Πρέπει η προθήκη πατώματος στα μελίσσια να γίνεται από κάτω;
Στο σχετικό βιβλίο αναφέρεται ότι ίσως θα ήταν προτιμότερη η τοποθέτηση του ορόφου την άνοιξη, κάτω από τις μέλισσες με το επιχείρημα ότι στη φύση όταν οι μέλισσες μεγαλώνουν τη φωλιά τους λόγω έλλειψης χώρου, επεκτείνουν τις κηρήθρες προς τα κάτω. Αυτό θα έπρεπε να μιμηθεί και ο μελισσοκόμος και να προσφέρει χώρο και τη δυνατότητα στο μελίσσι να κινηθεί προς τα κάτω. Στο ίδιο βιβλίο βέβαια αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να το επαληθεύουν και πως για ευκολία αλλά και πρακτικότητα, οι μελισσοκόμοι τοποθετούν τους ορόφους, πάνω από τις μέλισσες. Αναφέρει μάλιστα και τεχνικές ώστε να προσελκυστεί το μελίσσι προς τα πάνω π.χ. με το ανέβασμα δύο κηρηθρών γόνου στον επάνω όροφο και την προσθήκη φύλλων κηρήθρας στη γονοφωλιά.
Τριάντα χρόνια μετά από την έκδοση το βιβλίου και στα ελληνικά, οι μελισσοκόμοι, εξακολουθούν να προσθέτουν τους ορόφους πάνω από τις μέλισσες είτε γιατί δεν εξυπηρετεί διαφορετικά, είτε γιατί κάποιοι δοκίμασαν και δεν είδαν σημαντική διαφορά ή ακόμα και αντιμετώπισαν συγκεκριμένες δυσκολίες στην ανάπτυξη του μελισσιού.
Δεν έχουμε υπόψη μας κάποια σχετική έρευνα που να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα με την τοποθέτηση του ορόφου κάτω. Η προσωπική μας άποψη είναι ότι επειδή οι μέλισσες την άνοιξη έχουν την τάση να βρίσκονται ψηλά, κοντά στο καπάκι, ο όροφος από κάτω ίσως να μην τις προσελκύσει και να μην αξιοποιήσουν το χώρο εκεί αλλά να γεμίσουν τις κηρήθρες με γύρη.
Θα πρέπει όμως εφόσον σας απασχολεί κάτι τέτοιο να εφαρμόσετε μεγάλης κλίμακας σχετικό πείραμα με 20 μελίσσια στα οποία τοποθετείται ο όροφος κάτω και άλλα 20 ισοδύναμα με τα προηγούμενα, όπου τοποθετείται πάνω, να ακολουθήσετε τις ίδιες ανθοφορίες, να κάνετε τους ίδιους χειρισμούς και να καταγράψετε ανάπτυξη και παραγωγή των δύο αυτών ομάδων το καλοκαίρι.