Μελισσοκομικοί χειρισμοί Μαρτίου – Απριλίου

 


Μελισσοκομικοί χειρισμοί Μαρτίου – Απριλίου

1) Βαρρόα: Αν δεν έγινε εφαρμογή το Δεκέμβριο, που δεν είχαν γόνο τα μελίσσια τώρα δεν πρέπει να γίνει ,γιατί δεν θα είναι αποτελεσματική, αφού έχουν γόνους.

2) Αν είχαμε χειμωνιάτικες απώλειες, πρέπει να κάνουμε αυτοέλεγχο , να θυμηθούμε λάθη ή παραλήψεις μας, από τα παρακάτω,που είναι τα συχνότερα:

  • Δεν εφαρμόσαμε τροφαποθήκη 
  • Τροφοδοτήσαμε το χειμώνα με σιρόπι ζάχαρης, που αυξάνει την υγρασία μέσα στην κυψέλη  και μειώνοντας τη θερμοκρασία προκαλεί νοζεμίαση. Και αν η ζάχαρη ήταν εισαγόμενη από χώρες, που δεν έχουν απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή φάρμακα τότε  έχουμε έρπουσες φθορές και απώλειες.
  • Αν τροφοδοτήσαμε με ζαχαροζύμαρο εμπορίου, που  περιείχε ισογλυκόζη, είναι ακατάλληλη για μελισσοτροφή.
  • Δεν αναδιατάξαμε τα πλαίσια, για να    πλησιάσουμε τις τροφές στη μελισσόσφαιρα και με το κρύο δεν μετακινήθηκαν οι μέλισσες προς την τροφή.
3) ΄Ομως ,μπαίνοντας στο Μάρτη, με βελτιωμένο καιρό,τα μελίσσια έχουν υπερκινητικότητα στη βρούβα  και άλλες χαμηλοχόρταρες (βοσκές ) και  στη συνέχεια ανθίζουν τα καρποφόρα δέντρα , οπότε θα συνεχίσει η έντονη δουλειά τους,που παράλληλα χρειάζονται σίγουρα και τη  δική μας βοήθεια για να προκύψει  μελισσοκομική δύναμη για αυξημένη σοδειά.

4) Αποσύρουμε τις παλιές κηρήθρες, δηλ. τις σκουρόχρωμες, που είναι υπεύθυνες για  ασθένειες, όπως νοζεμίαση, ιώσεις, σηψιγονία κλπ. Γενικά οι κηρήθρες χρησιμοποιούνται για 3-4 χρόνια.

5) Είναι η εποχή που χτίζουν τα πλαίσια και πρέπει να τους δίνουμε φύλλα, όχι πολλά μαζί, αλλά ένα  ή και δύο για να αυξάνουν το χώρο ανάπτυξής τους και συλλογής μελιού και όταν τα χτίζουν τους ξαναδίνουμε άλλα.

6) Δεν βιαζόμαστε να βάλουμε πατώματα και δεν ανεβάζουμε γόνους για να ανέβουν τα μελίσσια.Όταν φτάσουν τα 6-7 πλαίσια γόνου, ανεβάζουμε 1-2 σφραγισμένους γόνους και συμπληρώνουμε κάτω νέα πλαίσια για χτίσιμο, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα ανέβουν. Ποτέ  δεν χωρίζουμε τη γονοφωλιά  με πλαίσιο φύλλου κεριού. Αυτό χαλάει τη συνοχή της γέννας. ΄Οταν ανέβουν και βάλουν μέλια τότε δίνουμε πάνω φύλλα από ένα, ανάμεσα σε δύο μέλια και σε όλο το πάνω πάτωμα με τον ίδιο τρόπο.

7) Αν χρειάζεται διεγερτική τροφοδοσία χρησμοποιούμε μόνο ελληννική ζάχαρη, όχι εισαγόμενη, γιατί υπάρχουν χώρες που δεν έχουν απαγορεύσει τη χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκκων στις καλλιέργειες τους. Αυτά είναι διασυστηματικά , δηλαδή περνάνε μέσα από τον οργανισμό των μελισσών και σαν ξενόβια αποβάλλονται με το νέκταρ για να τα βρούμε στο μέλι.

Η διεγερτική τροφοδότηση γίνεται για 15 μέρες ,αλλά σε χρόνο μέχρι 2 μήνες πριν την έναρξη της κύριας ανθοφορίας.Και να παραθέσουμε τη συνταγή παρασκευής του ζαχαροζύμαρου (από έγκριτη πηγή του περιοδικού Μελισσοκομικό Βήμα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος( ΟΜΣΕ ), άρθρο του κ. Πανταζή Χρυσοβαλάντη, Γεωπόνου και Μελισσοκόμου),που τον ευχαριστούμε ,όπως και το περιοδικό μας.

