Το Amitraz είναι μία ακαρεοκτόνος ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της βαρροϊκής ακαρίασης στις μέλισσες. Είναι δημοφιλής γιατί είναι αποτελεσματική και με χαμηλή υπολλειματικότητα στα προϊόντα της κυψέλης.
Η έξαρση της βαρροϊκής ακαρίασης τις τελευταίες δεκαετίες έθεσε σε κίνδυνο αφανισμού τη μελισσοκομία και οι μελισσοκόμοι βασίζονταν ολοένα και περισσότερο στη χρήση των συνθετικών ακαρεοκτόνων. Το βαρρόα απέκτησε γρήγορα ανθεκτικότητα στα συνθεκτικά ακαρεοκτόνα, εκτός από το amitraz.Το μεγάλο κόστος των μελισσοκoμικών φαρμακευτικών σκευασμάτων με δραστική το Amitraz οδήγησε τους Μελισσοκόμους στο να κάνουν ευρεία χρήση διαφορετικού σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία. Το σκεύασμα αυτό προορίζεται για θηλαστικά (εμπορική ονομασία Taktic) και εφαρμόζεται με αυτοσχέδιες συνταγές. Έτσι, έφτασε το Taktic να είναι το κύριο σκεύασμα των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια άλλη ουσία η οποία θα μπορούσε να το αντικαταστήσει επαρκώς, όταν σταματήσει να έχει αποτέλεσμα. Περισσότερα για την ανθεκτικότητα θα βρείτε εδώ.
Στο άρθρο αυτό θα εξηγηθεί η δράση του Amitraz και θα αναλυθούν τόσο οι ενδεδειγμένες πρακτικές, όσο και οι αυτοσχέδιες πρακτικές με το Taktic. Θα εξεταστεί ακόμη ένα περίεργο φαινόμενο ανθεκτικότητας που παρατηρείται στο Taktic, καθώς και διάφορα προβλήματα που δημιουργούν οι αυτοσχέδιες εφαρμογές του Taktic.
Να διευκρινήσουμε εδώ ότι το taktic, το amitraz και οι μεταβολίτες του διασπώνται γρήγορα και έγκαιρα και έτσι ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τον καταναλωτή μελιού. Τα κατάλοιπα της ουσίας έχουν τάση να μειώνονται με τη πάροδο του χρόνου σε αντίθεση με τα κατάλοιπα πολύ παλαιότερων φαρμάκων που είχαν συσσωρευτική τάση. Βεβαίως, σε όλα τα προιόντα που σχετίζονται με τη φύση υπάρχουν και περιπτώσεις ασυνείδητων που κάνουν κατάχρηση φαρμάκων. Ευτυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις κατάxρησης του Taktic ο καταναλωτής δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής υπολειμματικότητας της ουσίας στο μέλι. Όπως και να έχει, τα εργαστήρια είναι σε θέση να εντοπίσουν ακόμη και ελάχιστες ποσότητες υπολλειμάτων στο μέλι, σε περίπτωση που έχει υπάρξει κακή χρήση.
H περίπλοκη δράση του Amitraz
To amitraz είναι εντομοκτόνο της οικογένειας των φορμαμιδινών. Οι φορμαμιδίνες έχουν σύνθετη δράση στο νευρικό σύστημα των εντόμων και των ακάρεων που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μετατρέπονται ξανά σε τοξικές όταν ο οργανισμός τις μεταβολίσει. Με τις φυσικές διαδικασίες αποτοξικοποίησης των οργανισμών (λέγεται Ν-απομεθυλίωση), οι φορμαμιδίνες «ενεργοποιούνται» βιολογικά κι έτσι αντί να μειώνεται η τοξικότητά τους, παρατείνεται [1, 2].
Ορισμένοι μεταβολίτες των φορμαμιδινών μετά την από αυτή την ενεργοποίηση έχουν την ιδιότητα να μιμούνται έναν νευροδιαβιβαστή των νευρικών κυττάρων, την οκτοπαμίνη και να παίρνουν τη θέση της (ως «αγωνιστές») προκαλώντας νευρικές και συμπεριφορικές βλάβες. Η σύνθετη δράση των φορμαμιδινών αποδίδεται στο ότι ο ρόλος της οκτοπαμίνης στους οργανισμούς αυτούς είναι επίσης σύνθετος. H οκτοπαμίνη είναι εκτός από νευροδιαβιβαστής, νευρορρυθμιστής και νευροορμόνη [3].
Σχηματική αναπαράσταση νευρικής σύναψης. Σε αυτά τα συστήματα δρούν αρκετά ακαρεοκτόνα. Διακρίνεται Ο νευροδιαβιβαστής (πράσινες τελείες) και οι υποδοχείς (Receptors). Πηγή: Wikipedia
Το amitraz είναι ακαρεοκτόνο επαφής. Το Taktic πρόκειται για διάλυμα amitraz σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες και γι’αυτό λειτουργεί και με την εξάτμιση.
Σκευάσματα Amitraz κατάλληλα για μέλισσες
Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν 2 σκευάσματα βραδείας αποδέσμευσης amitraz κατάλληλα για μέλισσες: το Apivar της Vetopharm και το Apitraz της Calier. Και τα δύο έχουν σταθερή αποτελεσματικότητα και πολύ καλή ανοχή από τα μελίσσια.
