Στην βιολογική μελισσοκομία το οξαλικό οξύ χρησιμοποιείτε ευρέος για την καταπολέμηση της Βαρρόα με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Ο τρόπος χρήσης του είναι, είτε μέσω της ενστάλαξη είτε μέσω της εξάχνωσης σήμερα θα γράψουμε τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται στην εξάχνωση όπως και τι πρέπει να προσέξουμε και στην χρήση ταινιών.
Καταρχάς Τι είναι το οξαλικό οξύ;
Το οξαλικό οξύ είναι ένα λευκό, άχρωμο κρυσταλλικό στερεό με τον χημικό τύπο. C2H2O4. Είναι πολύ διαλυτό στο νερό και την αιθανόλη και απαντάται φυσικά σε πολλά φυτά και τρόφιμα όπως σε φύλλα ραβέντι, σπανάκι και αμύγδαλα. Είναι αναγωγικός παράγοντας και είναι ελαφρώς ισχυρότερο οξύ από το φωσφορικό οξύ.
Κίνδυνοι οξαλικού οξέος
Οι οδοί έκθεσης για οξαλικό οξύ περιλαμβάνουν: εισπνοή, κατάποση και επαφή με το δέρμα και τα μάτια.
Η εισπνοή οξαλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος. Η εισπνοή σκόνης οξαλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει. εξέλκωση των μεμβρανών στη μύτη και το λαιμό, ρινορραγίες, πονοκεφάλους, νευρικότητα, βήχας, έμετος, αδυναμία, πόνος στην πλάτη και αδυναμία. Εκείνοι με ήδη εξασθενημένη αναπνευστική λειτουργία (καταστάσεις όπως εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα), μπορεί να υποστούν περαιτέρω αναπηρία κατά την εισπνοή. Επιπλέον, τα άτομα με προηγούμενη βλάβη στα νεφρά, το κυκλοφορικό ή το νευρικό τους σύστημα πρέπει να ελέγχονται πριν από το χειρισμό για να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω βλάβης που προκαλείται από τη χημική ουσία.
Μέτρα προστασίας κατά την χρήση εξάχνωσης
Χρησιμοποιούμε πάντα μάσκα με φίλτρα κατάλληλα για αέρια οργανικών οξέων που καλύπτει όλο το πρόσωπο και τα μάτια. Την εφαρμόζουμε σφιχτά.
Πριν ξεκινήσουμε οποιασδήποτε προετοιμασία της εξάχνωσης φοράμε τη μάσκα.
Τη μάσκα θα τη βγάλουμε τελευταία μετά το τέλος της εξάχνωσης αφού έχουμε τακτοποιήσει όλα τα εξαρτήματα της εξάχνωσης.
Προσοχή όταν καθαρίζουμε το μηχάνημα μετά τη χρήση να φοράμε τη μάσκα.
Κατά την εξάχνωση δεν κρατάμε το μηχάνημα που βρίσκεται στην είσοδο της κυψέλης αλλά κρατάμε κάποια απόσταση παρότι φοράμε μάσκα.
Η στιγμιαία επαφή του οξαλικού με το δέρμα δεν προξενεί άμεσα εγκαύματα , αλλά μετά από κάθε επαφή να πλένουμε καλά το σημείο.
Έχουμε πάντα μαζί μας αρκετά μπουκάλια με νερό.
Δεν κάνουμε επιθεώρηση στα μελίσσια αν δεν περάσουν τρεις ώρες από την εξάχνωση. Υπάρχουν κρύσταλλοι οξαλικού ακόμη και αυτό είναι άνυδρο πλέον και μεταφέρεται με τον αέρα.
Τα φίλτρα της μάσκας καλό είναι να τα αλλάζουμε τακτικά πριν την ημερομηνία λήξης.
Μετά το τέλος της εξάχνωσης στο σπίτι και μπάνιο.
Ασφάλεια οξαλικού οξέος
Σε περίπτωση εισπνοής, απομακρύνετε τον ασθενή από τη μολυσμένη περιοχή στην πλησιέστερη πηγή καθαρού αέρα και παρακολουθήστε την αναπνοή του. Ξαπλώστε τα και κρατήστε τα ζεστά και ξεκούραστα. Εάν ο ασθενής δεν αναπνέει και έχετε τα κατάλληλα προσόντα, εκτελέστε CPR. Ζητήστε ιατρική βοήθεια χωρίς καθυστέρηση.
Σε περίπτωση κατάποσης, μην προκαλέσετε εμετό. Εάν εμφανιστεί εμετός, γείρετε τον ασθενή προς τα εμπρός ή τοποθετήστε τον στην αριστερή του πλευρά για να διατηρήσετε τους ανοιχτούς αεραγωγούς και να αποτρέψετε την αναρρόφηση. Δώστε τους νερό για να ξεπλύνουν το στόμα τους και δώστε όσο μπορούν να πιουν άνετα. Παρατηρήστε τον ασθενή προσεκτικά καθώς πιθανόν να απαιτείται επείγουσα νοσοκομειακή θεραπεία.
Εάν παρουσιαστεί έκθεση στο δέρμα, αφαιρέστε αμέσως όλα τα μολυσμένα ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ και καθαρίστε την πληγείσα περιοχή με άφθονο νερό μέχρι να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε από το Κέντρο Πληροφόρησης Δηλητηριάσεων. Ζητήστε ιατρική φροντίδα.
Εάν η χημική ουσία εκτίθεται στα μάτια, ξεπλύνετε αμέσως τα μάτια με φρέσκο τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά, θυμηθείτε να πλύνετε κάτω από τα βλέφαρα. Η αφαίρεση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο άτομο. Ζητήστε ιατρική βοήθεια χωρίς καθυστέρηση.