Η επιθεώρηση της κυψέλης για τους αρχάριους μελισσοκόμους

 


Η επιθεώρηση της κυψέλης για τους αρχάριους μελισσοκόμους 


ΑΝΑΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙ

Ένα καλά αναμμένο καπνιστήρι είναι η συνταγή της επιτυχίας για ελάχιστα τσιμπήματα.Το καπνιστήρι το ανάβουμε με υλικά όπως πευκοβελόνες, κυπαρίσια, ή ίσκα και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συνθετικά, υφάσματα και πλαστικά.Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες και σε αέρηδες γιατί ένα αναμμένο καπνιστήρι αν έρθει σε επαφή με το ξερό χορτάρι μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.



ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ


Πλησιάζουμε την κυψέλη από το πίσω μέρος αποφεύγοντας να περνάτε μπροστά απο τις εισόδους.Καπνίζουμε πρώτα ελαφρά την είσοδο της κυψέλης με επαναλαμβανόμενα φυσήματα προς το εσωτερικό της εισόδου της κυψέλης.


Αφού περάσουν μερικά δευτερόλεπτα ξεσφίγγουμε τα κλειδιά που ενδεχομένως υπάρχουν στα πλάγια με ελαφριές κινήσεις και ανοίγουμε το καπάκι της κυψέλης. Στο άνοιγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ξέστρο μας προσεκτικά να μην φθείρουμε το υλικό. Το καπάκι τοποθετείτε ανάποδα μπροστά ή δίπλα απο την κυψέλη.


Καπνίζουμε ελαφρός πάνω στους κηρηθροφορείς ώστε να κατέβουν οι μέλισσες που βρίσκονται επάνω και να μπορούμε να εργαστούμε με ευκολία.Ποτέ μην υπερκαπνίσετε την αποικία γιατί δεν θα καταφέρεται τίποτε άλλο παρά να προκαλέσετε βλάβη στα μελίσσια σας, στον εαυτό σας και ειδικά σε περιόδους τρύγου υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η γεύση του πολύτιμου μελιού σας.


ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Ανασηκώνουμε ελαφρός με το ξέστρο ή άλλο εργαλείο τα πλαίσια ξεκινώντας πάντα από το ακριανό ή το προτελευταίο. Το πλαίσιο που ανασηκώνετε θα πρέπει να είναι σε κάθετη θέση προσέχοντας να μην τρίψουμε την επιφάνεια του πλαισίου μας στα τοιχώματα της κυψέλης ή πάνω σε κάποιο άλλο πλαίσιο.Επιθεωρούμε το πλαίσιο αποφεύγοντας απότομες κινήσεις και το τοποθετούμε προσεκτικά στα πλάγια της κυψέλης σε καθαρό δάπεδο, εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση που θα πατήσει το πλαίσιο μας το καπάκι της κυψέλης και σαν στήριγμα την ίδια μας την κυψέλη. Εδώ το ξέστρο θα μας βοηθήσει να αλλάζουμε θέση στα πλαίσια και να τα μετακινούμε μαζικά εντός της κυψέλης.Εξετάζουμε προσεκτικά τα πλαίσια κάθε κυψέλης ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η δουλειά του μελισσοκόμου είναι να εκτιμήσει την αξία της βασίλισσας ανάλογα με τον γόνο της, να ελέγξει τον πληθυσμό του μελισσιού, την ύπαρξη τροφών καθώς και την υγεία τους.



ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Αφού έχουμε τοποθετήσει όλα τα πλαίσια στην κυψέλη μας, εφαρμόζουμε το καπάκι γλιστρώντας απαλά επάνω στην κυψέλη με προσοχή να μην συνθλίψουμε τις μέλισσες. Εφαρμόζουμε τα κλειδιά και σφίγγουμε ελαφρώς το καπάκι.Φροντίζουμε οι επιθεωρήσεις μας να είναι σύντομες και η κάθε κυψέλη να μην μένει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντα οι κινήσεις μας είναι ελαφριές αποφεύγοντας τα έντονα χτυπήματα και κουνήματα στην κυψέλη.




Προφυλάξεις:

  • Αποφεύγουμε τις επιθεωρήσεις σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λεηλασίας.
  • Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να έχει την κατάλληλη ενδυμασία αποφεύγοντας τα σκούρα χρώματα, αρώματα και άλλες μυρωδιές που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές.
  • Αποφεύγουμε τσιμπήματα σε πρόσωπο ειδικά στον λαιμό γιατί μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνα πρηξίματα. Αν μια μέλισσα βρεθεί μέσα από την μάσκα φροντίζουμε να την σκοτώσουμε άμεσα.
  • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην στάση του σώματος κατά την επιθεώρηση και στα συχνά σκυψίματα πάνω από την κυψέλη. Αν έχουμε σταθερό μελισσοκομείο μπορούμε να τοποθετήσουμε βάσεις στήριξης στα μελίσσια μας ώστε να ανασηκωθούν και να μην χρειάζεται να σκύβουμε πολύ.
  • Τα επιθετικά μελίσσια επιθεωρούνται πάντα τελευταία γιατί οι φερομόνες μεταφέρονται πολύ εύκολα από μελίσσι σε μελίσσι
  • Έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα κατά των τσιμπημάτων.

Πηγήwww.melissokomianet.gr



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال