Τροφοδοτήσεις μελισσών, προβλήματα, αιτίες και λύσεις
Πρόβλημα 1: Δεν καταναλώνουν το ζαχαροζύμαρο.
Πιθανές αιτίες: α) χαμηλές θερμοκρασίες και το ζαχαροζύμαρο είναι μακριά από τη μελισσόσφαιρα, β) είναι σκληρό και πετρωμένο.
Λύσεις: α) Μεταφέρονται κοντά ή πάνω από τη μελισσόσφαιρα, β) αντικαθίσταται και εξασφαλίζεται νερό στις μέλισσες.
Πρόβλημα 2: Δεν καταναλώνουν το υποκατάστατο γύρης.
Αιτίες: α) Δεν έχει αρκετή ζάχαρη στη σύνθεσή του, β) δεν υπάρχει γόνος στο μελίσσι, γ) η τροφή είναι μακριά από τη γονοφωλιά, δ) υπάρχει αποθηκευμένη γύρη σε πλαίσια, ε) η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή.
Λύσεις: α) προστίθεται περισσότερη ζάχαρη στην σύνθεση του υποκατάστατου, αλλά και γύρη όχι λιγότερη από 8% του συνόλου, β) τοποθετούνται 1-2 πλαίσια ανοιχτού γόνου από άλλα μελίσσια, γ) το υποκατάστατο μεταφέρεται πάνω από τη γονοφωλιά ακριβώς, δ) και ε) απομακρύνεται γιατί δεν χρειάζεται.
Πρόβλημα 3: Δεν καταναλώνουν το σιρόπι.
Αιτίες: α) χαμηλές θερμοκρασίες, σιρόπι κρύο και μακριά από τη μελισσόσφαιρα, β) υπάρχει άφθονη νεκταροέκριση και ευνοϊκές συνθήκες συλλογής, γ) ξίνισε το σιρόπι.
Λύσεις: α) Νέο χλιαρό σιρόπι πάνω από τη γονοφωλιά, β) το σιρόπι απομακρύνεται γιατί δεν χρειάζεται, γ) απομακρύνεται αμέσως το ξινισμένο σιρόπι για αποφυγή δυσεντερίας.
Πρόβλημα 4: Πολλές νεκρές μέλισσες μπροστά στις κυψέλες μετά από τροφοδότηση.
Αιτίες: α) ακατάλληλες συνθήκες για τροφοδότηση και βγήκαν για συλλογή τροφών με χαμηλές θερμοκρασίες, πεθαίνοντας στην είσοδο της κυψέλης, β) κάποια τοξική ουσία στην τροφή ή ξινισμένη, γ) έντονη τάση λεηλασίας.
Λύσεις: α) άμεση απομάκρυνση της τροφής, β) αν η τροφή ήταν εμπορίου ζητείται δείγμα από τους παρασκευαστές και γίνεται ανάλυση σε ερευνητικά ή πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, γ) αν είναι αυτοπαρασκευής του μελισσοκόμου αναζητείται μόλυνση με κάποιο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε, δ) εξαλείφονται τα αίτια πρόκλησης λεηλασίας, περιορίζονται οι είσοδοι και σταματά κάθε τροφοδότηση με μέλι.
Πρόβλημα 5: Οι μέλισσες καταναλώνουν γρήγορα ,κάποιες μελισσοτροφές του εμπορίου,
Αιτία: α)Κάποιες εμπορικές μελισσοτροφές καταναλώνονται γρήγορα. β) Τα μελίσσια είναι πολύ δυνατά και έχουν ανάγκη από τροφή και η νεκταροέκκριση είναι περιορισμένη.Λύση:Η γρήγορη κατανάλωση δεν σημαίνει και καλή ποιότηα της μελισσοτροφής.Όμως σε περίπτωση κινδύνου από λιμιοτονία (πείνα ) εξυπηρετεί η γρήγορη λήψη της τροφής και πρέπει να επιλέγεται τέτοια τροφή.Αλλά αν έχουν τροφή και δεν κινδυνεύουν,όμως χρειάζονται τροφή για συντήρηση,ανάπτυξη και διέγερση,τότε πρέπει να επιλέγεται τροφή αργής λήψης από τις μέλισσες.
.ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕς ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ: Χρησιμοποιήθηκε μάρτυρας για σύγκριση του χρόνου κατανάλωσης των διαφόρων ζαχαροζυμαριών εμπορίου από ισοδύναμα (10αρια) μελίσσια και προκύπτουν συγκρίσεις των διαφορετικών χρόνων κατανάλωσης ,(δηλαδή υπονούμενες), διαφορές για την ποιότητα τους.Και όπως προκύπτει από την Πρακτική Μελισσοκομία, 2012, του αξιότιμου επιστήμονα κύριου Ανδρέα Θρασυβούλου, σελ. 83. Και αυτές οι διαπιστώσεις είναι συσχετισμένες με το δημοσίευμα του ιδίου στη Μμελισσοκομική Επιθεώρηση, τεύχος 5, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2013, σελ. 312-314, με τίτλο: «ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ», «ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ», «ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ», που στηρίζεται σε απόλυτη βασιμότητα, ενισχύοντας και δικές μας διαπιστώσεις. Γι’ αυτό και προκάλεσε την ανάρτησή μας στις 7-9-2013, με τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΣΕ, Αξιότιμο Πρόεδρο κ. Βασίλη Ντούρα». Επισημαίνοντας ότι συντρέχει κενό υπερημερίας στην εφαρμογή του κανονισμού 767/2009 ,για κανονιστική ρύθμιση και εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. εκ μέρους της ΟΜΣΕ, αλλά και των αρμοδίων του ΥΑΑ & Τ, για την προστασία των μελισσοτροφών και της μελισσοκομίας.
Πρόβλημα 6: Συνταγή παρασκευής υποκατάστατου γύρης με πρωτεϊνούχα σόγια.
Παλαιά συνταγή η χρήση σόγιας επί αειμνήστου κου Ν.Ι. Νικολαϊδη, προ 30ετίας, χρησιμοποιείται και για ζωοτροφές, που έμμεσα περνάν στις τροφές μας και σε αμέτρητα είδη που συνδέονται με τη ζωή μας . Όμως πως γίνεται να παραμεληθεί για τη Σόγια ,τόση τεκμηριωμένη και αρνητική ενημέρωση ,αφού είναι γενετικά τροποποιημένη. Με σεβασμό θέτουμε την πληροφόρηση, πιστεύοντας ότι πρόκειτα για παρέμβαση του δαίμονα του τυπογραφείου στην επανέκδοση.Και βέβαια παραθέτουμε στις σχετικέ αναρτήσεις μας για τη σόγια που είναι: 13/12/2013 «πρωτεϊνούχα διατροφή των μελισσιών», 4/1/2012 «σόγια γενετικά τροποποιημένη και η επίδρασή της στις μέλισσες», 4/1/2014 «διαφορές τροφοδότησης με ζάχαρη, γλυκόζη και σόγια» και συνακόλουθες σχετικές που σχετίζονται με τις πιο πάνω αναφερόμενες.
Πρόβλημα 7: Το αποθηκευμένο μέλι ξίνισε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Αιτίες: α) το μέλι είχε αυξημένα ποσοστά υγρασίας, β) κρυστάλλωσε ανομοιόμορφα, γ) το ανοιχτό δοχείο του απορρόφησε υγρασία από το περιβάλλον.
Λύσεις: Το ξίνισμα ξεκινά από την επιφάνεια και εισχωρεί αργά στη μάζα του, που ολοκληρώνεται σε 6-12 μήνες ). Όταν λοιπόν το ξίνισμα περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια μπορεί να γίνει ζαχαροζύμαρο, αφού πρώτα ανακατευτεί καλά και ζεσταθεί στους 70 βαθμούς (η μάζα του) ,για 10-20 λεπτά. Αν είναι ξινισμένο δεν δίνεται στα μελίσσια, αφού προκαλεί δυσεντερίες.
Πρόβλημα 8: Η γύρη με μουμιοποιημένες προνύμφες μελισσιών
Γύρη που αγοράστηκε για να γίνει υποκατάστατο έχει μουμιοποιημένες προνύμφες μελισσιών, ένδειξη ασκοσφαίρωσης.
Αιτίες: Πιθανή προέλευση από άρρωστα μελίσσια.
Λύσεις: Μπορεί να καταναλωθεί από άνθρωπο, όχι όμως από μελίσσια και απολύμανση της γύρης από τα σπόρια της αρρώστιας δεν υπάρχει.
Πρόβλημα 9: Μέλι από άρρωστα μελίσσια δεν δίνεται σε άλλα που κινδυνεύουν από λιμοκτονία
Αν δεν υπάρχει άλλη λύση χρησιμοποιείται μέλι παλαιό που θα θερμανθεί στους 70 βαθμούς για 5 λεπτά. Τα σπόρια νοσεμίασης διατηρούνται μέσα στο μέλι μόνο για 4 μήνες.
Πρόβλημα 10: Μέλι παλιό ζεσταμένο (δηλαδή βιομηχανικό) μπορεί να δοθεί στα μελίσσια;
Λύσεις: Η υπερβολική θέρμανση παράγει HMF στο μέλι και σε μικρότερη από 150mg/kg δίνεται άφοβα στις μέλισσες. Αναλύσεις για HMF, γίνονται στις κοινοπραξίες μελισσοκομικών συνεταιρισμών, στο ινστιτούτο και στα πανεπιστήμια της χώρας.
Πρόβλημα 11: Η μελάσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο ζάχαρης, αφού είναι φθηνότερη;
Λύσεις: Η μελάσα είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για τις μέλισσες, προκαλεί μεγάλες απώλειες.
Πρόβλημα 12: Μπορεί η τροφοδοσία να επηρεάσει την ποιότητα του μελιού;
Πιθανή αιτία: Τροφοδοσία γίνεται σε περιόδους ξηρασίας και όχι για να ενσωματωθεί στο μέλι που συλλέγουν, οπότε είναι νοθεία.
Πρόβλημα 13: Ισογλυκόζη σε ζαχαροζύμαρο υποκαθιστά το μέλι;
Αιτία: Η ισογλυκόζη είναι προϊόν ενζυμικής διάσπασης του αλεύρου του καλαμποκιού και είναι καλή για τις μέλισσες, αλλά η υπερθέρμανσή της έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η περιεκτικότητα της σε HMF σε επίπεδα πάνω από 150 mg/kg, οπότε γίνεται τοξικά για τις μέλισσες.
Λύση: Η εμπορική ισογλυκόζη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε HMF από 0-15 mg/kg. Όταν όμως χρησιμοποιηθεί, όπως έχει ή θερμανθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες των 70 βαθμών κελσίου και για χρονικό διάστημα 5-15 λεπτά, τότε δεν προκαλεί προβλήματα στις μέλισσες.
Πηγη tomelissi.wordpress.com