάποιοι (όχι όλοι φυσικά) «μελισσοκόμοι» (που μόνο αυτό δεν είναι) την λαϊκή αυτή παροιμία και την εφαρμόζουν.
Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ!!!
Ως ευσυνείδητοι μελισσοκόμοι λοιπόν :
Διατηρούμε τον χώρο που μας φιλοξενεί καθαρό, δεν κάνουμε παρεμβάσεις και σε περίπτωση μετακίνησης δεν αφήνουμε πίσω τα κατάλοιπά μας.
Φροντίζουμε να έχουμε γραμμένα σε εμφανές σημείο τα στοιχεία μας.
Ανακυκλώνουμε όσα υλικά δεν χρησιμοποιούνται στους κατάλληλους κάδους.
Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους θερινούς μήνες με τις μελισσοκομικές μας εργασίες, έχουμε τον χώρο καθαρό από χόρτα γύρω από το μελισσοκομείο μας και διατηρούμε ικανή ποσότητα νερού εκεί που βρίσκονται οι κυψέλες μας.
Εμπλουτίζουμε την χλωρίδα με περισσότερα είδη φυτών που είναι κατάλληλα για το μικροκλίμα της περιοχής που βρισκόμαστε.
Καταγγέλλουμε στις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες κάθε μορφή ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Προστατεύουμε το περιβάλλον για ένα καλύτερο μέλλον για όλους