Το εισόδημα και τα κέρδη του μελισσοκομου

Δέκα βήματα για να γίνεις μελισσοκόμος | BEENEWS
Σε προηγούμενο μας  άρθρο με τίτλο «Επαγγελματίας μελισσοκόμος», προσεγγίσαμε κυρίως το χρονοδιάγραμμα μιας επαγγελματικής μελισσοκομικής καριέρας, χωρίς να αναφερθούμε σε νούμερα και σε αριθμούς.

Με αφορμή αυτό το άρθρο, πολλοί συνάδελφοι, νέοι κυρίως, μας ζήτησαν να γράψουμε ένα ακόμα άρθρο με συγκεκριμένα στοιχεία και υπολογισμούς, σχετικά με τη πορεία που θα έχει το μελισσοκομικό τους εισόδημά, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα «ωρίμανσης τους» σε αυτό το επάγγελμα.

Αν και μια τέτοια ανάλυση εμπεριέχει κινδύνους αστοχίας και υποκειμενικής εμπλοκής, παρ όλα αυτά θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα όσο ποιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά γίνεται.
Είναι αυτονόητο πως τους πρώτους 12-18 μήνες δεν θα πρέπει να προσδοκούμε σε κανένα εισόδημα και το καλύτερο που μπορούμε να καταφέρουμε, θα είναι να εξασφαλίσουμε αρκετό μέλι για εμάς, την οικογένειά μας...άντε και για κάνα δυο φίλους. Το σπουδαιότερο κέρδος μας όμως, θα είναι πως θα έχουμε αποκτήσει πολλές γνώσεις και αρκετή εμπειρία, προκειμένου να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην επαγγελματική μελισσοκομία.

Αυτό θα συμβεί από τη στιγμή που θα αποκτήσουμε τα πρώτα 50-60 μελίσσια μας.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχουμε πάρει μια σειρά από αποφάσεις που θα καθορίσουν το ύψος του εισοδήματος που μπορεί να προκύψει από αυτά τα «λίγα» μελίσσια, αλλά και το ύψος της επένδυσης που θα πρέπει να κάνουμε προηγουμένως, για να υποστηρίξουμε αυτές μας τις αποφάσεις. 

Το πρώτο που θα πρέπει να μας απασχολήσει και για το οποίο θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων, είναι αν θα κάνουμε στατική η νομαδική μελισσοκομία. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας γιατί από αυτό θα κριθεί αν θα χρειαστεί να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε ένα κτήμα, στην πρώτη περίπτωση ή να αγοράσουμε ένα ελαφρύ φορτηγό αυτοκίνητο, στη δεύτερη. Ακόμα όμως και στη περίπτωση που θα κάνουμε νομαδική μελισσοκομία, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο μέρος για τη διαχείμαση των μελισσιών μας, οπότε για να έχουμε ήσυχο το  κεφάλι μας, προτείνουμε και σε αυτή την περίπτωση, να καταλήξουμε στη λύση της ενοικίασης ενός κτήματος.

Το πρώτο αυτό χρόνο που θα ξεκινήσουμε, στην ουσία, την επαγγελματική μας σταδιοδρομία σαν μελισσοκόμοι, θεωρούμε πρώιμο να μας απασχολήσει το είδος της εκμετάλλευσης που θα κάνουμε και  τις μεθόδους που θα ακολουθήσουμε. Αυτό είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να το αποφασίσουμε αφού περάσουμε και αυτό το στάδιο «ολοκλήρωσης» μας, εκτός και αν έχουμε από δίπλα μας κάποιον έμπειρο και διαθέσιμο μελισσοκόμο που θα είναι πρόθυμος να μας καθοδηγεί βήμα-βήμα!

Με άλλα λόγια, τη χρονιά αυτή που θα βρεθούμε με τα πρώτα μας 50-60 σμήνη, καλό θα είναι να αρκεστούμε στην κλασική μέθοδο της τοποθέτησης πατώματος στα μελίσσια μας και να αφήσουμε τα ...δύσκολα για τον επόμενο χρόνο.
Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπ όψη τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, μπορούμε να «διακινδυνεύσουμε» τους ακόλουθους υπολογισμούς.

