Παραφυάδες με τη μέθοδο της βεντάλιας
Συνοπτικά και ευνόητα,σε βήματα διαδοχικών ενεργειών
1) Επιλέγουμε το δυνατότερο και καλύτερο μελίσσι, πού πρέπει να θέλουμε να κάνουμε από αυτό μελίσσια και βάσιμα θα προτιμούσαμε αυτό που έδωσε τα περισσότερα πλαίσια μελιού και θα έπρεπε να το έχουμε μαρκάρει την εποχή του τρύγου , για να το θυμόμαστε...Από αυτό λοιπόν το μελίσσι αφαιρούμε τη βασίλισσα με το πλαίσιο που βρίσκεται και με γόνο ,τροφές και πληθυσμό του , μεταγγίζοντάς όλο το μεριεχόμενό του σε ένα καλύτερα 5ρι κυψελίδιο .Αυτό το μεταγγισμένο με το περιεχόμενό του το μεταφέρουμε όχι σε μακρυνή περιοχή, αλλά μόνο λίγα μέτρα πιο πέρα,από το σημείο που είναι,ίσως και λίγο πιο πίσω.
2) Το μελίσσι που έμεινε ,είναι ορφανό και το τροφοδοτούμε καλά με ζαχαροζύμαρο και σιρόπι και δεν το ενοχλούμε για 9 μέρες .
3)Και αυτό σαν ορφανό που του πήραμε τη βασίλισσα ,θα αρχίσει να κάνει βασιλικά κελιά που αυτό θα το διαπιστώσουμε μετά από 9 μέρες. Και τότε το χωρίζουμε σε παραφυάδες με ισάξιες σε μοιρασιά του γόνου , τροφών και των καλών κελιών του, που από αυτά δίνουμε από 2 (κελιά στο καθένα).
4)Τοποθετούμε ημικυκλικά σαν βεντάλια τις παραφυάδες γύρω από την παλιά θέση που ήταν το ορφανό,αυτό που χωρίστηκε σε παραφυάδες, με ανάλογη την απόστασή τους.
5)Τροφοδοτούμε από ένα κιλό ζυμάρι την κάθε παραφυάδα,αλλά δεν τις ενοχλούμε για 25-30 τουλάχιστον μέρες.
6) Έλεγχος για εκκόλαψη βασιλισσών και γέννας γίνεται μετά από 25-30 μέρες και αυτός ο χρόνος να τηρηθεί,χωρίς παρεμβάση περιέργειας.
Αλλά να προσθέσουμε κάποια χρήσιμα σχετικά,ότι:
>Η χρήση κυψελών 5 πλαισίων είναι καλύτερη για τη θερμοκρασία των νέων μελισσιών.
>.Αλλά οι κυψέλες των παραφυάδων να έχουν μικρή είσοδο για την προστασία τους.
>>> Δεν τροφοδοτούμε με σιρόπι τις νέες παραφυάδες για να μη λεηλατηθούν
>>>> Την τρίτη μέρα να γίνεται έλεγχος για να καταστρέφονται τυχόν σφραγισμένα κελιά,που προέρχονται από προνύμφες μεγάλης ηλικίας και είναι ελλεμματικά τροφοδοτημένες.
>Μπορούμε με λεπτό μαχαίρι και πολύ προσεκτικά ,να κόψουμε το κατάλληλο βασιλοκέλι και να το ενσωματώσουμε προσεκτικά στην κηρήθρα αυτού που μπολιάζουμε ,αφού προετοιμάσουμε κατάλληλη δακτυλική συμπίεση για εσωχή του κεριού που θα τοποθετηθεί το μπόλι στην κηρήθρα ,ώστε να γίνει καλά προσεκτική στερεώση.