Πατέντα: Κυψελίδια γονιμοποίησης – κατασκευή (φωτογραφίες)

 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία όμορφη και πρακτική κατασκευή, που αφορά κυψελίδια σύζευξης, ένα «εργαλείο» απαραίτητο για κάθε μελισσοκόμο, ειδικά τώρα την Άνοιξη. Η όλη κατασκευή μας έρχεται από το blog Μέλι Κόνιτσας”. Ας δούμε λοιπόν τι γράφει ο διαχειριστής του:
«Η αγάπη μου για τις κατασκευές γενικότερα και όχι η ανάγκη, με οδήγησε στην κατασκευή κυψελιδίων γονιμοποίησης. Εφόσον διαθέτω κάποια στοιχειώδη εργαλεία για τον χειρισμό του ξύλου (ρούτερ, τροχούς κτλ) είπα να «αντιγράψω» τα διάφορα κυψελίδια γονιμοποίησης

 που κατά καιρούς βλέπω στο internet. Φυσικά και ο χειρισμός τους στην συνέχεια εμπειρία προσθέτει. Σαν υλικό επέλεξα το κόντρα πλακέ θαλάσσης το οποίο υπάρχει σε φύλο 125Χ250 εκατοστών. Τα εργαλεία που χρειάστηκαν ήταν το ρούτερ ξύλου, ένας τροχός και ένα συρραπτικό (απλό). Τέλος, επειδή στις κατασκευές δεν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά εικόνες, παρουσιάζω και μερικές φωτογραφίες από τα κυψελίδια σε δράση, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα.

Αρχικά τεμαχίζεται το κόντρα πλακέ θαλάσσης με τον τροχό (ελεύθερος) σε φύλλα, όσο και το ύψος των κυψελιδίων. Να τονίσω πως πρόκειται για δύσκολο και σκληρό υλικό (και ακριβό), που μάλλον δεν χρειαζόταν σε αυτή την περίπτωση. Αυτό το φύλλο ήταν στα 22 χιλιοστά, το μισό από αυτό μάλλον επαρκούσε. Αλλά αυτό είχα στο σπίτι, αυτό έκανα χρήση… Όπως έχω πει και άλλη φορά όταν κατασκευάζω κάτι διακατέχομαι από ενθουσιασμό και θέλω να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Έτοιμα τα φύλλα και στο κάδρο το κυψελίδιο δείγμα που φτιάχτηκε πρώτο


 
Επόμενη κίνηση και εργαλείο ο κάθετος τροχός. Εύκολα και απλά φτιάχτηκαν οι πλευρές του κυψελιδίου γονιμοποίησης.


 
Το ρούτερ χρησιμεύει στο να φτιαχτούν τα σκαλοπατάκια που πατάνε τα πλαίσια. Φυσικά όχι μόνο σε αυτό… Τα πρώτα τεμάχια είναι έτοιμα. Πρέπει να πω πως το κόντρα πλακέ θαλάσσης είναι πολύ σκληρό υλικό, το ρούτερ δυσκολεύτηκε λιγάκι. Τα κατάφερε όμως. Άλλα ξύλα τα σκάβει σαν βούτυρο…


Άλλη άποψη από το σκαλοπάτι. Μπορεί κάποιος που δεν έχει ρούτερ να κάνει απλά την πλευρά πιο κοντή και να προσθέσει από έξω ένα πήχη.


 
Τις πλευρές τις ενώνω αρχικά με το απλό συρραπτικό. Ένα πλαίσιο χρησιμοποιείται σαν οδηγός. Όπως βλέπετε και το πλαίσιο πατέντα είναι. Κομμένο στα 3 εκ. από κάθε πλευρά από ένα κοντό πλαίσιο.



Από κάτω είναι αεριζόμενα! Δεν υπάρχει λόγος… έτσι μου άρεσε. Απλά ο αερισμός γίνεται από κάτω. Κάτω από την σίτα, καρφώνεται και η βάση και το κυψελίδιο γονιμοποίησης αποκτά χαρακτήρα. Η πλαστική πόρτα είναι πολλαπλών χρήσεων.

Για πλαίσια δοκίμασα και κάτι πιο απλό. Δεν έχει όμως αντοχή και αν δεν χτιστεί άμεσα, έχει προβλήματα.


 
Τα κυψελίδια γονιμοποίησης φορτώθηκαν και πάμε για την πρώτη απόπειρα… γονιμοποίησης. Κατά τα άλλα η βασίλισσες είναι σχεδόν έτοιμες στα κελιά τους και μας περιμένουν.


Φυσικά υπήρχε προγραμματισμός μέρες πριν με βασιλοτροφία (μικρής έκτασης).


 
Ένα καλοταϊσμένο βασιλικό κελί θα δοθεί στα κυψελίδια γονιμοποίησης. Με υλικά… της στιγμής γίνεται η στήριξη του βασιλικού κελιού. Προηγουμένως έχουν γεμιστεί τα κυψελίδια με μέλισσες. Λιγότερο από ένα πλαίσιο φτάνει και περισσεύει.


 
Η ζωή στο κυψελίδιο. Τροφοδότης είναι ένα ποτηράκι στο… άλλο δωμάτιο. Για καπάκι ένα κομμάτι ξύλου είναι αρκετό. Για αυτό δημιουργήθηκε χώρος για τροφοδότηση.



Κλείνω με την νέα μεγαλειότατη, η οποία βρέθηκε σε παράξενο περιβάλλον (άχτιστο)».


Πηγή άρθρου:  http://www.melikonitsas.gr

#μελισσοκομία #μελισσοκόμος #μελί #αρχάριοςμελισσοκόμος #μελισσοκόμος2020 #melissokomia #melissokomos #meli #beekeeping #beekeeper #beekeepers #beehive #melissokomos2020
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال