Τρόποι ώστε να χτίζουνε πολλές κηρήθρες τα μελίσσια
Πως βάζουμε πολλές κηρήθρες στα μελίσσια και με ποιο τρόπο τις "πιάνουν" καλύτερα. Κύριος στόχος των μελισσοκόμων είναι να χτίσουν όσο το δυνατό περισσότερες κηρήθρες το συντομότερο δυνατό εφόσον αυτές είναι το μέλλον του μελισσιού. Εκεί μεγαλώνει ο γόνος και εκεί αποθηκεύεται το μέλι. Όπως γνωρίζουμε οι μέλισσες δεν χτίζουν όλες τις περιόδους και σε οποιαδήποτε συνθήκες. Έχουν κάποιες βασικές αρχές που αν δεν τηρούνται καμία μέλισσα δεν πρόκειται να φτιάξει κερί. Και πάνω σε αυτές βασίζονται όλοι οι χειρισμοί που πρέπει να κάνουμε στα μελίσσια.
Πότε οι μέλισσες χτίζουν κερί λοιπόν; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι μέλισσες χτίζουν καλύτερα όταν έχει θερμοκρασίες 13 και πάνω, υπάρχει τροφή, νέκταρ γύρη ή σιρόπι αλλα το κυριότερο είναι να υπάρχει ανοιχτός γόνος. Η ύπαρξη ανοιχτού γόνου εκπέμπει φερομόνες τις οποίες οσμίζονται οι μέλισσες και διαισθάνονται ότι μελλοντικά θα χρειαστεί και άλλος χώρος. Δηλαδή οι μέλισσες "προνοούν" ότι θα αυξηθεί ο πληθυσμός τους και χτίζουν νέες κηρήθρες. Συμπέρασμα λοιπόν! Όσος περισσότερος γόνος υπάρχει εντός της κυψέλης τόσο πιο ορεξάτες μέλισσες έχουμε που θα φτιάξουν πολύ κερί. Ο πρώτος χειρισμός λοιπόν βασίζεται πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Ο χειρισμός έχει ως εξής. Για να χτίσουν γρήγορα οι μέλισσες ένα άκτιστο πλαίσιο πρέπει να το τοποθετήσουμε δίπλα στον γόνο και όχι σε κάποιο ακρινό σημείο πχ μετά την γύρη η το μέλι. Το άκτιστο πλαίσιο πρέπει να μπεί λοιπόν ανάμεσα στην γύρη και στον γόνο κατά προτίμηση. Η πλευρά που βρίσκεται κοντά στον γόνο θα κτιστεί πιο γρήγορα, μιας και τους χρειάζεται άμεσα χώρος. Έχουμε ένα κόλπο όμως εδώ. Εκεί που τοποθετήσατε το άκτιστο πλαίσιο μπορούμε να τοποθετήσουμε μπουκαλάκι (μισού λίτρου) και να το γεμήσουμε με σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό. Βοηθάει πολύ η αναλογία αυτή στο χτίσιμο). Το μπουκαλάκι πρέπει να το τοποθετήσουμε στη τρυπούλα που κοιτάει ανάμεσα από το πλαίσιο του γόνου - άκτιστου.
Μόλις περάσουν 2-3 ημέρες θα διαπιστώσετε πως εκεί που κοιτάζει το μπουκαλάκι με το σιρόπι οι μέλισσες έχουν χτίσει την περισσότερη κηρήθρα. Είναι γνωστό οτι οι μέλισσες δεν χτίζουν με την ίδια όρεξη όταν έχουν "τεχνητή" τροφή, όμως δεν παύει να έχει αποτελέσματα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μελισσιών μας. Εκτός απο το μπουκαλάκι μπορούμε να βάλουμε και ζυμάρι πάλι πάνω απο την άκτιστη κηρήθρα και θα δείτε οτι έχει πάλι αποτέλεσμα.
Μερικοί μελισσοκόμοι για πιο γρήγορο χτίσιμο κάνουν κάτι άλλο, το οποίο δεν σας το εγκρίνω διότι είναι ριψοκίνδυνο. Τοποθετούν το άκτιστο πλαίσιο μέσα στον γόνο χωρίζοντας τον στα δύο. Οι μελισσοκόμοι που τοποθετούν έτσι το κερί, επιλέγουν να είναι πάντα ανάμεσα απο σφραγισμένους γόνους οι οποίοι είναι πιο δυνατοί και ανθεκτικοί σε διάφορες κακουχίες όπως πτώση θερμοκρασίας. Η μέθοδος πετυχαίνει μόνο σε όσους έχουν εμπειρία και ξέρουν σε ποιά μελίσσια πρέπει να το βάλουν, διότι νέοι μελισσοκόμοι άλλες χρονιές μας είπαν ότι εφαρμόζοντας την ίδια τεχνική χώρισαν το μελίσσι στα δύο και η μια πλευρά έχτισε βασιλοκελιά. Δηλαδή το άχτιστο πλαίσιο αντί για επιπλέον χώρο λειτούργησε σαν διάφραγμα.
Τη μέθοδο με το άκριστο πλαίσιο μέσα στο κέντρο του γόνου την εχω εφαρμόσει πολλές φορές στα μελίσσια μου και το κάνω μόνο σε όσα είναι δυνατά και φυσικά υπάρχει ανθοφορία έξω. Ένας τέτοιος χειρισμός άλλωστε επιβάλλει δυνατά μελίσσια που χτίζουν γρήγορα το πολύ σε 2 ημέρες.
Συμπερασματικά συνάδελφοι θέλω να τονίσω κάτι σημαντικό. Όσες φορές τροφοδότησα με πολύ σιρόπι τα μελίσσια πχ 1 λίτρο είδα οτι οι μέλισσες έχτιζαν με περισσότερη ταχύτητα. Και πιστεύω οτι αυτός είναι ένας απο τους βασικότερους παράγοντες. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε οτι για να χτίσουν οι μέλισσες, και να βγάλουν πολύ κερί οι αδένες τους, πρέπει να καταναλώνουν πρωτείνες δηλαδή γύρη. Συνεπώς οι μέλισσες για να αποδόσουν πολύ κερί πρέπει να βρίσκουν γύρη. Γι αυτό λέμε οτι όταν δεν δίνει έξω οι μέλισσες δεν χτίζουν.
Και κάτι τελευταίο. Λέω παραπάνω οτι για να χτίσουν χρειάζονται πολύ σιρόπι. Είναι αλήθεια και ξέρετε γιατί; 1 κιλό κερί χρειάζεται πάνω απο 8 κιλά μέλι για να χτιστεί. Συνεπώς καταλαβαίνετε οτι μισό λίτρο σιρόπι δεν επαρκεί για να χτίσουν ολόκληρο το πλαίσιο. Οπότε είτε θα τροφοδοτήσετε είτε θα περιμένετε μια καλή ανθοφορία για να χτίσουν γρήγορα πολλές κηρήθρες τα μελίσσια σας..
Tags
Μελισσοκομία