Ο Γιάννης Καζλάρης και η Μαρία Μαγδαληνή Κατσουπάκη θέλουν να αναδείξουν μέσα από το μέλι τους λίγο από το μεγαλείο του κόσμου των μελισσών.
Μαγεύεται από την άριστα δομημένη κοινωνία των μελισσών και θα ήθελε πολύ να δει μια ανάλογη οργάνωση και στους ανθρώπους. Άλλωστε, καθημερινά ο ίδιος και η σύζυγός του διδάσκονται από τις μέλισσες, που είναι, όπως λέει, ένα ατέλειωτο σχολείο. Ο Γιάννης Καζλάρης και η Μαρία Μαγδαληνή Κατσουπάκη δημιούργησαν πριν από 12 χρόνια την MMK Honey στη Νικήτη Χαλκιδικής, θέλοντας να αναδείξουν μέσα από το μέλι τους λίγο από το μεγαλείο των μελισσών. Αν και με προϊστορία θερμοϋδραυλικού ο Γιάννης και γυμνάστριας η Μαρία Μαγδαληνή, γοητεύτηκαν από τον κόσμο των μελισσών και μπήκαν για τα καλά στη συναρπαστική κοινωνία τους, με διαβατήριο την αγάπη και δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία. Μάλιστα, εντός του έτους αναμένεται να βγάλουν στην αγορά ένα νέο καινοτόμο προϊόν, μέλι με γύρη κάνναβης, που προέκυψε μετά από πολλή έρευνα και τη συνεργασία με μια φυτεία στην Πελοπόννησο.
Στα προϊόντα της MMK Honey, που έχει πάρει το όνομά της από τα αρχικά της Μαρίας Μαγδαληνής, περιλαμβάνονται ανθόμελα (βαμβάκι, παλιούρι, ακακία), μέλια καστανιάς και βελανιδιάς, αλλά και μέλια ερείκης, πεύκου και πορτοκαλιού. Υπάρχει δε σχεδιασμός και για άλλα καινοτόμα προϊόντα με μίξεις με διάφορα ιδιαίτερα συστατικά, ενώ η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη εξαγωγές στη Γερμανία.
Τα 200 μελίσσια
Η MMK Honey διαθέτει 200 μελίσσια τα οποία περιοδεύουν ανά τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ προς τις αρχές της άνοιξης κατηφορίζουν προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα την Καλαμάτα. Πριν από μία τριετία το ζευγάρι δημιούργησε κι ένα κιόσκι στη μαρίνα της Νικήτης από όπου πουλά τα προϊόντα του. Μάλιστα, εκεί φιλοξενεί και μια ζωντανή κυψέλη, πλαισιωμένη από γυαλί, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το θαύμα των μελισσών με τη βοήθεια μίνι-σεμιναρίων από τον Γιάννη Καζλάρη.
«Η μελισσοκομία απαιτεί πολλές θυσίες και πολλή δουλειά. Εμείς την κάνουμε με αγάπη, θέλοντας να προσφέρουμε άριστο μέλι, αξιοποιώντας τον ευλογημένο χαρακτήρα του τόπου μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και κυρίως στις μέλισσες. Δεν γίνεται μόνο να παίρνεις από αυτές» λέει στη Voria ο Γιάννης Καζλάρης, που μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχει μπει στην ψυχολογία των μελισσών και πορεύεται ανάλογα με τις ανάγκες τους. Στόχος του ζευγαριού μάλιστα είναι το μέλι που προσφέρει στον καταναλωτή να είναι αυτό που δίνει στα παιδιά του.
Ο πατέρας του Γιάννη Καζλάρη είχε μελίσσια, τα οποία αξιοποιούσε για οικιακή κυρίως χρήση, δίνοντας έτσι τα πρώτα ερεθίσματα και στο γιο του. Το βασικό όμως ερέθισμα ο Γιάννης το πήρε από έναν φίλο του, ο οποίος τον μύησε στη μελισσοκομία. Έκτοτε δεν υπήρχε επιστροφή, αφού ο ίδιος έθεσε ως στόχο να βγάλει το δικό του μέλι. Μελέτησε, παρακολούθησε σεμινάρια, πειραματίστηκε, ενώ στη συνέχεια επηρέασε και τη σύζυγό του με την αγάπη του για τις μέλισσες. Μάλιστα, η Μαρία Μαγδαληνή Κατσουπάκη διατηρεί και το δικό της εργαστήριο, όπου φτιάχνει κεραλοιφές με φυσικό τρόπο και διάφορα παράγωγα προϊόντα της μέλισσας.
«Δεν υπάρχει τίποτα περιττό στην κοινωνία των μελισσών. Όλα γίνονται με κάποιο σκοπό. Όλες οι μέλισσες έχουν τον ρόλο τους» εξηγεί ο Γιάννης Καζλάρης.
Πηγή voria.gr