Πως μπορούμε να αναπτύσσουμε γρηγορά μικρά μελίσσια

 


Το να κρατάμε σφιχτά τα μελίσσια μας, είναι ότι πιο σημαντικό για να έχουμε ανάπτυξη γρήγορα! Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι αναρωτιέστε, μα καλά πως γίνετε αυτό, να είναι σφιχτά τα μελίσσια, και ταυτόχρονα να αναπτυσσονται; Και όμως γίνετε. Γενικά όπως γνωρίζετε στις αρχές της Άνοιξης πάντα έχουμε κάποιες ημέρες κρύου, βροχής και γενικά κακοκαιρίας. Οπότε είμαστε συγκρατημένοι με τις κινήσεις μας. Τουλάχιστον με τη προσθήκη των πλαισίων! Ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει προετοιμασμένα τα μελίσσια του γι αυτές τις ημέρες. Άρα πρέπει να ειναι σφιχτά και ζεστά! Με το κηρόπανο τους, με το φελιζόλ τους! Και μόνο στα σφιχτά μελίσσια να μπαίνουν νέες κηρήθρες.

Μπορεί ένα μελίσσι να μην αναπτύσσετε επειδή δεν είναι σφιχτό;
Ένα μελίσσι που το έχουμε γεμίσει με άδειες κηρήθρες δεξιά και αριστερά, δε θα αναπτυχθεί το ίδιο γρήγορα με ένα σφιχτό μελίσσι. Οπότε παίζει καθοριστικό ρόλο η περίοδος που θα "ανοίξουμε" το μελίσσι για να του βάλουμε πλαίσια.

Γενικά κατά κανόνα, η πιο ζεστή μεριά για την εκτροφή του γόνου είναι στη μεριά που ακουμπά το φελιζόλ! Το μελίσσι επεκτείνετε προς τη μεριά που θεωρεί ότι είναι η πιο ζεστή, και να ξέρετε πως ένα κομμάτι φελιζόλ, κάνει αρκετά καλή δουλειά. Μόλις το μελίσσι σφίξει και δούμε ότι όλα τα πλαίσια καλύπτονται απο μέλισσες, και το μελίσσι εκμεταλλεύεται όλο το διαθέσιμο χώρο στις κηρήθρες, τότε έρχεται η ώρα να προσθέσουμε πλαίσια. Τα τοποθετούμε ένα κάθε φορά, και στη μεριά που το μελίσσι έχει το περισσότερο γόνο. Ο λόγος; Μα φυσικά για να το γεννήσει πιο γρήγορα η βασίλισσα.

Αν έχει καλό καιρό και το μελίσσι είναι σφιχτό, είναι η κατάλληλη ώρα για να προσθέσουμε πλαίσια. Τα μαύρα πλαίσια (ιδανικά αυτά που έχουν μέλια) θεωρούνται τα καλύτερα. Η βασίλισσα αυτή την εποχή κυριολεκτικά τα γαζώνει, και έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές γι αυτό το θέμα. 

Δείτε μια τέτοια κηρήθρα που τρελαίνεται να γεννά η βασίλισσα αυτή την εποχή...


Τα άχτιστα πλαίσια τα βάζουμε πάντα τελευταία. Αυτό που σας δείχνω είναι περσινό άχτιστο. Γενικά αποφεύγουμε να βάζουμε τέτοια πλαίσια αν δεν υπάρχει καλή ανθοφορία, σφιχτά μελίσσια, και γενικά καλές συνθήκες. Να ξέρετε πάντως πως ένα καλό μελίσσι, έστω και τέτοια εποχή θα το χτίσει το τελάρο, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν έχετε χτισμένες κηρήθρες. Με καλή δουλειά τα πάντα γίνονται εύκολα. Και το βασικό για το μελίσσι αυτή τη περίοδο είναι να έχει τροφές και να δουλεύει!

Στο παρακάτω βίντεο θα δείξουμε τι υπάρχει δίπλα στο φελιζόλ, και πόσο γόνο έχει κάνει το μελίσσι που μένει ζεστό...

Δείτε πλυθησμό... Πυκνό και ωραίο όπως τον θέλουμε! Με καλοθρεμμένες και μεγαλούτσικες μέλισσες

Η τροφή είναι το βασικότερο αυτή τη περίοδο. Το μελίσσι καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής, για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί γρήγορα. Σκεφτείτε ένα 6άρι μελίσσι να έχει 4 και 5 γόνους πόση τροφή έχει ανάγκη. Πραγματικά είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα σε όσα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους, και πολλές φορές πρέπει να βάλουμε λίγο πιο βαθειά το χέρι στη τσέπη..

ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΙΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Πρίν 4 μέρες προσθέσαμε 1 πλαίσιο με σφραγισμένο μέλι σε αυτό το μελίσσι, και ο λόγος που το κάναμε ήταν για να έχει προμήθειες. Ξύσαμε τη σφράγιση με το ξέστρο και το μελίσσι αμέσως το καθάρισε, και μετά η βασίλισσα το γέννησε. Δείτε τα τελικά συμπεράσματα στο βίντεο...


Πηγη orinimelissa
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال