Η βιολογική αξία του μελιού

 Η βιολογική αξία του μελιού 



Το μέλι  είναι πολύπλοκο,έχει διαιτητική  αξία και έχει επίδραση στους  ζωντανούς  οργανισμούς με την αντιβακτηριακή του  δράση και την αντοξειδοτική ιδιότητα,αλλά  και τη θερμιδική  προσφορά του  και άλλες  δράσεις.

Αυτή  η  βιολογική του  αξία είναι διαφορετική στις διάφορες κατηγορίες μελιού ,ανάλογα  με  τη  βοτανική του προέλευση,επηρεάζεται σημαντικά από τις συνθήκες  παραγωγής ,επεξεργασίας και διατήρησης  του  προϊόντος και  αποδίδεται στα συστατικά  που περιέχει,τη  συνύπαρξή  στις   επιθυμητές  αναλογίες και στην οργανική τους διασύνδεση.

Διαιτητική αξία του μελιού.:

Το μέλι  είναι από την αρχαιότητα  γνωστή τροφή και αυτή ήταν η γνωστή  γλυκαντική  ουσία και στο Μεσαίωνα η ζάχαρη εισαγόταν από τη Βεγγάλη  ή από  χώρες της Νότιας Αμερικής,σπάνιο  προϊόν και ακριβό για  τις πλατιές  μάζες του  λαού.

Έτσι το 18ο6 χρειάστηκε  η εφαρμογή  αποκλεισμού της Ευρώπης από το Ναπολέοντα   ,για να βιομηχανοποιηθεί η  ανακάλυψη του του Μάργγραφ το 1747  στο Βερολίνο για την  παρουσία της  ζάχαρης στα  κοκκινογούλια  στο  Βερολίνο και  από  τότε  έπεκτάθηκε η  ζαχαρη και αντκατέρτησε  το μέλι,.για  να  φθάσουμε  στη διαπίστωση  ότι  η ζάχαρη  κυκλοφορεί  και αποβαίνει σε βάρος της υγείας  της ανθρωπότητας,που ο Παγκόσιος  Οργανισμός  Υγείας  την  ανακήρυξε  σε Επικεφαλή ν δολοφόνο της  ανθροπώτητας, από τις καρδιοπάθειες .

Σήμερα  γίνεται  απόλυτα δεκτό ,ότι η ζάχαρη βλάπτει την υγεία των ανθρώπων,με τις πολυάριθμες χημικές επεξεργασίες της και το παρατεταμένο βράσιμο του  χυμού, που νερώνουν και απομεκρύνουν  όλα  τα  επιθυμητά συστατικά.Είναι δύσπεπτη,ερεθιστική τροφή που εξαντλεί το νευρικό σύστημα και προσθέτει στον οργανισμό ευπάθεια σε πολλά νοσήματα.

Το 1912 ο  διευθυντής  του νοσοκομείου Μπραβάννες  της  Γαλλίας , γιατρός Πωλ Κάρτωβ,έγραψε  στο  βιβλίο του, ότι μία   από  τις τρεις «φονικές  τροφές'» είναι η ζάχαρη..

Το  μέλι είναι βιολογικό προϊόν που παρασκευάζουν οι μέλισσες  με  χυμούς των  φυτών  από  τα  άνθη τους  ή απο μελιτοεκκρίσεις ,Είναι φυσική τροφή που δεν δέχεται καμιά επεξεργασία και αποτελείται  από πολλά συστατικά ,που συνολικά  ξεπερνούν τα  180.Απλά και σύνθετα  ζάχαρα του  μελιού,μεταλλικά στοιχεία,λιπαρά ,οργανικά οξέα,αρωματικές  ουσίες,αντιβιοτικά,,βιταμίνες,ένζυμα που  η  οργανική τους  διασύνδεση προσδίδει στο μέλι μοναδικές  ιδιότητες,.

Το μέλι  είναι   η εκλεκτή  καύσιμη ύλη  για  τον ανθρώπινο οργανισμό.Και  αυτό  παραμένει αγνό  προϊόν από το  φυτικό περιβάλλον,  χωρίς αλλοιωτικές  μετατροπές ,αλλά  με  προστατευτικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς.

Η κατανάλωση ζάχαρης  οδηγεί σε διαβήτη,έλκη στομάχου ,πυώδη αμυγδαλίτιδα,συντόμευση της νεότητας και γενικά καταρρευση της  υγείας.Ενώ  η συχνή  χρησιμοποίηση του  μελιού δίνει  υγεία βοήθεια στους  ενδοκρινείς αδένες του οργανισμού .και  το μεταβολισμό ,ρυθμίζει την καλή λειτουργία  του εντέρου και  την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.Δυναμωτικό.  και  καταπραϋντικό..