Amitraz σε ταινίες από ειδικό πολυμερές (ταινίες αργής αποδέσμευσης)
Υπάρχουν σκευάσματα Amitraz αμφιλεγόμενης καταλληλότητας που είναι συνήθως από Κίνα, Ρωσία, Τουρκία κ.α. Τέτοια είναι Το Bipin, το Amicel και άλλα. Είναι φάρμακα μη κατάλληλης φαρμακοτεχνικής μορφής.
Η εκτός ένδειξης Χρήση του Αμιτράζ (Taktic)
Σημείωση: Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι ενημερωτικού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να δοθούν συνταγές για εκτός ένδειξης/ αυτοσχέδιες παρασκευές από τους συντάκτες του άρθρου.
Yπάρχουν πρακτικές χρήσης του Amitraz μέσω του σκευάσματος Taktic που είναι κοινές, αποδεκτές και χαμηλής επικινδυνότητας. Πρίν προχωρήσουμε, όμως, πρέπει να ξεδιαλύνουμε μια παρανόηση. Το Taktic χρησιμοποιείται λόγω της δραστικής του ουσίας, αλλά η δραστική ουσία ΔΕΝ κάνει από μόνη της το φάρμακο. Το Taktic περιέχει βαριούς (αρωματικούς) υδρογονάνθρακες. Δεν είναι το ίδιο φάρμακο με τα φάρμακα για μέλισσες.
Χρήση με Λάδι. Ποσότητα Taktic διαλύεται σε ένα μπουκάλι ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο) και με το μίγμα εμποτίζονται λωρίδες vettex, ή στυπόχαρτα. Οι ταινίες μπαίνουν ανάμεσα στα πλαίσια και γίνεται αλλαγή ανά κάποιες μέρες. Σπανιότερα, ο εμποτισμός γίνεται σε εξεταστικά ξυλάκια. Υπάρχουν και παραλλαγές στις οποίες οι ταινίες μπαίνουν στην είσοδο της κυψέλης κ.α.
Χρήση με Νερό. Ποσότητα Taktic διαλύεται σε νερό και με το διάλυμα διαβρέχονται οι μέλισσες ανάμεσα στα πλαίσια του μελισσιού. Η συγκέντρωση Amitraz που συνήθως μπαίνει, ισοδυναμεί με θανατηφόρα συγκέντρωση για τη βαρρόα. Η χρήση αυτή ονομάζεται και θεραπεία flash γιατί σκοτώνει μόνο τη βαρρόα που είναι πάνω στις μέλισσες. Ακολουθούν ορισμένες επαναλήψεις για να σκοτωθούν τα επόμενα βαρρόα που θα βγούν από το γόνο.
Η μέθοδος του νερού αλλάζει δραματικά την απορρόφηση και την κατανομή της ουσίας σε σχέση με τη μέθοδο με το ηλιέλαιο. Δηλαδή αλλάζει εντελώς τη φαρμακοκινητική του Amitraz.
Σε ένα παλιό βιβλίο με κατευθυντήριες οδηγίες του 1987 βρήκαμε συνταγή για taktic με νερό για ψεκασμό των πλαισίων αντί διαβροχής. Η μέθοδος του ψεκασμού βρίσκεται στη μετέπειτα βιβλιογραφία, αλλά σε μεγαλύτερη συγκετρωση. Ωστόσω η μέθοδος του ψεκασμού είναι τοξική για τις λάρβες, έχει πρακτικές δυσκολίες διότι πρέπει να γίνει πλαίσιο-πλαίσιο και τέλος, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του μελισσοκόμου (ας αναλογιστεί κανείς ότι αν η διαδικασία γίνει π.χ. σε 50-100 μελίσσια, πόσο θα έχει ραντιστεί ο μελισσοκόμος).
Η ανοχή από τις μέλισσες και στις δύο μεθόδους είναι από μέτρια έως και καλή, πλήν των περιπτώσεων υπερδοσολογίας. Υπερδοσολογία μπορεί να παρατηρηθεί όταν δεν υπάρχει αρκετή ανανέωση του πληθυσμού και εφαρμόζονται επαναλήψεις πάνω στις ίδιες μέλισσες.
Ο μηχανισμός δράσης του amitraz
Πάμε να δούμε τη δράση του amitraz στον οργανισμό της βαρρόα. Εδώ αναγκαστικά χρειάζεται να μπούμε στα χωράφια της βιοχημείας (αν σας φαίνονται εξειδικευμένα προχωρήστε στα επόμενα μέρη του άρθρου).
Το αμιτράζ απορροφάται απο το άκαρι,
Κατανέμεται στους ιστούς, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κτλ,
Από εκεί και έπειτα το μόριο του Amitraz «χτυπά» σε τουλάχιστον 3 βασικά σημεία αναλόγως τη συγκέντρωση στην οποία έχει εκτεθεί το άκαρι.
Μια ποσότητα amitraz διασπάται από το μεταβολισμό του ακάρεος. Από τη διάσπαση παράγεται το μόριο DMPF που είναι πάλι μία φορμαμιδίνη και έχει την κύρια νευροτοξική δράση [1].