Η συναγή: 100 κιλά ζάχαρης άχνης χωρίς άμυλο,7 λίτρα νερό και 300-400 γραμμάρια γύρης,(εμείς να προτείνουμε την πολύχρωμη που είναι ποικιλία από πρωτείνες και δικής μας προέλευσης ,για να αποφύγουμε μολύνσεις.Αλλά και η ζάχαρη να είναι Ελληνική, όχι εισαγόμενη, ιδίως από Βαλκανικές χώρες, που δεν έχει απαγορευτεί η χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες και εφαρμόζεται το επικίνδυνο και διασυστηματικό ιμιντακλοπρίντ. Τα πιο πάνω υλικά τα ζυμώνουμε πολύ καλά,μέχρι που να μην κολλάνε στη χούφτα μας. Γίνεται μαλακό και δεν πετρώνει. Και αν του προσθέσουμε και ένα κιλό σκόρδα λιωμένα στο μπλέντερ με λίγο νερό, για να μπουν στο ζύμωμα, είναι καλό κατά της νοζεμίασης, στην τροφοδοσία του ξεχειμωνιάσματος, που δεν έχουμε φάρμακα να την αντιμετωπίσουμε. Όχι όμως τώρα, γιατί θα πάρουμε σκορδόμελο. Η μεγάλη ποσότητα  που βασίστηκε η συνταγή δίνει και τις μικρές αναλογίες της με υπολογισμό, αλλά δεν κάναμε υπολογισμούς παρέκκλισης από το πρωτότυπο,αφού την ιστοσελίδα μας την επισκέπτονται και μεγαλομελισσοκόμοι, τους οποίους και σωστά είχε υπόψη της η συνταγήΌμως για το σκόρδο υπάρχει  κάπου αναφορά στις αναρτήσεις μας, που αμβισβητεί την αποτελεσματικότητά του  κατά της νοσεμίασης.

Και μία   άλλη συνταγή διεγερτικής τροφοδοσία με χρήση και θυμόλης:

Η τροφοδοσία αυτή  αυτή γίνεται για να προωθηθεί η ανάπτυξη των μελισσιών,αλλά με κάποια σιγουριά ,ότι δεν θα ακολουθήσουν βροχές, που θα κλειστούν τα μελίσσια στην κυψέλη. Γίνεται για 10 μέρες με σιρόπι (ζαχαρόνερο) σε αναλογία ζάχαρης 1 κιλό και  1 λίτρο νερό, προσθέτοντας και 1 γραμμάριο θυμόλης, η  οποία όμως πρέπει προηγουμένως  να έχει διαλυθεί σε καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο, που το προσθέτουμε σε περιορισμένη ποσότητα όση χρειάζεται ακριβώς για την πλήρη διάλυσή της και αυτό το γραμμάριο θυμόλης είναι για 15 λίτρα σιροπιού. Με άλλα λόγια: 7,5 κιλά ζάχαρης (Ελληνικής) και 7,5 λίτρα νερό και 1 γραμμάριο θυμόλης και το φαρμακευτικό οινόπνευμα όσο ακριβώς χρειάστηκε για τη διάλυσή της. Αυτή η θυμόλη  ενισχύει την άμυνα των μελισσών κατά της Νοζεμίασης. Όμως να έχουμε υπόψη μας ότι οι μέλισσες τη δεύτερη και τρίτη μέρα γίνονται πιο επιθετικές με τη θυμόλη.

8) Σμηνουργικά: Άν σε κάποιο μελίσσι παρατηρήσουμε πολλούς κηφήνες αυτό είναι  προφανώς «σύναξη ΕΞΌΔΟΥ  νύφης», δηλαδή νέας βασίλισσας ,να την ακολουθήσουν (για να εκτελέσουν την εντολή της ύπαρξής τους). Και  πρέπει να υπάρχουν βασιλικά κελιά υπό εκκόλαψη ή και  εκκολαπτόμενα. Ψάχνουμε αμέσως το μελίσσι και αν βρούμε κελιά που δεν μας ενδιαφέρουν, τα καταστρέφουμε αμέσως, για να αποφύγουμε τη σμηνουργία, αφού είναι αποδυνάμωση του μελισσοκομείου.

9)Στα μελισσοκομικά μας εφόδια έχουμε πάντα μερικά  διαφράγματα βασίλισσας, μεταλικά όμως,όχι πλαστικά που είναι εύθραυστα  και αιχμηρά αποτριχώνοντας τις μέλισσες και πώς να συλλέξουν τη σκόνη της γύρης.Τη χρησιμότητα των διαφραγμάτων θα την αναφέρουμε στα επόμενα σχετικά.

10)Εξίσωση του δυναμικού των μελισσιών σε πληθυσμό και στην ποσότητα μελιού και γύρης:

α)Αφαιρούμε από τα δυνατά μελίσσια πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και τα δίνουμε στα μέτρια όχι στα αδύνατα.

β)Το ίδιο κάνουμε για τό μέλι και τη γύρη.Με αυτούς τους χειρισμούς  μειώνουμε τις σμηνουργικές τάσεις,εξομοιώνουμε τα μελίσσια μας και κάνουμε  όμοιους χειρισμούς,που απλουστεύουν τη δουλειά  του μελισσοκομείου 

11)Δεν ξεχνάμε τα αδύνατα ,που το καλύτερο για αυτά  και για εμάς είναι η συνενωσή τους με εφημερίδα,κρατώντας τη βασίλισσα του πιο δυνατού,οπότε θα αποδώσουν και εισόδημα.

12)Αντικατάσταση βασιλισσών στην περίοδο της μεγάλης ανθοφορίας στη δεύτερη  μεισσοκομική  περιόδου τους,(κάθε 2 χρόνια),για να έχουμε νέες αποδοτικές βασίλισσες,μείωση των σμηνουργιών,εξομοίωση των χειρισμών, γρήγορη ανάπτυξή τους και εισόδημα φθηνοπωρινό  με ανάπτυξη για καλή διαχείμαση.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال