ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ
Μετα από κάμποσα τηλεφωνήματα που δέχτηκα από φίλους και γνωστούς και λόγω εποχής σκέφτηκα να γράψω για το πώς φτιάχνουμε το δικό μας ζαχαροζύμαρο.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στεριανής, υπάρχουν ανθοφορίες και συλλογή νέκταρος όπως και γύρης ακόμη.
Όσο προχωράμε όμως στο Φθινόπωρο αυτά θα αρχίσουν να τελειώνουν και όσοι δεν έχουν αφήσει πολλές τροφές στα μελίσσια τους, και όχι μόνο, καλό θα είναι να φτιάξουν δικό τους ζαχαροζύμαρο γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά.
Δεν υπάρχει πιό καλή τροφή από το δικό μας ζαχαροζύμαρο ειδικά αν το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τις δικές μας μέλισσες.
Οι συνταγές που ακολουθούν είναι από επιστήμονες του κλάδου και δουλεμένες από μένα κάμποσα χρόνια και είναι για αυτούς που έχουν ζυμωτήριο.
Για τους νέους μελισσοκόμους που κυρίως σε αυτούς απευθύνομαι και δεν έχουν ζημωτήριο θα βάλουν λιγότερο ζάχαρι άχνη περίπου 25-30% ή θα πάνε σε κάποιον γνωστό τους που έχει ζημωτήριο να το φτιάξουν.
Σε ένα τσουβάλι ζάχαρι άχνη 50kg θα χρειαστούμε 12 κιλά μέλι και 4 ποτήρια του νερού χυμό από ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.
Ο τρόπος παρασκευής είναι ο εξής:
Βάζουμε την ζάχαρι άχνη στο ζημωτήριο κάνοντας ένα λάκκο στην μέση για να πέση το μέλι μέσα εκεί και να μην κολλήσει στα τοιχώματα του ζημωτηρίου και παιδευτούμε.
Ζεσταίνουμε το μέλι στους 70 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο ζημωτήριο.
Βάζουμε το ζυμωτήριο να δουλέψει και περίπου ανάλογα με τον τύπο του σε 20 λεπτά είναι έτοιμο.Πρέπει όταν το πιάσουμε να μην κολλά στα χέρια σχεδόν καθόλου.Αν δούμε οτι κολλάει προσθέτουμε ζάχαρι άχνη.Όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν σκόρδο σκόνη ή χυμό σε αναλογια μισό κεφάλι σκόρδο σε κάθε τσουβάλι ζάχαρης άχνης.Αφού ζημωθεί το βάζουμε σε σακκουλάκια νάϋλον ανα κιλό ή ανά 2 κιλά και τα κλείνουμε.
Κάτι πολύ σημαντικό ΔΕΝ βάζουμε μέλια ξυνισμένα γιατί θα καταδικάσουμε τις μέλισσες μας σε θάνατο.Πολλά προβλήματα επίσης δημιουργούνται όταν βάλουμε μέλια πολύ ρευστά που δεν τα έχουν σφραγίσει οι μέλισσες(κουμαριά)γιατί δημιουργούνται ζημώσεις και αλοιώνεται το προϊόν.
Η άλλη συνταγή είναι η ίδια μόνο που όποιος θέλει μπορεί να βάλει μέσα διάλυμα κρυσταλικής θυμόλης με οινόπνευμα 1:1δλδ 1 γρ θυμόλη με 1 κ.εκ καθαρό οινόπνευμα και μετά για κάθε κιλό ζαχαροζύμαρου βάζουμε 1κ.εκ από αυτό το διάλυμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ όταν προσθέσετε την θυμόλη φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί κοκκινίζουν τα χέρια.
Κατά την γνώμη μου πρέπει να μπαίνει ζαχαροζύμαρο είτε έχουν μέλια μέσα είτε όχι για να μην στρεσάρετε η μάνα.Πολλά μελίσσια έχουν χαθεί με μέλια γιατί οι μέλισσες δεν πήγαιναν να τα πάρουν από τα διπλανά τελάρα,ενώ όταν το ζαχαροζύμαρο τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στους κηρηθροφορείς πάνω από το κεφάλι τους (μελισσόσφαιρα)το παίρνουν και ας έχει χαμηλές θερμοκρασίες.