Γιατί στην κυψέλη υπάρχει μόνο μια βασίλισσα!

 


Γιατί στην κυψέλη υπάρχει μόνο μια βασίλισσα!

Σε μια κοινωνία μελισσών, αν και είναι `Γυναικείο Βασίλειο` αφού απαρτίζεται από δεκάδες χιλιάδων θηλυκών μελισσών μόνο η βασίλισσα έχει τέλεια αναπτυγμένα τα γεννητικά της όργανα, ωοθήκες και σπερματοθήκη, και είναι ο βασιλικός πολτός η ειδική τροφή για τις λάρβες των βασιλισσών και η ποσότητα πολτού, που συντελούν στη τέλεια ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων της.

Για την αρμονική ζωή και κοινωνική τάξη, η βασίλισσα με διάφορες χημικές ουσίες τις οποίες εκκρίνουν φυσιολογικά αδένες του σώματος της, ελέγχει τις ατροφισμένες ωοθήκες των θυγατέρων της, για να μην αρχίσουν να παράγουν και γεννούν αβγά, δηλαδή με χημικό και τελείως φυσιολογικό μέσον η βασίλισσα εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα, ως γεννήτρια αυγών του μελισσιού.

Εφόσον ζει η βασίλισσα μάνα, οι κόρες της παραμένουν <στείρες>. Η απάντηση σε αυτό το μυστήριο οφείλεται στην παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών που εκκρίνονται από την ίδια την μεγαλειοτάτη.

Αυτές οι ουσίες, οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των φερομονών, βρίσκονται στην επιδερμίδα πολλών ειδών όπως η κοινή μέλισσα η σφήκα κ.α.Ωστόσο αυτές οι φερομόνες βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις βασίλισσες.Τέτοιες ενώσεις είναι ικανές να αναστέλλουν την αναπαραγωγική ικανότητας των υπόλοιπων θηλυκών της αποικίας.


Επιστήμονες του εξωτερικού οι οποίοι κάνουν αληθινές έρευνες πραγματοποίησαν το εξής πείραμα.

Από δυο μελίσσια αφαίρεσαν τις βασίλισσες, τα ορφάνεψαν δηλαδή και τα άφησαν και χωρίς γόνο.
Στο ένα δεν έκαναν απολύτως καμία άλλη παρέμβαση.
Το δεύτερο όμως το ψεκαζαν τακτικά με τεχνητή φερομόνη που είχαν φτιάξει στο εργαστήριο παρόμοια με αυτήν που εκκρίνουν οι βασίλισσες.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
Το πρώτο μελίσσι μετά από λίγο έγινε αρρενοτόκο, αφού η απουσία της βασιλικής φερομόνης επέτρεψε στις ωοθήκες των εργατριών να αναπτυχθούν και πολλές από αυτές ήταν σε θέση να παράγουν ωάρια μάλιστα, γεννούσαν αβγά δηλαδή.

Στο δεύτερο μελίσσι δεν συνέβη το ίδιο όμως.
Παρα την απουσία γόνου, και βασίλισσας οι εργάτριες δεν έγιναν ωοτόκες, και τα γεννητικά τους όργανα δεν αναπτύχθηκαν.

Συμπέραναν τότε ότι  δεν είναι η απουσία του γόνου που κάνει τις εργάτριες ωοτόκες ούτε καν η απουσία της βασίλισσας, αλλά η απουσία της βασιλικής οσμής, της φερομόνης δηλαδή.

Κατέληξαν μάλιστα στην θεωρία ότι η χρησιμότητα αυτού του μηχανισμού, που δεν επιτρέπει να αναπαράγουν πολλά θηλυκά σε μια κυψέλη παρα μονάχα μια βασίλισσα, χρησιμεύει στο μελίσσι στο να λειτουργεί άψογα σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι.Ας σκεφτούμε τι χάος θα επικρατούσε στην κυψέλη αν υπήρχαν πολλές μάνες.Η μια δεν θα ήξερε που γέννησε η άλλη, σε πιο κελί και σε ποια κηρήθρα, θα υπήρχε μεγάλη σύγχυση, θα χρειαζόντουσαν πολλές εργάτριες για να τις περιποιούνται και θα απαιτούνταν και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βασιλικού πολτού στο σμήνος.

Ίσως λένε οι ξένοι ερευνητές για το λόγο αυτό, η στρατηγική αυτή εγκρίθηκε από τους προγόνους αυτών των εντόμων πριν 145 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال