Το νέο επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Prospero autumnalis, πολλοί θα το γνωρίζουν με την παλαιά ονομασία και σαν Scilla autumnalis.
Όλα τα είδη της οικογένειας των φυτών Scilla ανθίζουν κατά την διάρκεια των μηνών της άνοιξης (Scilla sibirica, Scilla bifolia), αλλά υπάρχει και το είδος Prospero autumnalis που ανθίζει από τέλος καλοκαιριού και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα βέβαια με το υψόμετρο που ευρίσκεται.
Είναι μέλος της οικογένειας Liliaceae, για κάποιους βοτανολόγους είναι μέλος της οικογένειας Hyacinthaceae. Είναι ένα πολύ όμορφο φυτό και φύεται από την Νότια Αγγλία, σε ολόκληρη την Νότια Ευρώπη, στην Ρωσία μέχρι τον Καύκασο, την Μικρά Ασία και επεκτείνεται ακόμη μέχρι και την Αφρική.
Στην οικογένεια υπάρχουν 100 διαφορετικά είδη. Τα πιο κοινά παραθέτουμε στον παρακάτω πίνακα:
- Scilla amoena
- Prospero autumnalis (παλ. ονομασία Scilla autumnalis)
- Scilla bifolia
- Scilla hyacinthoides
- Scilla lilio-hyacinthus
- Scilla obtusifolia
- Scilla peruviana
- Scilla siberica
- Scilla verna
Ιστορικά στοιχεία
Το όνομα Scilla (λέξη προσβλητική, μειονεκτική) εδόθη από τον Ιπποκράτη, από την ιδιότητα του βολβού κάποιων ειδών αυτού του φυτού, επειδή περιέχουν κάποιο δηλητήριο. Το είδος Scilla ήταν γνωστό και ως κρεμμύδι της θάλασσας στους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους. Το χρησιμοποιούσαν σαν συστατικό συνταγών για την καταπολέμηση κάποιων ασθενειών και παθήσεων.
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον
Προς το τέλος Σεπτεμβρίου που αρχίζει ο καιρός και αλλάζει, οι πρώτες βροχές και τα βοριαδάκια κατεβάζουν την θερμοκρασία στο περιβάλλον (θερμοπεριοδισμός), ένα περιβαλλοντολογικό σήμα για τους βολβούς του σκυλοκρέμμυδου. Τότε ανοίγουν και ξεπετιούνται πρώτα οι μίσχοι που φέρουν στο άκρο τους τις ταξιανθίες του σκυλοκρέμμυδου. Μετά τις απανθίσεις των λουλουδιών βγαίνουν και τα φύλλα του φυτού.
Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, το τμήμα εκείνο που φέρει τα μπουμπούκια των ανθών του φτάνει τα 15 εκατοστά. Σε πλήρη άνθηση περιέχει μέχρι και 15 άνθη χρώματος μπλε.
Η διάρκεια άνθησης είναι περίπου 2 εβδομάδες. Οι μέλισσες τα επισκέπτονται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς, από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα. Συλλέγουν γύρη σε χρώμα σκούρο μωβ καθώς και νέκταρ. Η αξία του φυτού ευρίσκεται στον χρόνο άνθισης, πραγματικά είναι σημαντικό φυτό για κάποια μέρη που δεν υπάρχουν άλλες για την εποχή αυτή ανθοφορίες.
Επειδή το ριζικό του σύστημα είναι από βολβούς, μπορεί εύκολα να μεταφυτευτεί σε αυλές και πάρκα, σε σημεία που ακόμη δεν έχουν σκεπαστεί από το τσιμέντο, δημιουργώντας μια όμορφη γωνιά, ειδικά όταν συνδυάζεται εποχιακά με τους κίτρινους κρόκους. Ακόμη και γύρω από το μελισσοκομείο μας μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς του σκυλοκρέμμυδου. Βοηθάμε πολύ αυτή την δύσκολη εποχή τα μελίσσια μας να βρούνε την πολύτιμη γύρη που χρειάζονται γιατί ακόμη οι βασίλισσες δεν κόψανε την γέννα τους.
Πηγη http://melissomania.gr/