Κεφάλαιο:
50 παραγωγικά μελίσσια:  προς 100 ευρώ = 5,000 ευρώ.
50 διώροφες κυψέλες με πλαίσια : προς 50 ευρώ = 2,500 ευρώ
Βασικός μελισσοκομικός εξοπλισμός, ένας χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας, μια συσκευή συρμάτωσης, και κάποια βασικά εργαλεία και αναλώσιμα περίπου 1000 ευρώ.
Ένα ελαφρύ φορτηγάκι 2-2,5 τόνων, μεταχειρισμένο, μα σε καλή κατάσταση 6,000 ευρώ.
Αγορά ενός κτήματος 2-3 στρεμμάτων, γύρω στα 3,000 ευρώ.
Ενοικίαση ενός κτήματος 1-2 στρεμμάτων 100 ευρώ/έτος.

Συνολικό κεφάλαιο:
Για 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 11,500 ευρώ.
Για 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας:14,500 ευρώ.
Έξοδα εκμετάλλευσης:
Για 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 10 ευρώ/μελίσσι = 500 ευρώ.
Για 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας: 20 ευρώ/μελίσσι = 1000 ευρώ.

Προσδοκώμενο εισόδημα:
Από 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας:  50 σμήνη Χ 8 κιλά = 400 κιλά μέλι Χ 12 ευρώ/κιλό = 4,800 ευρώ.
Από 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας: 50 σμήνη Χ 15 κιλά = 750 κιλά μέλι Χ 8 ευρώ/κιλο = 6,000 ευρώ
Καθαρό εισόδημα για το μελισσοκόμο:
Από 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 4,800- 500= 4,300 ευρώ
Από 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας : 6,000-1,000=5,000 ευρώ.
Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την επόμενη χρονιά που θα βρεθούμε με 100 μελίσσια, με βάση το αρχικό μας πλάνο, θα είναι περίπου ανάλογα. Δηλαδή 8,600 ευρώ για τη στατική και 10,000 ευρώ για τη νομαδική μελισσοκομία.

Τα αποτελέσματα όμως αυτά μπορούν να βελτιωθούν αισθητά αν αποφασίσουμε τον δεύτερο αυτό χρόνο επαγγελματικής μας μελισσοκομίας, να εφαρμόσουμε κάποια μορφή εντατικής εκμετάλλευσης ή να στοχεύσουμε και στην παραγωγή και/ή άλλων προϊόντων της κυψέλης. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ ενός αισθητά μεγαλύτερου αποτελέσματος, είναι η επίτευξη προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα που θα βγάλουμε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε είτε  μέσα από μια έξυπνη συσκευασία που θα δώσει ώθηση στα προϊόντα μας, είτε από την μεταποίησή τους σε κάποια δευτερογενή προϊόντα, όπως είναι το παστέλι για παράδειγμα.
Κάτι το οποίο θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, είναι το γεγονός ότι από τα 100 μελίσσια και πάνω τα αποτελέσματα δεν είναι αναλογικά, γιατί υπεισέρχονται νέοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη εργατικών για παράδειγμα.

Θα πρέπει ακόμα να τονιστεί πως η προσέγγιση που δίνουμε πάρα πάνω είναι ενδεικτική και πως τα νούμερα και τα αποτελέσματα διαφέρουν αρκετά, και από περιοχή σε περιοχή, και από χρονιά σε χρονιά.
Σκοπός όλης αυτής της ανάλυσης είναι να δώσει έναν μπούσουλα στους νέους κυρίως μελισσοκόμους, οι οποίοι πολλές φορές πέφτουν στην πλάνη της παραπληροφόρησης και της υπερβολής, τόσο για τον χρόνο και τα οικονομικά μέσα που χρειάζονται για να γίνουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι, όσο και για τις προσδοκίες που μπορεί να έχουν, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής τους της ενασχόλησης.


Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال