Με το μέλι το παιδί παίρνει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου, που χρειάζονται για την ανάπτυξή του. Και αυτές υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα και σε μικρές ποσότητες στο μητρικό γάλα. Ο αρμονικός συνδυασμός υδατανθράκων και μελιού δηλαδή γλυκόζης και λαιβουλόζης με τα ένζυμα και τις βιταμίνες που περιέχει αυτός ο συνδυασμός, βελτιώνουν την όρεξη και ενεργοποιούν τις πεπτικές λειτουργίες στον οργανισμό του παιδιού. Σωστά στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι το μέλι και το γάλα είναι τα πιο κατάλληλα για τη διατροφή στην παιδική ηλικία και την ανάπτυξη αρμονικού οργανισμού ανθεκτικού στις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος και τις λοιμώξεις, που και πολλοί επιστήμονες προτείνουν για προφύλαξη και θεραπεία δυστροφιών στην παιδική ηλικία, με πρόσμιξη μελιού σε μείγμα γάλακτος και ριζιού, σε αναλογία 3%.
Από το 900 προ Χριστού το μέλι χρησιμοποιείτο στη διατροφή παιδιών και είχε επισημανθεί ότι ωφελεί στην υγεία περισσότερο από τη ζάχαρη, αλλά η σύγχρονη επιστήμη αποδεικνύει σήμερα ότι η ζάχαρη είναι προϊόν υψηλής θερμιδικής αξίας υδατοανθρακικό προϊόν, αλλά το μέλι περιέχει και βιολογικά ενεργές ουσίες μεγαλύτερης αξίας για την υγεία και ότι μερικά από τα βρέφη δύσκολα αφομοιώνουν τη βιομηχανική ζάχαρη ενώ δέχονται τους υδατάνθρακες του μελιού που διευκολύνουν την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθάει πολύ στη φυσική και πνευματική ανάπτυξη με την καλή τους όρεξη.
Και η ζάχαρη στο γάλα του παιδιού, για να περάσει από το γαστρεντερικό σύστημα στο αίμα του παιδιού απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες και συμμετοχή ενζύμων που δεν έχουν φθάσει στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Kαι προκαλείται υπερφόρτωση και κάποια βλάβη. Όμως το φυσικό μέλι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες και pΗ αλκαλικό, που δρουν αντισηπτικά στη στοματική κοιλότητα και αλκαλοποιούν το εσωτερικό του παιδικού οργανισμού. Δηλαδή γίνεται μία θετική σωματική αντανάκλαση και στην καρδιακή λειτουργία του παιδιού, αλλά και στην πλήρη απορρόφηση του ασβεστίου και μαγνησίου που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος του «αναπτυσσόμενου» οργανισμού αλλά και της οδοντοφυΐας, έχει κατευναστικές ιδιότητες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού.
Και οι ίδιοι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι τα άρρωστα παιδιά, που στο φαγητό τους λαμβάνουν μέλι αναρρώνουν και αυξάνουν το βάρος τους γρήγορα πιο γρήγορα... Ο Ισπανός Β.Αuduhar παρατήρησε σε ομάδα παιδιών που έδινε για έξι μήνες 2 κουταλάκια μέλι καθημερινά, ότι αύξησαν το βάρος τους κατά 8,5% σε σύγκριση με άλλα παιδιά που δεν έπαιρναν μέλι στη διατροφή τους και ακόμη αυξήθηκε η αιμοσφαιρίνη στο αίμα τους και η λειτουργικότητα της χλωρίδας του εντέρου, αλλά είχαν και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο τους.
Αυτές οι θετικές επιδράσεις του μελιού οφείλονται πιθανότατα στο σίδηρο, χαλκό, φολικό οξύ και βιταμίνες που περιέχει το μέλι, και ο ίδιος ερευνητής προτείνει μέλι αραιωμένο για νεογέννητα που τρέφονται με τεχνητό τρόπο, τα πρόωρα νεογέννητα, τα αναιμικά και αυτά που γεννήθηκαν με βαρύ ίκτερο.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ:
Να είναι διαλυμένο για να μην ερεθίζεται ο βλεννογόνος του και καλύτερα να ερευνηθεί ιατρικά μήπως υπάρχει ασυμβατότητα στο μέλι που είναι σπάνια περίπτωση. Η ημερήσια θεραπευτική δόση για τα παιδιά είναι:3-5 ετών 0,5-1 γραμ. ανά κιλό σωματικού βάρους,
5-7 χρόνων 1 γραμ. ανά κιλό σωμτικού βάρους.
Το μέλι διαλύεται σε ζεστό νερό, γάλα, ή τσάι.
Λαμβάνεται από το παιδί με άδειο στομάχι μισή ώρα πριν το φαγητό.
Σε βρέφη και σε παιδιά μέχρι 3 χρόνων το μέλι δίνεται αραιωμένο στο γάλα σε αναλογία 10% και 20% αντίστοιχα. Όμως το μέλι για θεραπευτικούς λόγους να είναι φυσικό και να μη προέρχεται από μελίσσια που έχουν τραφεί με ζάχαρη, να είναι καλά αποθηκευμένο μακριά από φως και σε χαμηλή θερμοκρασία. Να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, διαλυμένο σε χλιαρό νερό και στην αντίστοιχη για το παιδί δοσολογία.
Μόνο με την εφαρμογή όλων αυτών αναμένονται καλά αποτελέσματα
Το μέλι δεν προκαλεί αλλεργικές εκδηλώσεις, αντίθετα βοηθά στην καταπολέμηση της αλλεργικής εκδήλωση.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Το μέλι χρησιμοποιείται σε νοσήματα των ανωτέρω και κατωτέρω αναπνευστικών οδών, όπως καταρροή, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, κυρίως σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό, σε αναιμίες, δυσκοιλιότητα, νευροπάθειες, πατήσεις του ήπατος και των περιφερικών νεύρων, μειωμένη ανάπτυξη, γρίπη, κρυολογήματα και άλλα.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Ασυμβατότητα στο μέλι.
Το μέλι στα παιδιά με ζαχαρώδη διαβήτη είναι σχετική αντένδειξη και τα παιδιά αυτά μπορούν μπορούν να χρησιμοποιούν το μέλι για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά αυστηρή περιορισμένη ποσότητα 1/4 έως 1/3 της αντίστοιχης για την ηλικία δόσης και μόνο κάτω από την παρακολούθηση του θεράποντος ιατρού και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
Διάρκεια θεραπείας ανάλογα με τη νόσο και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, κυμαίνεται από 14 ημέρες, μέχρι 2 μήνες.
Το μέλι ως είδος τροφής πρέπει να μπει στην καθημερινή διατροφή των παιδιών αντικαθιστώντας τη βιομηχανική ζάχαρη, αλλά χωρίς να χρησιμοποιείται με υπερβολή, σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για ένα υγιή τρόπο ζωής στην παιδική ηλικία.
Πηγή άρθρου: tomelissi.wordpress.com