Πρόληψη σμηνουργίας ,μερικά χρήσιμα μυστικά.

 


Πρόληψη σμηνουργίας ,μερικά χρήσιμα μυστικά.

Σήμερα έχουμε δύο μυστικά για πρόληψη της σμηνουργίας! Μην ξεχνάμε ότι απο τη σμηνουργία μπορούμε να χάσουμε τα παραγωγικά μας μελίσσια, και να πάθουμε μεγάλη ζημειά στη παραγωγή μελιού. Αλλά και απο την άλλη ποιός ο λόγος να ταίζουμε και να δουλεύουμε τόσες ώρες στα μελίσσια, αν είναι να τα χάνουμε; Το μυστικό να ξέρετε, για να μη σμηνουργήσουν τα μελίσσια, είναι να κάνουμε χειρισμούς, πρίν καν σκεφτούν να σμηνουργήσουν. Δηλαδή πρέπει να τα προλάβουμε στο πιο πρώιμο στάδιο, τότε που οι μέλισσες βάζουν μπρός το "σχέδιο σμηνουργίας". Σύμφωνα με έρευνες αυτό το στάδιο συμβαίνει 14 ημέρες πρίν τα πρώτα βασιλικά κελιά σμηνουργίας. Δηλαδή πολύ νωρίτερα απο όσο νομίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι.


ΠΡΩΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ! Δίνουμε χώρο πριν χρειαστεί!
Η περίοδος της σμηνουργίας ξεκινά απο αρχές Απριλίου και τελειώνει τέλη Μαίου. Περίπου δύο μήνες. Στην Πελοπόνησσο και τη Κρήτη ξεκινά νωρίτερα, ενώ προς τα Βόρεια λίγο αργότερα. Όσο πιο δυνατή και με ανθόμελα είναι η Άνοιξη, τόσο πιο τούρμπο είναι τα μελίσσια, άρα όλο και περισσότερο αναπτύσσουν τάση για σμηνουργία. Εμείς λοιπόν για τη περίοδο απο τέλη Μαρτίου, φροντίζουμε να δίνουμε χώρο στα μελίσσια, πρίν αυτός χρειαστεί. Πχ ένα μελίσσι που έχει 7 πλαίσια πλυθησμό, θα έχει άλλα δύο πλαίσια κενά χωρίς μέλισσες όπως και δήποτε! Αντιθέτως ένα μελίσσι που είναι 8 χρειάζεται οπωσδήποτε όροφο.

Για να καταλάβετε πως δημιουργείτε η σμηνουργία... Αν για παράδειγμα έχουμε ένα 8άρι μελίσσι με 6 γόνους, και έχει 2 πλαίσια κενά. Σε μια εβδομάδα έχει γίνει δεκάρι καλό στα σίγουρα. Αυτό είναι το έγκλημα! Δηλαδή το μελίσσι να μείνει με "μποτιλιάρισμα" στο πλυθησμό, δηλαδή να στενέψει η κυψέλη απο το πολύ πλυθησμό και τις πολλές μέλισσες, και να μην υπάρχει νέος χώρος. Ξέρετε οι μέλισσες δεν έχουν τη νοημοσύνη να περιμένουν, μέχρι να βάλουμε εμείς νέα πλαίσια. Νομίζουν ότι ο χώρος μένει πάντα στάσιμος άρα αποφασίζουν να φύγουν εφόσον δε τις χωρά άλλο η κυψέλη. Έχει αποδειχθεί, ότι όσο περισσότερο χώρο κενό έχει η κυψέλη, ακόμα και άδειον χωρίς πλαίσια πχ ένα κενό πάτωμα πάνω απο το μελίσσι, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες σμηνουργίας. Το μελίσσι είναι έξυπνο, και έχει προσαρμοστεί εκατομμύρια χρόνια σε αυτό το τρόπο.

Κάντε Like στην Σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ ,για να μαθαίνετε πρώτη τα νέα 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ! Σηκώνουμε πρώιμα τα πατώματα, προλαμβάνουμε τις σμηνουργίες
Μπορούμε απο τέλη και Μαρτίου, να ανεβάσουμε πατώματα και στα σχετικά μικρότερα μελίσσια. Πχ αν ένα μελίσσι έχει 7-8 πλαίσια πλυθησμό, και 6 γόνους σηκώνουμε όροφο. Μπορούμε για λόγους ανάπτυξης του μελισσιού να πάρουμε μόνο έναν γόνο απο το κάτω μέρος και να τον πάμε επάνω, και στη θέση του να βάλουμε νέα κηρήθρα για να τη γεννήσει η βασίλισσα.

Για να εξασφαλίσουμε μικρή σμηνουργία στα μελίσσια μας, πρέπει η βασίλισσα να έχει συνεχώς νέο χώρο να γεννά, οι μέλισσες να έχουν κηρήθρες να χτίσουν, και όλα να κυλάνε ομαλά στη κυψέλη, χωρίς αποσυμφώρηση απο μέλισσες. Εξίσου σημαντικό οι νέες χρονιάρες βασίλισσες. Γενικά οι παλιές βασίλισσες επειδή δεν έχουν δυνατές φερομόνες, κάνουν τις μέλισσες με περισσότερη τάση για σμηνουργία και αυτό μπορεί εύκολα να γίνει πρόβλημα.

Επίσης το μπλοκάρισμα του μελισσιού με γύρες μέλια, μπορεί να ωθήσει το μελίσσι στη σμηνουργία. Γενικά όπως καταλαβαίνετε όλα περιστρέφονται γύρω απο το χώρο του μελισσιού. Όσο πιο άνετα νιώθει το μελίσσι, ότι έχει περιθώρια ανάπτυξης, δεν σμηνουργεί. Αλλά και να δούμε μερικά βασιλοκελιά σμηνουργίας, σε ευρύχωρα μελίσσια, μπορούμε εύκολα να το καλμάρουμε. χαλόντας τα 1-2 φορές. Περιπτώσεις μελισσιών που έμειναν σφιχτά για μεγάλο διάστημα, κάνουν βασιλοκελιά μανιωδώς και δεν κρατιούνται με τίποτα. Αυτές οι συμβουλές για σήμερα!

Γίνετε μέλος της ομάδας του e-Melissokomos.gr στο Facebook πατώντας εδώ


Πηγη Orinimelissa.com
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال