Πολλές φορές στη μελισσοκομία χρειαζόμαστε αιθέρια έλαια κάποιων φυτών (π.χ θυμάρι, λεμόνι κ.α) για διάφορους χειρισμούς. Οι περισσότεροι αφορούν θεραπείες και ξελαφρώματα από βαρρόα, αλλά άλλοι αφορούν παγίδες αφεσμών την Άνοιξη, αλλά ακόμη και παρασκευή κηραλοιφών.
Τι θα χρειαστούμε
-Μια χύτρα από αυτές που βγάζουν τη βαλβίδα στο επάνω μέρος
-Ένα κουβά απλό
-Ένα κομμάτι χαλκοσωλήνα τον οποίο θα γυρίσουμε σε σπείρα
Τοποθετούμε τον χαλκοσωλήνα μέσα στον κουβά έτσι ώστε να προσαρμόσουμε την μια άκρη του στη θέση της βαλβίδας στη χύτρα και η άλλη άκρη του να βγει έξω από τον κουβά. Μονώνουμε την τρύπα του κουβά εσωτερικά και τον γεμίζουμε νερό (παγωμένο ή κάθε τόσο προσθέτουμε λίγα παγάκια. Μέσα στη χύτρα, βάζουμε περίπου μισό κιλό από το αποξηραμένο φυτό που θέλουμε να πάρουμε το έλαιό του μαζί με 5 λίτρα νερό και το αφήνουμε να βράζει σιγά σιγά.
Οι ατμοί που δημιουργούνται κατά το βρασμό οδηγούνται μέσα από τη βαλβίδα στον χαλκοσωλήνα και από εκεί υγροποιούνται λόγω του παγωμένου νερού του κουβά και μας δίνουν το αιθέριο έλαιο στο τέλος. Μη νομίζετε ότι θα πάρετε κανένα κιλό από αυτό… Λίγες σταγόνες μόνο και πάντα ανάλογα με το ποσό του νερού που βράζει και την ποσότητα του φυτού.
Μπορούμε για μεγαλύτερη «δύναμη» του ελαίου να το βράσουμε ξανά, σκέτο αυτή τη φορά ώστε να βγει λιγότερη αλλά πιο συμπυκνωμένη ποσότητα ελαίου…
Δοκιμάστε το και…. Καλή επιτυχία !!!
πηγή: http://patentiaris.blogspot.gr/
#μελισσοκομία #μελισσοκόμος #μελί #αρχάριοςμελισσοκόμος #μελισσοκόμος2020 #melissokomia #melissokomos #meli #beekeeping #beekeeper #beekeepers #beehive #melissokomos2020