Το μελί της Καστανιάς
Περιλαμβάνεται στις 8 ταυτοποιημένες κατηγορίες του ελληνικού μελιού με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Δέντρο σ’ όλες τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε νησιωτικές (Κρήτη, Λέσβο, Εύβοια). Σε όλη την Ελλάδα 330.000 εκτάρια συνολικά.
Ανθίζει τον Ιούλιο και περιέχει αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα αρσενικά άνθη πολλά μαζί σε Ιούλους, τα θηλυκά ανά 3 στη βάση των Ιούλων.
Το έντονο άρωμά του προσελκύει τις μέλισσες από απόσταση και μέχρι 5 χιλιόμετρα με τη μυρωδιά του αέρα. Όμως στην καστανιά παρασιτούν απομυζητικά έντομα που ζουν σ’ αυτήν και αποδίδουν μελιτώματα.
Το μέλι της καστανιάς είναι σύμμεικτο από ανθόμελο και μελιτώματα εντόμων, που παρασιτούν την καστανιά. Παρουσιάζει χαμηλό λόγο σε γλυκόζη και νερό, ψηλές τιμές χρώματος, ηλεκτρικής αγωγιμότητας, ενζύμων, ΡΗ και λίγο φρουκτόζη / γλυκόζη.
Σύμφωνα με την οδηγία 110/2001 κατατάσσεται στις εξαιρέσεις. Οι γυρεόκοκκοι του είναι μικροί και σε αφθονία και το μέλι πρέπει να έχει 90% για να χαρακτηρισθεί ως αμιγές.
Οργανοληπτικά επισκιάζει τα άλλα μέλια, περιέχει ψηλό ποσοστό φρουκτόζης και χαμηλό ποσοστό γλυκόζης, Κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο σε ψηλότερες ποσότητες.
Διαπιστώθηκε σημαντική αντιμικροβιακή δράση του μελιού της καστανιάς έναντι μικροργανισμών σταφυλόκοκκου, εντερόκοκκου, ελικοβακτηριδίων πυλωρού, κάντιντα των δύο ειδών.
Μεγάλη η βιολογική αξία του, με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, όπως τα μελιτώματα του ελάτου, σε σύγκριση με τα ανθόμελα
Πηγη tomelissi.wordpress.com