Η ομάδα του melissokomos2020 σας παρουσιάζει τις πιο γνωστές και ασφαλείς μεθόδους δημιουργίας παραφυάδων, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε, να δοκιμάστε και να καταλήξετε σε εκείνη που σας ταιριάζει περισσότερο. Και είναι χρήσιμο να γίνει αυτή η παρουσίαση αυτή την εποχή, μια και είναι η καλύτερη για τη δημιουργία παραφυάδων ή για κάποιους για τον χειρισμό της «τεχνητής σμηνουργίας». Το σημαντικό είναι πως όλες οι μέθοδοι που θα σας παρουσιάσουμε και αναλύσουμε δεν χρειάζονται μετακινήσεις των παραφυάδων εκτός μελισσοκομείου, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά σε νέους μελισσοκόμους. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τη δημιουργία παραφυάδων με τη μέθοδο Miller.
«Στο μεγάλο αλλά και φανταστικό βιβλίο του πατριάρχη της Ελληνικής μελισσοκομίας και όχι μόνο καθηγητού Νικολαΐδη μεταξύ όλων αναγράφεται και μία μέθοδος για τόν σχηματισμό νέων παραφυάδων γνωστή ως μέθοδος Μίλερ. Ο Μίλερ ήταν ένας πολύ μεγάλος αμερικανός ερευνητής και έχει δώσει πάρα πολλά στην σύγχρονη μελισσοκομία. Πολλά πράγματα που γνωρίζουμε σήμερα οφείλονται και σε αυτόν (ενδεικτικά αναφέρω την ένωση δύο μελισσιών μέσω εφημερίδας). Υπάρχουν φυσικά πολλοί μέθοδοι στην μελισσοκομία για να φτιάξει κανείς νέα μελίσσια, η μέθοδος του καθηγητή Μίλερ αναμφίβολα θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες μεθόδους. Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
1. Δεν χρειάζεται να μετακινούμε τις παραφυάδες μακριά από το μελισσοκομείο μας.
2. Μπορούμε ανά δεκαήμερο σχεδόν να φτιάχνουμε νέες παραφυάδες.
3. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε μελίσσια τα οποία είναι αδύνατα σαν δότες γόνων μάλιστα δίχως να τα διαλύσουμε εντελώς. Και να κόβουμε και την φόρα στα πολύ δυνατά που φοβόμαστε μήπως σμηνουργήσουν (είτε παίρνοντας τους γόνους, είτε παίρνοντας τους τις συλλέκτριες μετακινώντας τα).
4. Οι εξαιρετικές μάνες που βγαίνουν από την μέθοδο αυτή επειδή χρησιμοποιούμε συνεχώς γενετικό υλικό από μια επιλεγμένη βασίλισσα μας.
Επιλέγουμε από πριν κατ αρχάς ένα μελίσσι αρκετά δυνατό πχ ενα καλό δεκάρι με 8 πλαίσια γόνους που διαθέτει μια πολύ καλή βασίλισσα και που ξεχειλίζει από πληθυσμό. Πολύ βασικό να έχει μια εξαιρετική βασίλισσα. Άλλωστε από την βασίλισσα παίζεται το παιχνίδι.
Πηγαίνουμε στα μελισσάκια μας και ψάχνουμε κλειστούς κατά προτίμηση ψημένους γόνους.
Παίρνουμε υποθετικά από ένα πλαίσιο από 5-6 μη παραγωγικά αδύνατα μελίσσια που βλέπουμε ότι δεν τραβάνε. Στη θέση του κάθε πλαισίου που παίρνουμε εννοείται ότι βάζουμε από ένα άδειο για να ξαναρίξουν γόνους. Μετά από 9-10 μέρες θα τα ξαναεπισκεπτούμε, στο τέλος θα καταλάβετε το γιατί..
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Δεν παίρνουμε και μέλισσες μαζί..τα πλαίσια του ψημένου γόνου πρέπει να είναι απολύτως άδεια από μέλισσες. Αν δεν προσέξουμε οι μέλισσες αυτές πιθανότατα θα θανατώσουν την βασίλισσα μας!!
Αν έχουμε σχετικά αδύνατα μελισσάκια που δεν τα υπολογίζουμε σαν παραγωγικά μπορούμε και να πάρουμε από εκεί τα πλαίσια. ΄Η αντίθετα αν έχουμε δυνατή άνοιξη και φοβόμαστε για σμηνουργίες μπορούμε να πάρουμε ψημένους γόνους από δυνατά ώστε να τούς (κόψουμε και λίγο τήν φόρα) Αυτό είναι στην κρίση του καθενός.
Βάζουμε τα 5-6 πλαίσια του ψημένου γόνου που πήραμε από 6 πχ αδύναμα μελίσσια σε μια άδεια κυψέλη.
Πηγαίνουμε στο επιλεγμένο μελίσσι με την καλή βασίλισσα. Παίρνουμε την βασίλισσα και την τοποθετούμε μέσα στην κυψέλη με τους 5-6 ψημένους γόνους. (Την βασίλισσα μπορούμε να την πιάσουμε πανεύκολα με τα ειδικά μανταλάκια εγκλωβισμού του εμπορίου ή αν δεν έχουμε από αυτά ή εάν φοβόμαστε μην την λιώσουμε μπορούμε να την μεταφέρουμε όπως είναι με το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. Αποφεύγουμε όμως να πάρουμε πλαίσιο με ανοιχτούς φρέσκους γόνους όποτε προσπαθούμε ή να την πιάσουμε ή έστω αν δεν γίνεται αλλιώς να την πάρουμε πάνω σε πλαίσιο που δεν έχει ανοιχτούς γόνους.
(βασικό αυτό όταν θέλουμε να επαναλάβουμε την διαδικασία σε 10 μέρες).
Το αρχικό μελίσσι επιλογής που θα μείνει ορφανό αλλά και που είναι πολύ δυνατό σε πληθυσμό αλλά και σε γόνους το μεταφέρουμε σε μιά άλλη θέση που βρίσκεται ένα άλλο δυνατό μας μελίσσι και το ονομάζουμε μελίσσι 2. Στη θέση του βάζουμε την άδεια κυψέλη που περιέχει τήν βασίλισσα και τα 5 ή 6 πλαίσια ψημένου γόνου που αυτή περιέχει, το μελίσσι αυτό το ονομάζουμε 1.
Οι συλλέκτριες από το αρχικό μελίσσι θα επιστρέψουν στην κυψέλη που βρίσκεται η βασίλισσα μας και οι 5 ή 6 γόνοι. Έτσι θα δούμε την άδεια κυψέλη να γεμίζει σιγά-σιγά από μέλισσες. Τα κενά στην κυψέλη συμπληρώνονται από πλαίσια που περιέχουν τροφές αλλά και γύρη, αλλά και εμείς θα μπορούσαμε να το βοηθήσουμε και με λίγο τροφή.
Από την ίδια κιόλας μέρα θα αρχίζουν να σκάνε οι γόνοι και πολλές από τις συλλέκτριες θα γίνουν αναγκαστικά και εσωτερικές. Έτσι το μελίσσι θα είναι πάλι δυνατό και η βασίλισσά μας θα ξαναγεμίσει και πάλι τα πλαίσια βοηθούμενη από τις νέες μέλισσες που θα εκκολάπτονται συνεχώς, με πολλούς γόνους.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Θα πω ότι τα πλαίσια του 1 με τούς γόνους θα πρέπει να είναι επαρκώς καλυμμένα με μέλισσες, την άνοιξη ασφαλώς και κάνει ακόμα κρύο ειδικά τις νύχτες. Όπως γράφω μπορούμε να πιάσουμε μόνο την βασίλισσα με ένα μανταλάκι εγκλωβισμού σαν αυτό της φωτογραφίας το οποίο το βρίσκουμε στα μελισσοκομικά καταστήματα.
Κατόπιν να πάρουμε και ένα άλλο πλαίσιο με γύρη και μέλι αλλά και τις μέλισσες που αυτό περιέχει και να την βάλουμε μαζί με αυτό το πλαίσιο στην κυψέλη με τους ψημένους γόνους. Άρα θα έχουμε ήδη ένα πλαίσιο μέλισσες στο μελίσσι μας.
Θα έρχονται και οι συλλέκτριες, συν τις νέες που σκάνε συνεχώς από τον ψημένο γόνο, όποτε λογικά δεν θα έχουμε πρόβλημα με την κάλυψη του γόνου. Τώρα αν βλέπουμε ότι δεν καλύπτονται τα πλαίσια του γόνου επαρκώς, αφαιρούμε και κάποιο πλαίσιο γόνου.
Όποτε αν ξεκινήσουμε την διαδικασία το πρωί πάμε το απόγευμα και ρίχνουμε και μιά ματιά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Το μελίσσι 2 από την άλλη το οποίο είναι ορφανό, περιέχει όλους τους γόνους τις τροφές αλλά και όλες τις εσωτερικές μέλισσες. Επειδή όμως το μετακινήσαμε και σε θέση άλλου δυνατού μελισσιού πλέον έχει και συλλέκτριες και αναπληρώνει έτσι και αυτές που έχει χάσει από την μετακίνηση του.
Αν θέλουμε καλό θα ήταν να του βάλουμε και μια 2κιλη τροφή και να το αφήσουμε ήσυχο. Το μελίσσι αυτό επειδή είναι δυνατό έχει όλες τις προϋποθέσεις να φτιάξει εκλεκτά βασιλικά κελιά από τα τις προνύμφες της επιλεγμένης βασίλισσας μας.
Αν πάμε μετά από 8-9 μέρες μπορούμε να το χωρίσουμε σε 3 η ακόμα και 4 παραφυάδες αναλόγως τα κλειστά βασιλικά κελιά που θα βρούμε, κρατάμε φυσικά αυτά που αξίζουν.
Ο γόνος που είχαμε πλέον από την βασίλισσα που αφαιρέσαμε θα είναι κλειστός ή θα εκκολάπτεται διαρκώς. Συνεπώς δεν θα χρειαστεί και να μετακινήσουμε και τις παραφυάδες μας χιλιόμετρα μακριά επειδή θα πολλές μέλισσες νεαρής ηλικίας oι οποίες δεν θα γυρίσουν στην παλιά θέση. Συνεπώς σπάμε όλο το μελίσσι σε παραφυάδες και τις τοποθετούμε όπου θέλουμε μέσα το μελισσοκομείο μας...πολύ σημαντικό αυτό, αναμφίβολα.
Το άλλο μελίσσι το 1, που περιέχει την επιλεγμένη βασίλισσα. Θα έχει αρκετό πληθυσμό πλέον και μάλιστα νέο, λόγω των 6 πλαισίων του κλειστού γόνου που του είχαμε βάλει. Η επιλεγμένη βασίλισσα μας θα έχει ρίξει επιπλέον και αρκετούς φρέσκους γόνους. Όποτε μπορούμε εκ νέου να επαναλάβουμε πάλι την διαδικασία.
Δηλαδή να ξαναπάρουμε τήν επιλεγμένη βασίλισσα και να την βάλουμε πάλι σε μια κυψέλη σε άδεια πλαίσια με ψημένους γόνους. Την ορφανή κυψέλη την πάμε σε θέση άλλου δυνατού μελισσιού και οι συλλέκτριες ενισχύουν ξανά την κυψέλη με την βασίλισσά μας κτλ… Η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται διαρκώς πχ ανά 10 ημέρες μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο αλλά δεν είναι… Στην πράξη όλα είναι ευκολότερα…
Καλή επιτυχία!!».
Πηγη : www.spaniamelissa.gr
Tags
Παραφυαδες