Έρικα ή σουσούρα, (Erica vertitillata or Erica multipolyflora) ή κσούρι, ή πιρένι, τσαλί, κλαδί, χαμόρεικο, έρικας, τσάρο, κισσούρι κλπ. είναι ονόματα που έχουν δοθεί στο φθινοπωρινό ρείκι σε όλη την Ελλάδα από τους μελισσοκόμους.
Η σουσούρα ή Έρικα είναι αυτοφυές φυτό και γίνεται μικρός θάμνος. Είναι φυτό ικανό να καλύψει ολόκληρες πλαγιές αλλά και μεγάλες εκτάσεις. Πότε το βρίσκουμε μόνο του και πότε μαζί με κουμαριές, ανοιξιάτικο ρείκι, λαδανιές (Πήλιο - Κίσαβος - Ροδόπη - Νησιά Αν. Αιγαίου - Πελοπόννησο, κλπ.)
Τα άνθη της είναι μικρά και ροζ με αποχρώσεις προς το μοβ με κόκκινους ανθήρες. Μόλις απανθίσουν παίρνουν ένα χαρακτηριστικό καφέ-πορτοκαλί χρώμα.
Η γύρη που παράγει είναι πολύ θρεπτική και κάνει πολύ δυνατά τα μελίσσια γι'αυτό οι μελισσοκόμοι μετά τα βαμβάκια και πριν το πεύκο πάνε τα μελίσσια να γονέψουν στην σουσούρα για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να δώσει ο εργάτης.
Το χρώμα της είναι γκρίζο με πικρή γεύση αλλά περιέχει πολλά αμινοξέα και βιταμίνες, πολύ θρεπτικά για τις νεαρές εργάτριες που την καταναλώνουν και παράγουν βασιλικό πολτό, παράλληλα ταΐζονται οι βασίλισσες και γεννούν περισσότερο. Μαζί με την γύρη της καστανιάς θεωρούνται από τους μελισσοκόμους, οι κορυφαίες για την ανάπτυξη των μελισσιών.
Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, ζεστός ή δροσερός με υγρούς ασθενείς ανέμους η σουσούρα έχει μεγάλες αποδόσεις σε γύρη και νέκταρ. Τότε τα μελίσσια κτίζουν κεριά εντατικά, αποθηκεύουν γύρες και μέλια, μεγαλώνουν οι εκτάσεις σε γόνους και γενικά ανεβάζουν εύκολα πληθυσμούς, ξεχειμωνιάζουν δυνατά και αναπτύσσονται εύκολα την άνοιξη.
Η εποχή ανθοφορίας της σουσούρας κλιμακώνεται από Αύγουστο στα πεδινά μέχρι τον Δεκέμβριο σε κάποιες ημιορεινές περιοχές. Το φυτό έχει μεγάλη εξάρτηση από τις φθινοπωρινές βροχές, αν βρέξει παράγει μεγάλη ποσότητα σε γύρη και νέκταρ.
Δεν κάνει καλό μόνον στην ανάπτυξη των μελισσιών. Το μέλι της είναι ωφέλιμο και για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι είναι διουρητικό, κατεβάζει την πίεση άρα κάνει καλό στο κυκλοφορικό. Επίσης σαν διουρητικό κάνει καλό στα νεφρά και κατ΄επέκταση στον προστάτη των ανδρών.
Λόγω της υπόπικρης γεύσης του είχε μικρή εμπορική αξία. Όμως τα τελευταία χρόνια με την μεταστροφή μερίδας του Ελληνικού αγοραστικού κοινού να προστατευτεί από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, προτιμά και το μέλι της σουσούρας, το οποίο πωλείται σε καλή τιμή και το βρίσκει κανείς, εκτός από τους παραγωγούς, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.