Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ξεκινώντας τα πρώτα βήματα ένας αρχάριος μελισσοκόμος θα πρέπει να αποβάλει την ιδέα ή όσα έχει ακούσει και διαβάσει οτι απο την μελισσοκομία θα πλουτίσει.
Ο αρχάριος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για την εξάσκηση της μελισσοκομίας απαιτείται: κόπος, χρόνος, χρήμα, όρεξη, μεράκι, μελέτη και αγάπη για την μέλισσα.
Οι απειλές είναι πολλές. Οι εχθροί και οι ασθένειες παραμονεύουν με κίνδυνο την απώλεια της σοδειάς. Οι καιρικές συνθήκες άμεσα συνδεδεμένες με την σοδειά είναι ένας μεγάλος παράγοντας που δεν αφήνει πολλές επιλογές στον μελισσοκόμο.
Ένας καλά καταρτισμένος μελισσοκόμος θα βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις.
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Ένας άπειρος παρατηρητής θα πρέπει να καταγράφει σωστά όλα τα στοιχεία εκείνα που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί. Πώς θα γίνει αυτό;
Διατηρώντας ένα προσωπικό σημειωματάριο όπου θα καταγράφει πληροφορίες όπως: Αριθμός κυψέλης, πληθυσμός, πλαίσια με γόνο, πλαίσια με τροφές (μέλι-γύρη), θεραπείες και γενικές παρατηρήσεις για τις ανθοφορίες, την περιοχή, το κλίμα κ.α.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
– Καλό καπνιστήρι, αναμμένο σωστά να μην σβήνει
– Σωστή προφύλαξη με την επιλογή μιας καλής μάσκας ή στολής και γάντια να εφαρμόζουν σωστά χωρίς ανοίγματα και τρύπες.
– Βασικό εργαλείο ανοίγματος είναι το ξέστρο που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο αποφεύγοντας τυχόν φθορές στο μελισσοκομικό μας υλικό.
– Ένα πρακτικό εργαλείο κατά τον τρύγο είναι η βούρτσα για την σωστή απομάκρυνση των μελισσών.
– Το σκύψιμο είναι αναπόφευκτο γι αυτό μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα καλό στήριγμα ή μια ζώνη μέσης, ακόμα και βάσεις στις κυψέλες μας για μια πιο άνετη επιθεώρηση.
– Λόγω του ότι το υλικό μπορεί να φθαρεί εύκολα θα πρέπει να προνοήσουμε και να έχουμε στην αποθήκη μας τα απαραίτητα ανταλλακτικά όπως: πατώματα, καπάκια, βάσεις, διαφράγματα, κλειδιά και πλαίσια με χτισμένες και άχτιστες κηρήθρες.
-Απαράβατος κανόνας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας το φαρμακείο που θα πρέπει να περιέχει: Αμμωνία, Αντιισταμινικά φάρμακα, αμπούλες αδρεναλίνης, κορτιζόνη και την ένεση anapen.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Η καθαριότητα του χώρου παίζει μεγάλο ρόλο στην εξάσκηση της μελισσοκομίας. Οι διάδρομοι θα πρέπει να είναι πάντα καθαροί και το σημείο που πατάει η κυψέλη να είναι καθαρισμένο απο χόρτα. Χαρτιά και πλαστικά απομακρύνονται απο τον χώρο. Διατηρούμε πάντα καθαρό τον χώρο που μας φιλοξενεί και σεβόμαστε την φύση.
ΠΗΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗΣ
Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του μελισσοκομείου μας είναι το νερό και οι διαθέσιμες τροφές απο ανθοφορίες. Η θέση που βρίσκονται οι κυψέλες μας σε σχέση με τις πηγές νερού και τροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των μελισσών μας. Θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε σε μικρή απόσταση ένα ρυάκι ή μια καθαρή πηγή νερού.
Ποίος αρχάριος δεν θα ήθελε ένα κοντινό σε αυτόν σταθερό μέρος στο ξεκίνημά του που οι ανθοφορίες της περιοχής να εύνουν τις μέλισσες χωρίς να τροφοδοτεί συχνά;
ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Το πόσο γρήγορα μπορεί να αντιληφθεί ο κάθε μελισσοκόμος την κατάσταση υγείας των μελισσών του, καθορίζεται απο την εμπειρία και την κατάρτισή του. Επομένως αν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί σωστά μια ασθένεια απο νωρίς, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δεί στην ανάπτυξη και σοδειά του ο μελισσοκόμος. Πριν την θεραπεία μετράμε τον βαθμό προσβολής καθώς και μετά από αυτήν ώστε να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα της ουσίας που χρησιμοποιήσαμε.
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ
Είναι ένας απαραίτητος χειρισμός ειδικά όταν τελειώνει κάποια ανθοφορία και έχουμε κενό απο την επόμενη. Η συνένωση μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα σφιχτό μελίσσι είναι και δυνατό, συνεπώς μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις απειλές απο ένα αδύναμο. Κατά το ξεχειμώνιασμα μετά το φθινόπωρο, θα πρέπει να διατηρούνται δυνατά και σφιχτά μελίσσια επιτυγχάνοντας τα με την συνένωση. Επίσης αν έχουμε αδύνατα μελίσσια μπορούμε να τα ενισχύσουμε με πλαίσια απο άλλα δυνατά. Προσπαθούμε να διατηρούμε τα μελίσσια μας με ομοιόμορφο πληθυσμό σε όλες τις κυψέλες μας.
Δεν συνενώνουμε μελίσσια που πάσχουν από κάποια ασθένεια επειδή εγκυμονεί ο κίνδυνος για διάδοση της ασθένειας και στα υπόλοιπα. Πρώτα γίνεται η καταπολέμηση και όταν σιγουρευτούμε ότι είναι καθαρά τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην συνένωση.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Αβγό | Προνύμφη | Νύμφη | Ενηλικίωση | |
Βασίλισσα | 3 | 5 1/2 | 7 1/2 | 16 |
Εργάτρια | 3 | 6 | 12 | 21 |
Κηφήνας | 3 | 6 1/2 | 14 1/2 | 24 |
Η αποστήθιση του πίνακα μας βοηθάει σε διάφορες εργασίες που έχουμε να κάνουμε στα μελίσσια μας όπως είναι η βασιλοτροφία και η καταπολέμηση των ασθενειών.
ΛΑΘΗ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ
Θα αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά λάθη που παρατηρούνται σε αρχάριους μελισσοκόμους:
– Εποχή απόκτησης των πρώτων μελισσιών
– Εκτίμηση κατάστασης μελισσιών
– Αδύναμα μελίσσια
– Εκτίμηση της ανθοφορίας
– Ανεπιτυχής θεραπεία
– Υπερβολική αύξηση πληθυσμού
– Φυσική αντικατάσταση Βασίλισσας
– Ελαττωματικό υλικό
– Διαφορετικές κυψέλες στο μελισσοκομείο
– Ανεπαρκείς προμήθειες
– Συχνές επιθεωρήσεις
– Υπερβολικό κάπνισμα
– Επιλογή περιοχής εγκατάστασης
– Κλιματολογικές συνθήκες που τυχόν δεν ελήφθησαν υπ όψιν
– Λανθασμένη εκτίμηση οικονομικών
Πηγή: MelissokomiaNet.gr