Τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου περιμένουν οι μελισσοκόμοι για να ξεκινήσει το δεύτερο χέρι τροφής από τα πεύκα. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν ευεργετικές για την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα τα φθινοπωρινά φυτά να αρχίσουν να ανθίζουν. Οι καιρικές συνθήκες για το επόμενο διάστημα θα παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς ουσιαστικά θα σηματοδοτήσουν την εξέλιξη της μελισσοκομίας μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως δηλαδή για τη χειμερινή περίοδο.
Οι μετακινήσεις των μελισσοκόμων για την εξεύρεση τροφής δημιούργησαν και αυξημένα κόστη, τα οποία σε σύγκριση με την περσινή περίοδο εμφανίζονται ιδιαίτερα ανεβασμένα. Σε συνδυασμό όμως με τη στασιμότητα των τιμών, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.
Ο μελισσοκόμος Λάμπρος Βίλλιας, από την Αμάρυνθο Ευβοίας, κάνει λόγο για μία ευχάριστη εξέλιξη στο θέμα των βροχοπτώσεων, αλλά είναι προβληματισμένος από το κόστος παραγωγής και τις τιμές. «Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί συνάδελφοι, σε διάφορες περιοχές λόγω της ανομβρίας, οι βροχές αυτή την περίοδο έρχονται για να δώσουν μία σημαντική ανάσα σε όλους εμάς».
Επισημαίνει ότι αντιμετώπισε προβλήματα στη συλλογή μελιού από το πεύκο και ειδικά για τη βελανίδια. «Μετέφερα τις μέλισσές μου από την Εύβοια στη Θάσο για να καλύψω τις ανάγκες τους από τώρα μέχρι και τις αρχές του χειμώνα.
Οι καιρικές συνθήκες πιστεύω ότι θα μας ευνοήσουν το επόμενο διάστημα και θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ικανοποιητικό». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής πώλησης του μελιού, είπε ότι το ανθόμελο πωλείται στα 4 ευρώ το κιλό και το μέλι πεύκου περίπου στα 4,5 ευρώ, τιμή παραγωγού. «Οι τιμές είναι περίπου ίδιες με τις περσινές, το κόστος όμως είναι μεγαλύτερο», καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή ypaithros.gr