Πως δίνουμε δεύτερο όροφο στο μελίσσι; Απάντηση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ
«Όταν τα μελίσσια την άνοιξη έχουν 8 κηρήθρες γόνο, πρέπει να τα κάνω διώροφα; Τι πρέπει να βάλω στον όροφο που θα προσθέσω; Ανοιχτό ή κλειστό γόνο; Μέλι πρέπει να βάλω; Έχω διαβάσει σε πολλά sites άλλα με μπερδεύουν».
Το κριτήριο για να δώσουμε 2ο όροφο σε ένα μελίσσι, ιδιαίτερα την άνοιξη, είναι να έχει πληθυσμό 10 κηρήθρες και γόνο πάνω από 7. Στην περίπτωση αυτή αφαιρούμε από τον κάτω όροφο με σειρά προτεραιότητας τροφές,μπλοκαρισμένο γόνο, σφραγισμένο γόνο για να ανεβάσουμε επάνω. Εννοείται ότι κάτω θα αφήσουμε 2 πλαίσια με τροφές και 5 ή 6 πλαίσια γόνου (ανοιχτό και σφραγισμένο).
Οπότε γνωρίζοντας τι θέλουμε να έχουμε κάτω και τι μπορούμε να βγάλουμε, αποφασίζουμε κατά περίπτωση. Έχοντας αφαιρέσει τις κηρήθρες κάτω, μπορούμε να τοποθετήσουμε χτισμένες (χώρους) ή φύλλα κηρήθρας. Η θέση τοποθέτησής τους είναι στο τελείωμα του γόνου, μεταξύ τελευταίου πλαισίου γόνου και τροφής.
Χτισμένες κηρήθρες ιδιαίτερα για καταστολή σμηνουργίας μπορούν να μπουν και ανάμεσα σε κηρήθρες με γόνο. Οι δύο ή οι τρεις κηρήθρες που αφαιρέθηκαν από κάτω, μπαίνουν στον επάνω όροφο και φροντίζουμε ώστε ο γόνος να είναι στην άκρη για να προστατεύεται από το ξύλο της κυψέλης. Το μελίσσι δεν παραμένει δωδεκάρι αλλά βάζουμε ακόμα 2-3 κτισμένες κηρήθρες επάνω για να γίνει συνολικά 14 κηρήθρες.