Γύρη: Συλλογή, Επεξεργασία και Διατήρηση

 

Γύρη: μια υπερ-τροφή τόσο για την μέλισσα όσο και για τον άνθρωπο

Η γύρη είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό μεταφέρεται στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών με σκοπό την γονιμοποίηση. Μεταφέρεται απο άνθος σε άνθος είτε απο τον άνεμο είτε απο τα έντομα, διαδικασία γνωστή ως επικονίαση.

Η γύρη αποτελεί βασική πηγή τροφής για τις μέλισσες λόγο των πλούσιων θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Οι ευεργετικές της ιδιότητες βοηθούν στην καλή υγεία της μέλισσας καθώς και τον άνθρωπο που θα την καταναλώσει. Είναι πλούσια πηγή απο πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα συστατικά, τερπένια, φλαβονοειδή κ.α

Οι εργάτριες μέλισσες αναζητούν την γύρη σε χιλιάδες άνθη. Το χρώμα της γύρης ποικίλει ανάλογα το φυτό. Το χαρακτηριστικό της Ελληνικής γύρης είναι η πολυχρωμία της.

“Αν στο περιβάλλον εκλείψει η γύρη τότε η μέλισσα είναι καταδικασμένη σε αφανισμό και εν συνεχεία και ο άνθρωπος..”

Η κατανάλωση της γύρης απο τις μέλισσες προκαλεί παράταση στην διάρκεια της ζωής τους, ανάπτυξη των αδένων τους και του γόνου που εκτρέφουν.

Η μέλισσα συλλέγει τους κόκκους γύρης απο τα λουλούδια, την πλάθει σε σβόλους προσθέτοντας σάλιο και νέκταρ και την τοποθετεί στα καλαθάκια γύρης που βρίσκονται στα πόδια της ώστε να την μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στην κυψέλη.

 

Πώς συλλέγουμε την γύρη
gureopagida
Γυρεοπαγίδα

Ο μελισσοκόμος για να συλλέξει την γύρη χρησιμοποιεί ειδικές παγίδες γνωστές ως γυρεοπαγίδες. Υπάρχουν τρεις τύποι γυρεοπαγίδων (Εισόδου, Πυθμένα και Οροφής) με πιο διαδεδομένες αυτές που τοποθετούνται στην είσοδο της κυψέλης.

Η μέλισσα μπαίνοντας στην κυψέλη απο την είσοδο, δεν χωράει να περάσει μαζί με το φορτίο της, με συνέπεια να πέφτει η γύρη σε ένα ειδικό συρτάρι της γυρεοπαγίδας. Παραμένει εκεί μέχρι την συλλογή. Το συρτάρι αυτό παρέχει στην γύρη προστασία απο τις καιρικές συνθήκες.

Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να συλλέγει την γύρη καθημερινά σε μικρές ποσότητες, αργά το απόγευμα. Συλλέγουμε την γύρη κάθε σούρουπο, να είναι νωπή και την αποθηκεύουμε κατευθείαν στην κατάψυξη. Η πιο κατάλληλη εποχή για την συλλογή είναι περίπου στα μέσα της Άνοιξης. Οι γυρεοπαγίδες δεν πρέπει να αφήνονται για πολλές μέρες στις κυψέλες γιατί επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή μελιού και την εξέλιξη του μελισσιού.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, δεν θα πρέπει να αφήνεται η γύρη για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένη γιατί κινδυνεύουν να χαθούν αρκετά απο τα πολύτιμα συστατικά της.

Όταν τοποθετήσουμε για πρώτη φορά την γυρεοπαγίδα θα πρέπει να την αφήσουμε ανοιχτή τις πρώτες ημέρες ώστε να συνηθίσουν οι μέλισσες την διέλευση και να εξοικειωθούν. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε την γυρεοπαγίδα το πρωί απευθείας και το απόγευμα να συλλέξουμε την γύρη και να την αφαιρέσουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι συλλογής που χρησιμοποιούνται από τους μελισσοκόμους.

Φυσικά ο χώρος θα πρέπει να είναι καθαρός, κοιτάμε σχολαστικά για μυρμήγκια και καθαρίζουμε τα χόρτα ωστε να μην ακουμπάνε με την κυψέλη. Η είσοδος της κυψέλης θα πρέπει να απέχει μερικά εκατοστά από το έδαφος ώστε  να μην ακουμπάει η γυρεοπαγίδα στο χώμα.

Τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την συλλογή θα πρέπει να είναι δυνατά και υγιή. Συνήθως κυψέλες που μας έχουν δώσει αρκετό μέλι είναι κατάλληλες για να τοποθετήσουμε τις γυρεοπαγίδες.

Δεν χρησιμοποιούμε την γυρεοπαγίδα σε μικρές παραφυάδες γιατί η γύρη γι αυτές εκείνη την περίοδο είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη και ευημερία της αποικίας.

Σε συνδυασμό με μια διεγερτική τροφοδότηση (200-300 ml σιρόπι κάθε 2 με 3είς ημέρες) μπορούμε να υποβοηθήσουμε τις μέλισσες να μαζέψουν περισσότερη γύρη.

Συνήθως η γυρεοπαγίδα αφήνεται ανοιχτή τρεις μέρες και τις επόμενες τρεις κλειστή. Αν παρατηρήσουμε ότι το μελίσσι μαζεύει μεγάλες ποσότητες γύρης μπορούμε να την αφήσουμε περισσότερες μέρες. Αν όμως δούμε να αδυνατίζει το μελίσσι, τότε μπορούμε να συλλέξουμε την μια μόνο ημέρα και τις υπόλοιπες τρεις να αφήσουμε την γυρεοπαγίδα ανοιχτή.

Επεξεργασία

Αφού συλλέξουμε την γύρη η επόμενη ενέργεια είναι να την καθαρίσουμε απο ξένα σώματα. Απλώνουμε λοιπόν την γύρη σε μια μεγάλη επιφάνεια και με ένα τσιμπιδάκι την καθαρίζουμε απομακρύνοντας πόδια, φτερά μελισσών, τμήματα φυτών κ.α

Διατήρηση

Ο πιο απλός τρόπος για να διατηρήσουμε την γύρη μετά το καθάρισμα, είναι να τοποθετηθεί απ’ ευθείας στον καταψύκτη στους -18°C οπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 12 μήνες. Άλλος τρόπος είναι η αποξήρανσή της. Αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

ΠηγήMelissokomiaNet.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال