Μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια, ο αγρότης Γιάννης Παλαµάρης, κατάφερε να βάλει τη Σύρο στο χάρτη της ελληνικής πτηνοτροφίας, εξασφαλίζοντας τέτοια ζήτηση για τα αβγά της µονάδας του που δύσκολα µπορεί πλέον να εξυπηρετήσει. Παράλληλα εξακολουθεί να δουλεύει τα θερµοκήπια που υπάρχουν εδώ και 3 γενιές στην οικογένειά του.
Οι κότες του Συριανού Γιάννη Παλαµάρη, είναι από τις προνοµιούχες υπάρξεις σ’ αυτό τον πλανήτη. Το Αιγαίο στο πιάτο και ο ήλιος από την ανατολή του ως τη δύση χτυπά το σπαρµένο µε τριφύλλι αγροτεµάχιο των 20 στρεµµάτων, το οποίο παράλληλα δροσίζει η θαλασσινή αύρα, αφού το κύµα σκάει 500 µέτρα παρακάτω.
Στα ατού, τα δίκροκα αβγά και η δυνατότητα αυθημερόν αποστολής των παραγγελιών
Αν και «6κροκο» η επωνυµία της εταιρείας πάνω στη χαρτονένια εξάδα, πολλά από τα αβγά βγαίνουν δίκροκα, µαρτυρώντας το πόσο καλοταϊσµένες και καλοζωισµένες είναι οι κότες. Ένα ακόµα ανταγωνιστικό ατού του συνοµιλητή µας, είναι η δυνατότητα αυθηµερόν αποστολής των παραγγελιών, ενώ παράλληλα και η παραγωγική διαδικασία επιτρέπει τιµές αντίστοιχες µε συµβατικά προϊόντα, ήτοι κοντά στα 50 λεπτά το αβγό για τη λιανική.
Οι κότες βόσκουν στο προαύλιο του στάβλου, ο οποίος στοίχισε περίπου 8.000 ευρώ για τις πρώτες 400, ενώ παράλληλα ταΐζονται µε καλαµπόκι. Οι ανάγκες της µονάδας σε καλαµπόκι σήµερα, ανέρχονται σε 500 µε 600 κιλά τη βδοµάδα. Ο κ. Παλαµάρης ετοιµάζεται να µπει και στην κατηγορία των αβγών µε υψηλό Ω3, έπειτα από αρκετούς πειραµατισµούς µε τη διατροφή των ζώων. Κατέληξε στο τάισµα µε λιναρόσπορο για καλύτερα αποτελέσµατα.
Οι πειραµατισµοί και η παρακολούθηση ήταν καταλύτης για την έως τώρα επιτυχή έκβαση των προσπαθειών του Γιάννη Παλαµάρη και της συζύγου του, Βούλας Βλάµη, η οποία έχει πάρει πάνω της τις εµπορικές υποθέσεις της επιχείρησης. Επί µια διετία προτού ξεκινήσει τις διαδικασίες και βγει στην αγορά, πειραµατιζόταν µε την τοποθεσία των ζώων για να καταλήξει στη σηµερινή.
(Πέτρος Γκόγκος - agronews.gr)