Τροφοδοσία των μελισσιών! Πότε; πως; και γιατί γίνεται!

 

 

Η ισσοροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μελισσιού αλλά και στην ανθεκτικότητα των μελισσών σε διάφορες ασθένειες.Επομένως η αναπλήρωση της τροφής που λέιπει ειναι αποφασιστικης σημασίας.
Πολλές φορές οι μέλισσες εξαντλούν τα αποθέματα τροφής μέσα στην κυψέλη γρήγορα η για κάποιο αλλο λόγο δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσουν πολλή τροφή μέσα στην κυψέλη.Και στις δύο περιπτώσεις το μελίσσι θα δυσκολευθεί να επιζήσει ,εαν δεν κάνουμε τροφοδότηση.Μπορεί κατα την διάρκεια μελιτοφορίας το μελίσσι να συλλέγει νέκταρ και γύρη κάθε μέρα ,αλλά οι ποσότητες αυτές να μην είναι πολύ μεγάλες και οταν συμβεί κάποια κακοκαιρία για μερικές μέρες,τότε το μελίσσι κινδυνεύει να πεθάνει απο την πείνα,επειδή συγχρόνως εκτρέφει και πολύ γόνο.
Οι μέλισσες πρέπει να τροφοδοτούνται για τους παρακάτω λόγους
  • Οταν δεν υπάρχει μέλι η γύρη διαθέσιμη μέσα στην κυψέλη,για να διεγείρουμε τις μέλισσες ωστε να εκθρέψουν γόνο και αυτό συμβαίνει κυρίως αργά το χειμώνα η νωρίς την άνοιξη.
  • Οταν το μελίσσι κινδυνεύει να πεθάνει απο την πείνα.
  • Οταν κάνουμε θεραπεία μιας ασθένειας και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε το φάρμακο μέσα στην τροφή.
  • Οταν τοποθετούμε ενα καινούργιο σμήνος μέσα σε μια κυψέλη και πρέπει να το βοηθήσουμε να χτίσει κηρηθρες και να εκθρέψει γόνο.
  • Οταν σε ενα μελίσσι δίνουμε πολλά πλαίσια με φύλλα κηρήθρας και θέλουμε να χτιστούν αυτές οι κηρήθρες γρήγορα.
  • Οταν κάνουμε εισαγωγή βασίλισσας μέσα σε ενα μελίσσι.
  • Οταν κάνουμε βασιλοτροφία και κατα την διάρκεια της περιόδου αυτής δεν υπάρχει μελιτοφορία.
Η εξάντληση των αποθεμάτων τροφής μέσα στην κυψέλη μπορεί να συμβεί με εναν απο τους παρακάτω τρόπους.
  • Οταν ο μελισσοκόμος αφαιρεί πολύ περισσότερο μέλι απο οσο πρέπει κατα την διάρκεια του φθινοπώρου.
  • Οταν το μελίσσι εκτρέφει πολύ γόνο και είναι υποχρεωμένο να καταναλώνει πολύ μέλι και για την εκτροφή του γόνου αλλά και για την παραγωγή θερμότητας για την διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στον χώρο της γονοφωλιάς.
  • Οταν εχουμε τα μελίσσια μας δυνατά,έτοιμα για ανθοφορία και τύχει η ανθοφορία αυτή να μην δώσει μέλι,τοτε τα μελίσσια επειδή δεν μαζεύουν πολύ νεκταρ,κινδυνεύουν να πεθάνουν απο την πείνα.
Οταν τα μελίσσια δεν εχουν τροφή κινδυνεύουν απο λιμοκτονία.Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο μελισσοκόμος να κάνει τροφοδότηση για να μπορέσει και να σώσει τα μελίσσια,αλλά και να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν γρήγορα.Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τροφοδοτήσουμε τις μέλισσες και οι τροφές που χρησιμοποιούνται ειναι κρυσταλλική ζάχαρη ,σιρόπι ,ζαχαροζύμαρο,μέλι,γύρη η υποκατάστατο γύρης.
Α.Τροφοδότηση με σιρόπι. 
Η αναλογία η πυκνότητα του σιροπιού αλλάζει ανάλογα με την εποχή
  • Για τροφοδότηση την άνοιξη χρησιμοποιούμε σιρόπι με αναλογία 1προς1 δηλαδή 1kg νερό πρός 1kg ζάχαρη.
  • Για φθινοπωρινή τροφοδότηση χρησιμοποιούμε 2kg ζάχαρη προς 1kg νερό(αναλογία 2 προς 1).
  • Για την διεγερτική τροφοδότηση χρησιμοποιούμε 1kg ζάχαρη προς 2kg νερό(αναλογία 1 προς 2).Κατά την διεγερτική τροφοδότηση οι ποσότητες σιροπιού που δίνουμε στο μελίσσι ειναι μικρές και συχνές.Για να παρασκευάσουμε το σιρόπι ,χρησιμοποιούμε πάντοτε ζάχαρη κρυσταλλική.Θα πρέπει να αποφεύγουμε γλυκαντικές ουσίες αγνώστου προέλευσης η και ουσίες οπως ειναι οι μελάσσες και οι γλυκόζες.
Για την παρασκευή του σιροπιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό της βρύσης,θερμοκρασίας δηλαδή δωματίου η ζεστό νερό,μέσα στο οποίο διαλύουμε την ζάχαρη.Ποτέ δεν πρέπει να βράζουμε σε φωτιά το σιρόπι,γιατί μπορεί να καραμελοποιηθεί και να έχουμε απώλειες μελισσών κατά την διάρκεια της τροφοδότησης.
Β.Τροφοδότηση με κηρήθρες μελιού.
Είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος,για να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια μας,οταν εχουν αμεση ανάγκη τροφής.Πολλοί μελισσοκόμοι αποθηκεύουν αρκετές κηρήθρες με μέλι,για να τις έχουν σε ώρα ανάγκης,κυρίως νωρίς την άνοιξη.Για να πάρουν το μέλι πιο εύκολα οι μέλισσες,απολεπίζουμε με ενα πηρούνι τα σφραγισμένα κελιά.Προσέχουμε οι κηρήθρες μελιού να προέρχονται απο υγιή μελίσσια.
Γ.Τροφοδότηση με ρευστό μέλι.
Δεν συνιστάται ο τρόπος αυτός τροφοδότησης,γιατί μπορεί να προκληθεί λεηλασία.Ενας άλλος κίνδυνος που υπάρχει ειναι η μετάδοση ασθενειών μέσα στο μελίσσι.Μέλια τα οποία είναι άγνωστης προέλευσης μπορεί να περιέχουν σπόρια σηψηγονιών(αμερικανικής η ευρωπαϊκής)η σπόρια ασκοσφαίρωσης. Οταν τροφοδοτούνται ξυνισμένα μέλια μπορεί να προκαλέσουν στις μέλισσες δυσεντερία.
Δ.Τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο.
Το ζαχαροζύμαρο παρασκευάζεται με την ανάμιξη μελιού με άχνη ζάχαρη.Το τελικό προϊόν είναι ένα σφιχτό ζυμάρι που τοποθετείται στους κηρηθροφορείς ακριβώς πάνω απο την γονοφωλιά.Με κρύο καιρό προτιμούμε την τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο το οποίο τοποθετούμε πάνω απο την μελισσόσφαιρα.Κατά την ανάμιξη μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα μελιού με νερό.Επίσης μπορούμε να αναμίξουμε διάφορα φάρμακα,οπως μυκοστατικά για την ασκοσφαίρωση η αντιβιοτικό για την πρόληψη η καταπολέμηση της νοζεμίασης.
Ε.Τροφοδότηση με αντικατάστατο η υποκατάστατο γύρης.
Οταν υπάρχει έλλειψη γύρης,τότε ο μελισσοκόμος πρέπει να τροφοδοτεί τα μελίσσια του με φυσική γύρη που έχει συλλέξει η με αντικατάστατα η υποκατάστατα γύρης.Η φυσική γύρη μπορεί να δοθεί στα μελίσσια μέσα στην κηρήθρα,οπως την αποθηκεύουν οι μέλισσες η με την μορφή γυρεόπιττας.Κηρήθρες με γύρη εφοδιαζόμαστε απο δυνατά και υγιή μελίσσια μπορούμε όμως να συλλέξουμε φυσική γύρη με την βοήθεια γυρεοπαγίδων που τις τοποθετούμε σε δυνατά υγιή μελίσσια κατα την διάρκεια ανθοφορίας.Αντικατάστατο γύρης είναι κάθε πρωτεϊνούχο υλικό που μπορεί να τροφοδοτηθεί στις μέλισσες ,δεν περιέχει γύρη και αντικαθιστά την φυσική γύρη.Υποκατάστατο είναι κάθε αντικατάστατο γύρης που περιέχει ομως και ενα ποσοστό φυσικής γύρης.Το αντικατάστατο η υποκατάστατο γύρης δίδεται στα μελίσσια με την μορφή πίτας.Η πίτα πρέπει να τοποθετείται  στους κηρηθροφορείς ακριβώς πάνω απο την περιοχή του γόνου.

Πασχάλης Χαριζάνης
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال