Νοσεμίαση μελισσών και αντιμετώπιση

 Νοσεμίαση μελισσών και αντιμετώπιση 




Εφαρμόζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν κάνουμε διεγερτική τροφοδότηση και ποτέ το χειμώνα  που προσθέτει υγρασία στην κυψέλη και προκαλεί  αύξηση της Νοσεμίασης. Αυτή είναι  ενδημική μόλυνση, καθυστερεί την ανάπτυξη των μελισσιών, προκαλώντας φθορές και απώλειες, έτσι που ακυρώνεται η δική μας προσπάθεια για ανάπτυξη.

Όταν λοιπόν τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζουν οι πτήσεις των μελισσών, τότε αρχίζουμε και τις διεγερτικές τροφοδοσίες με καθημερινές δόσεις μικρής ποσότητας ανάλογης  με τον πληθυσμό του κάθε μελισσιού. Στα πιο δυνατά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15ο γραμμάρια, ώστε να καταναλώνεται  και σίγουρα να μην αποθηκεύεται. Η τροφοδοσία αυτή συνεχίζεται αφού προωθεί την αβγογένα, τόσο ώστε να προκύψει πληθυσμός που προκαλεί ενδεχόμενη σμηνουργία και υποχρέωση να διαχειριστούμε αυτό το ενδεχόμενο, για να μη φθάσουμε στο άλλο άκρο της απώλειας μελισσοκομικού δυναμικού.

Η  ανάρτησή μας λοιπόν στις 12/1/2014 με  θέμα » Νοσεμίαση, εξέλιξη και  καταπολέμηση» είναι  πολύ κατατοπιστική για να μελετηθεί σε βάθος μέχρι τέλους και να κατανοηθεί η προσπάθεια που κάνουμε με αυτή τη συμπληρωματική ανάρτηση , της καταπολέμισης της Νοσεμίασης με απλό και πρακτικό τρόπο, αφού μπορεί να προστεθεί Θυμόλη στην τροφοδοσία , που είναι αποτελεσματική σε μικροποσότητες χωρίς να προκαλεί άλλα προβλήματα,όπως γινόταν παλιά με  χημικά φάρμακα ,που έχουν αποσυρθεί και σωστά έγινε αυτή η απαγόρευση.

Όμως πρέπει να γίνει ενημέρωση για τη Θυμόλη:

Είναι κρυσταλλική ουσία που πρέπει να γίνει σκόνη  στο μπλέντερ ή με κοπάνισμα σε ένα γουδί και να κλειστεί σε ένα ανάλογο στεγανό πλαστικό κουτί, να μην εξατμίζεται. Δεν είναι διαλυτή στο νερό, παρά μόνο στο οινόπνευμα, όχι το κοινό, αλλά του Φαρμακείου, υψηλής καθαρότητας αιθυλικής αλκοόλης 95 βαθμών, που θα υπάρχει στο φαρμακείο και αν όχι μπορεί κανείς να το παραγγείλει.

Την θυμόλη την προμηθεύομαι από τα χημικά Ρουμπουλάκη, κοντά στην Ομόνοια, μπαίνοντας από την Πειραιώς στη Σωκράτους, μόλις προσπεράσουμε  τη Λυκούργου, αριστερά, σε συσκευασία αλουμινόφυλλου 100 γραμμαρίων, που είναι αρκετή  και τιμή περίπου 10 ευρώ.

Το οινόπνευμα το προμηθεύομαι σε συσκευασία 200  ml, ακριβούτσικο και αν δεν ξέρει ο φαρμακοποιός, είναι σε πλαστικό μπουκάλι, τηλέφωνα διανομής 210 34 23020 ή 800 11 23 ο2ο (χωρίς χρέωση).

Το οινόπνευμα το ρίχνουμε στη μικροποσότητα της θυμόλης, λίγο-λίγο , τόσο, όσο χρειάζεται,για να διαλυθεί,όχι περισσότερο.Και χύνουμε τη διαλυμενη θυμόλη στο σιρόπι,που το ανακατεύουμε,  να γίνει ομοιόμορφη ανάμειξη,τροφοδοσίας των μελισσιών.     

Τώρα πρέπει  να κανονίσουμε και το σιρόπι, τις αναλογίες του σε λίτρα νερού, (που για ευκολία θα τα θεωρούμε σαν βάρος σε κιλά –  δεν πειράζει, μικρή θα είναι η διαφορά). Τόσο νερό όση ζάχαρη, 1 προς  1 δηλαδή. Και ποσότητα σιροπιού ανάλογη με πόσα μελίσσια έχουμε, αλλά να  θυμηθούμε και πόσο στο κάθε μελίσσι, που το είπαμε πιο πάνω, ας προβλέψουμε και λίγο περισσότερο για να μη λείψει σιρόπι και κάνουμε μισή δουλειά.  Το περίσσευμα το πετάμε.

2014-01-25 16.46.15


Θυμόλη

Οι μικροποσότητες δεν ζυγίζονται εύκολα,  γιαυτό καθιερώθηκε άλλος σίγουρος τρόπος μέτρησης της ποσότητας:

Παίρνουμε μία καρτέλα χαπιών από ένα κουτί παυσίπονου Ντεπόν (όχι το αναβράζον που έχει μεγάλες θήκες για τα χάπια του , αλλά το πιο παλιό  Ντεπόν  των 500 mg , που έχει μικρότερες θήκες στα χάπια του).  Δύο (2) θήκες από αυτά, γεμισμένες  με συμπιεσμένη σκόνη θυμόλης είναι 1 γραμμάριο θυμόλης.

 2 θήκες = 1 γραμμάριο,

1 θήκη = 0,5 γραμμάρια

Και με αυτά σαν μέτρο καθορίζουμε την ποσότητα που θα  βάλουμε στο σιρόπι και θα είναι αλάνθαστη, αν πάρουμε σαν βάση υπολογισμού, ότι 7,5 κιλά  ζάχαρη  και 7,5 κιλά νερό μας δίνουν 15 κιλά σιρόπι και σε αυτό πρέπει να  βάλουμε  δύο θήκες θυμόλη, δηλαδή ένα γραμμάριο,  που είναι το σωστό. Με αυτή τη βάση καθορίζουμε τις διάφορες αναλογίες και ας το κάνουμε από τώρα, έτσι σαν προέλεγχο να είναι  χωρίς λάθη, ως εξής:

Συνολική
Ποσότητα Σιρόπι

( σε κιλά )

Θυμόλη

( σε θήκες ενός
χαπιού Depon
των 500mg )

60

8

30

4

15

2

7 και 500 γραμμάρια

1

3 και 750 γραμμάρια

½ ( μισή )

1 και 875 γραμμάρια

¼ ( ένα τέταρτο)

Επειδή όμως η Νοσεμίαση ενδημεί στα μελίσσια, πρέπει να γίνονται με τη διεγερτική τροφοδοσία συνεχώς επαναλήψεις, όπως αυτές  με θυμόλη την άνοιξη και το  φθινόπωρο, που τότε τροφοδοτούμε.

Τη δεύτερη χρονιά θα υπάρχουν μειωμένα υπολείμματτα της Νοσεμίασης

Και την τρίτη χρονιά  δεν θα  υπάρχει Νοσεμίαση.Αλλά θα συνεχίζεται αυτή  η συσχετισμένη  τροφοδοσία σαν προληπτική προστασία στο μελισσοκομείο.

Πηγή: Μελισσοκομική  Επιθεώρηση Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2ο14,  σελίδα 52.




Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال