Για ποιους λόγους χωρίζουμε την κυψέλη σε τμήματα;
Είχα αναφερθεί και σε παλιότερες αναρτήσεις σχετικά με ποια οφέλη μας δίνει ο χωρισμός της κυψέλης σε περισσότερα από ένα κομμάτια.Κατ'αρχήν πρέπει να αναφέρω τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Είναι η κυψέλη ξύλινη ή πλαστική,είναι ένα οριζόντιο διάφραγμα(εγώ κατέχω το πλαστικό),τα πλαστικά κάθετα διαφράγματα,σίτα μεταλλική ή σίτα πρόπολης(απαραίτητα με πυκνό πλέγμα),ποτηροτρύπανο και τέλος τάπες ή βαλβίδες για εξόδους
Χρήση 1η:Πολυκυψελίδιο γονιμοποίησης
Αυτή η χρήση είναι πολύ σημαντική και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια κυψέλη(κανονική 10άρα) σε πολυκυψελίδιο(πχ γονιμοποίησης νέων βασιλισσών) ,με σκοπό την εισαγωγή 2 ή και περισσότερων βασιλισσών με τη μορφή σφραγισμένου βασιλικού κελιού.
Παίρνουμε την κυψέλη και με ένα ποτηροτρύπανο,δημιουργούμε τρύπες σε διαφορετική πλευρά της κυψέλης με σκοπό αυτές οι τρύπες να είναι τα πορτάκια του κάθε κυψελιδίου που θα φτιάξουμε.Αφού κάνουμε την τρύπα,εφαρμόζουμε την τάπα ή την βαλβίδα.
Παίρνουμε τα κάθετα διαφράγματα και τα τοποθετούμε ώστε να χωρίσουμε την κυψέλη σε όσα μέρη επιθυμούμε με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία
Όπως βλέπεται ανάλογα με το πόσα κυψελίδια θέλουμε να φτιάξουμε,βάζουμε και ανάλογα διαφράγματα. Το κάθε κομμάτι χωρισμένο,είναι σε θέση να φιλοξενήσει ένα μικρό σμήνος με το βασιλοκελί του,που όταν θα εκκολαφθεί και θα γονιμοποιηθεί η βασίλισσα,θα μας δώσει ένα μικρό ολοκληρωμένο σμήνος.
Δεν τελειώσαμε όμως εδώ.Πρέπει σε πρώτο στάδιο να τοποθετήσουμε μια σίτα πρόπολης ή ένα διάφραγμα με σίτα με πυκνό πλέγμα ώστε να μην περνάνε οι μέλισσες από πάνω.
Εδώ είναι το διάφραγμα,απαιτεί όμως και μια σίτα που προανέφερα.
Η κυψέλη μας είναι έτοιμη να δεχτεί τις μέλισσες και τα βασιλικά κελιά. Όταν όμως γονιμοποιηθούν οι βασίλισσες απαραίτητα αφαιρούμε τουλάχιστον ένα σμήνος για την δημιουργία χώρου.Εδώ υπάρχουν κάποιες επιλογές!Αν τυχόν χαθεί μία βασίλισσα-συμβαίνει και αυτό καμιά φορά,στο γαμήλιο ταξίδι της-τότε μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τα διαφράγματα και να έχουμε το ένα σμήνος με τη βασίλισσα και το άλλο σμήνος που είναι αβασίλευτο.Αυτά τα 2 σμήνη ενώνονται χωρίς κανένα πρόβλημα καθώς οι φερορμόνες περνάνε μέσα στη κυψέλη.Μια παραφυάδα σχετικά δυνατή είναι έτοιμη!
Χρήση 2η:Πολυκυψελίδιο ξεχειμωνιάσματος
Ομοίως με τον πάνω τρόπο χωρίζουμε την κυψέλη σε όσα μέρη θέλουμε,αρκεί τα σμήνη που θα τοποθετηθούν να γεμίζουν κατάλληλα τον χώρο.Πάλι βάζουμε την σίτα από πάνω ώστε να μην έχουν επαφή οι μέλισσες το πρώτο διάστημα,μέχρι να μοιραστούν οι φερορμόνες.Αργότερα μπορεί απλά να παραμείνει μόνο το οριζόντιο διάφραγμα ώστε να περνάνε μόνο οι εργάτριες και όχι οι βασίλισσες.
Με αυτόν τον τρόπο,έχουμε μια κυψέλη με 2 ή και περισσότερα σμήνη που μπορούν να ανταποκριθούν στα κρύα του χειμώνα.Μπορούμε κάλλιστα να αφαιρέσουμε κάποια στιγμή μια αδύνατη βασίλισσα και να έχουμε ένα πιο δυνατό σμήνος.
Χρήση 3η:Σμίκρυνση του χώρου της κυψέλης
Αυτή η χρήση αφορά μόνο το κάθετο διάφραγμα,που περιορίζει το σμήνος και την παραγόμενη ζέστη τον χειμώνα,μόνο στο ζωτικό του χώρο.Δηλαδή για να γίνω πιο κατανοητός,σφίγγουμε το μελίσσι μας και πατάει πχ σε 7 πλαίσια. Μετά το 7ο πλαίσιο βάζουμε το διάφραγμα και έτσι έχουμε περιορισμό του χώρου της κυψέλης ώστε να μην μοιράζεται η παραγόμενη ζέστη του σμήνους σε όλη την κυψέλη.
Όπως βλέπετε με την εφαρμογή του κάθετου διαφράγματος μπορούμε να έχουμε αρκετές χρήσεις.Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις,όπως ο περιορισμός της βασίλισσας σε κάποια πλαίσια που εμείς θέλουμε και όχι σε όλο τον όροφο
Πηγη http://beeprerss.blogspot.com/