Θα προσπαθήσω να γράψω με απλά λόγια την μέθοδο βασιλοτροφίας που ακολουθώ για να γίνει κατανοητή ακόμα και από αρχάριους μελισσοκόμους. Η βασιλοτροφία είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη του μελισσοκομείου.
Δεν είναι δύσκολη φτάνει να κρατάμε ημερολόγιο και να σημειώνουμε τους χειρισμούς.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :
Βελονάκι εμβολιασμού
Βαζάκι βασιλικού πολτού
Βέργα βασιλοτροφίας
Τεχνητά βασιλικά κελιά
Προστάτες βασιλικών κελιών
Πλαίσια με υποδοχές για βασιλόβεργα
Επίσης χρειαζόμαστε 2-5 διόροφα δυνατά μελίσσια
1η μέρα.
1. Διαλέγεις 1 διόροφη κυψέλη για έναρξης και αρκετά μελίσσια αποπεράτωσης. Το έναρξης μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 κελιά αλλά τα αποπεράτωσης μέχρι 30. Οπότε αν βάλεις στο έναρξης 100 κελιά χρειάζεσαι 4 αποπεράτωσης. Επίσης χρειάζεσαι ένα μελίσσι που θα είναι ο δότης DNA. Δηλαδή θα παίρνεις γόνο για τους εμβολιασμούς. Αυτό το μελίσσι πρέπει να είναι το καλύτερο μελίσσι στο μελισσοκομείο. Να μαζεύει πολλά μέλια να είναι ήρεμο και καθαρό και η βασίλισσα να γεννάει καλά στρωτό γόνο. Εννοείται να μην είναι ευάλωτο σε ασθένειες.
2. Βάζεις διάφραγμα στο έναρξης για να κλείσουν όλοι οι πάνω γόνοι.
3. Αρχίζεις σε όλα τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν, τάισμα με 500ml σιρόπι 1/1 την ημέρα. Το τάισμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της βασιλοτροφίας. Αν δεν γίνει τροφοδοσία Τα ΒΚ δεν θα γεμίσουν ικανοποιητικά με βασιλικό πολτό, θα είναι κακοχτισμένα και δεν θα βγάλουν καλές βασίλισσες. Για να μην ανοίγοντε τα μελίσσια κάθε μέρα για το τάισμα καλό είναι να υπάρχει τροφοδότης οροφής ή πιατάκι από γλάστρα και τάπα τροφοδότησης.
8η μέρα.
1. Ορφανεύεις το μελίσσι έναρξης.
2. Μεταφέρεις όλα τα κάτω πλαίσια χωρίς τις μέλισσες, σε άλλα μελίσσια και βγάζεις τον όροφο αφήνοντας μόνο τη γονοφωλιά και 9 πλαίσια του ορόφου που έχουν μόνο κλειστό γόνο. Δηλαδή όλος ο πληθυσμός του διόροφου θα μείνει στη γονοφωλιά. Η κυψέλη πρέπει να ξεχειλίζει από μέλισσες για να δημιουργηθούν συνθήκες σμηνουργίας.
3. Έχεις συναρμολογήσει νωρίτερα το πλαίσιο με τις βασιλόβεργες και τα βασιλικά κελιά και το βάζεις στην μέση χωρίς γόνο για να τα προπολιάσουν και να πιάσουν μυρωδιά.
9η μέρα.
1. Εμβολιάζεις τα κελιά από το μελίσσι δότη και τα ξανατοποθετείς στο μελίσσι έναρξης. Στον εμβολιασμό πρέπει να έχεις λίγο βασιλικό πολτό αραιωμένο με νερό 50%. Πριν τον εμβολιασμό βουτάς το βελονάκι ή ένα ξυλαράκι στον πολτό, παίρνεις μια σταγόνα και το ακουμπάς στο βάθος του κελιού. Πάνω στην σταγόνα θα βάλεις τη λάρβα που πρέπει να είναι 1-2 ημερών. Ο λόγος είναι για να μην στεγνώσει η λάρβα, και να έχει τροφη μέχρι να την πιάσουν οι μέλισσες.
2. Βάζεις διάφραγμα στα αποπεράτωσης κλείνοντας την βασίλισσα κάτω.
10η μέρα.
Μεταφέρεις τα βασιλοκέλια που έχουν ξεκινήσει στη μέση του πάνω ορόφου στις κυψέλες αποπεράτωσης.
13η μέρα.
Αν θέλεις βασιλικό πολτό τα αφήνεις 3 μέρες στα αποπεράτωσης και μαζεύεις.
18η μέρα
Αν θέλεις βασίλισσες βάζεις προστάτη κελιού και τα αφήνεις άλλες 3 μέρες.
Αν θέλεις να τα βάλεις σε παραφυάδες τα αφαιρείς από την βασιλόβεργα τα τυλίγεις με ένα κοματάκι αλουμινόχαρτο και αφήνεις ακάλυπτο το κάτω σημείο, εκεί που βγαίνει η βασίλισσα. Κόβεις παραφυάδες και τοποθετείς ένα στη κάθε μία. Εγώ τα σφηνώνω στα πάνω ξύλα ανάμεσα σε δύο πλαίσια. Εκεί που θα μπει το βασιλοκέλι πρέπει να έχει ανοικτό γόνο για να κρατάνε οι μέλισσες πιο καλά την θερμοκρασία. Το βασιλοκέλι πρέπει σε όλες τις εργασίες να είναι όρθιο και ανάποδα.
21η μέρα
Αρχίζουν να βγαίνουν οι βασίλισσες.
Αν θέλεις να βάλεις έτοιμες βασίλισσες μέσα στις παραφυάδες, κόβεις μια μέρα πριν. Ένας τρόπος για να κάνεις εισαγωγή βασίλισσας είναι να την βάλεις με κλουβάκι με 3-4 παραμάνες και ζαχαροζύμαρο και να σπάσεις το πορτάκι σε 2-3 μέρες. Άλλος τρόπος είναι να την αλείψεις με μέλι και να την αφήσεις δίπλα στην πόρτα για να μπει μόνη της.
Σημειώσεις:
Το έναρξης μπορεί να φτιάχνει κελιά κάθε μέρα απλά θα χρειάζονται περισσότερα αποπεράτωσης.
Τα κελιά στο έναρξης που δεν τα έχουν αρχίσει μην τα βγάζετε την ίδια μέρα γιατί μπορεί να τα αρχίσουν την επόμενη.
Όταν κόψουμε παραφυάδες πρέπει να τις μεταφέρουμε τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα μακριά.
Όσο πιο μεγάλες είναι οι παραφυάδες τόσο πιο δύσκολα δέχοντε την μάνα.
Οι καλύτερες εποχές για βασιλοτροφία είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Βασική προυπόθεση είναι η ύπαρξη πολλής γύρης.
Πηγη http://melissokomiarodou.blogspot.com/
Tags
Βασιλοτροφία