Πολλοί τομείς της οικονομίας θα πληγούν ως συνέπεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας. Όπως η μελισσοκομία.
Μελισσοκομία: Σύμφωνα με την εκτίμηση του ο Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) η χώρα μας θα χάνει 5-10.000 τόνους πευκόμελο το χρόνο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση της Εύβοιας.
Ο συνωστισμός των μελισσοκόμων σε λίγες περιοχές (καθώς αποτεφρώθηκαν 9.000 μελισσοσμήνη) όπως σημείωσε ο κ. Ντούρας «θα μειώσει τη μέση ετήσια απόδοση, η απώλεια στο μέλι είναι δεδομένη και δυσαναπλήρωτη». Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταστροφή του πευκοδάσους στην Εύβοια χαρακτηρίζεται ως απώλεια «τεραστίων διαστάσεων», καθώς εκεί παραγόταν το 65% του πευκόμελου!
Από την πλευρά του ΕΛΓΑ, όπως επισήμαναν στελέχη του οργανισμού ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Λακωνία και Αρκαδία και αναμένεται η σύνταξη των πορισμάτων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των δικαιούχων.
«Με την ολοκλήρωση της σύνταξης των πορισμάτων, ο ΕΛ.Γ.Α. θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων και όχι της προκαταβολής στους δικαιούχους» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα αρμόδια στελέχη.
Η Εύβοια δέχθηκε τη μεγαλύτερη ζημιά
Με τις καμένες εκτάσεις συνολικά να φτάνουν το ένα εκατομμύριο στρεμμάτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους εντοπίζεται στην περιοχή της Εύβοιας, η οποία δέχθηκε και το μεγαλύτερο χτύπημα.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήγαιναν τα μελίσσια τους στο δεύτερο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί της χώρας, μέρος το όπου παραγόταν το 65% του πευκόμελου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας «η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια – και αυτό δεν είναι υπερβολή».
Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, για να γίνει όπως ήταν».
Έτσι, επόμενος «σταθμός» για τους μελισσοκόμους θα είναι οι υπόλοιπες εκτάσεις της Εύβοιας, η Χαλκιδική και η Θάσος. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και ανταγωνισμό μεταξύ των μελισσιών μας με αρνητικά αποτελέσματα στη συλλογή μελιού για όλους μας. Το μέλι που χάθηκε από την Εύβοια δεν αναπληρώνεται» πρόσθεσε ο κ. Ντούρας.
Πηγή αρθρου https://www.sportime.gr/