Ο εθισμός γενικά των  κοινωνιών στη  ζάχαρη ,που ταλαιπωρέί την υγεία  και είναι  φανερή  η αυξανόμενη  και  γενικευόμενη  φθορά ,  κάνει   δύσκολη την αλλαγή  της  κατανάλλωσης των κοινωνιών,που όμως  πρέπει  να  στραφεί  προς  την υγεία  που  προσφέρει το μέλι και συνοδεύεται  με τη  χαρά  της υγείας και της ζωής.

Τα ζάχαρα  του  μελιού

Αυτά είναι  γρήγορης αφομοίωσης   και άμεση πηγή ενέργειας, για  παιδιά,αθλητές,εγκύους και αρρώστους.Και η γλυκόζη που  περιέχει το μέλι  είναι το σημαντικότερο  ζάχαρο που  δίνει  στον οργανισμό άμεση  ενέργεια και  χρησιμοποείται από  τους μύες. Ένα  υγιές  άτομο  χρειάζεται 200-400  γραμμάρια  γλυκόζη την  ημέρα ,που  για να αξιοποιηθούν   σωστά από τον οργανισμό,χρειάζεται να ενωθούν με  φώσφορο ,που το μέλι περιέχει και  Φωσφορικά άλατα.

Η φρουκτόζη είναι το ζάχαρο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο μέλι,αλλά ακολουθεί διαφορετικό δρόμο, ανεξάρτητο από’ τη γλυκόζη στον οργανισμό,ανεξέρτητο από την ινσουλίνη,γιατί  δεν  χρησιμοποείται άμεσα ,αλλά  μετατρέπεται στο ήπαρ  σε γλυκογόνο και αποθηκεύεται ,για  να  χρησιμοποιηθεί αργότερα  από  τον  οργανισμό,σε  περίπτωση απαίτησης .ενέργειας.

Τα ζάχαρα του μελιού παρουσιάζουν  διαφορά με  την  κοινή  ζάχαρη  εμπορίου  που είναι πολύ σημαντικήια  την  υγεία  μας:

Η  φρουκτόζη  του  μελιού μεταφέρεται με ενεργητική απορρρόφηση ,από μεταφορείς που  υπάρχουν  στην επιφάνεια  των κυττάρων των  λαχνών του εντερικκού σωλήνα ,συλλαμβάνουν  τα  μόρια  της φρουκτόζης και  τα  μεταφέρουν  μέσα  στα  κύτταρα,την αφήνουν  και  συνεχίζουν αυτή τη  φροντίδα.

Έτσι  η  διαδικασία  αυτή  γίνεται με  βραδύτερο  ρυθμό  για  να  μην μην προκαλείται  υπερδιέγερση  στην παραγωγή της ινσουλίνης.

Αντίθετα   η απορρόφηση  της κοινής  ζάχαρης μετά  την πέψη της,γίνεται με ώσμωση,που  σημαίνει ,δηλαδή με ταχύτητα και  υψηλή  συγκέντρωση  ροής αίματος,που  φορτώνεται ξαφνικά ο οργανισμός και αυτό  προκαλεί  την  άμεση παραγωγή ινσουλίνης  από το  πάγκρεας για την καύση  των ζαχάρων.

Τα μεταλλικά  στοιχεία  του μελιού:

Αυτά συμμετέχουν  στη  λειτουργία των  κυτταρικών  μεμβρανών,που  το κάλιο έχει το ρόλο καταλύτη στη  φωσφορυλίωση  της γλυκοζης,.Το ασβέστιο απαραίτητο για  τα οστά,τα  δόντια,την  πήξη του αίματος,το χλώριο  και  το νάτριο  ρυθμίζουν τις οσμωτικές ιδιότητες του αίματος και των υγρών του  σώματος,.Το μαγνήσιο υπάρχει στους μύες ,τα οστά και το πλάσμα δρα  σαν  καταλύτης.

Τα ιχνοστοιχεία του μελιού:

Ο σίδηρος είναι συστατικο  της αιμογλοβίνης,ο χαλκός ρόλο καταλύτη στη σύθεσή της

Τα ένζυμα είναι  οι  απαραίτητοι θρεπτικοί καταλύτες.:ιμβερτάση διασπά τη σουρκρόζη σε  γλυκόζη και φρουκτόζη

Οργανικά οξέα.-.Οι ρυθμιστικές  ουσίες.-  Τα αμυνοξέα.-.Οι αρωματικές  χωστικές  ουσίες.-.Η συγκέντρωση των βιταμινών.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال