Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευση και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου

 


Η γυναίκα αγρότισσα είναι ο αφανής ήρωας της υπαίθρου

Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας  καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

Το ποσοστό της γυναίκας αγρότισσας στη χώρα μας ανέρχεται σε 44,81%, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ, οι εγγεγραμμένοι γεωργοί ανέρχονται σε 656.295, εκ των οποίων 294.140 είναι αγρότισσες.

Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της ημέρας πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, με πρωτοβουλία της κ. Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου και Γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κ. Μάγδα Κοντογιάννη, «η ελληνίδα αγρότισσα είναι η ηρωίδα που παίρνει τη ζωή στα χέρια της. Είμαστε όλες μαθημένες στα δύσκολα. Στη συζήτηση οι μάνες αγρότισσες ζήτησαν να έχουν περισσότερες παροχές, όπως έχουν οι αστές μάνες (άδεια λοχείας, μητρότητας κ.α.). Δεν θα πρέπει να μιλάμε εναντίον της αγρότισσας. Αυτό που λείπει σήμερα από την αγρότισσα είναι η εκπαίδευση και σε αυτό συμφώνησαν όλες στη διάρκεια της συζήτησης. Κατά την συζήτηση η κ. Μιχαηλίδου θυμήθηκε ότι στο αγροτικό σχολείου που πήγαινε ο πρόεδρος έλεγε «εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις μπορείς να έχεις ένα λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό». Τελικά η ψυχή της κοινωνίας, ο πολιτισμός, η ψυχή του χωριού είναι οι γυναίκες». 

Στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση μετείχαν 55 αγρότισσες, ενώ χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων: η κ. Ελισάβετ - Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός, Σερρών), η κ. Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδορίκι, Φωκίδας), η κ. Μαρία Καραντάνη (Σκεπαστό, Καλαβρύτων), η κ. Ευθυμία Πετρίδου (Κλεισοχώρι, Πέλλας) και η κ. Ευαγγελία Μωραΐτη.

Επισημάνθηκε ότι «αγρότης» είναι εξαιρετικά αντίξοο επάγγελμα και ακόμα δυσκολότερο να είναι κτηνοτρόφος, αλλά εκεί που σχεδόν τερματίζονται οι αντοχές είναι να είσαι γυναίκα κτηνοτρόφος, είπε η κ. Φ. Αραμπατζή.

Η γυναίκα αγρότισσα είναι ο αφανής, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου, με αδήλωτη επίπονη συνεχή εργασία. Η ελληνίδα αγρότισσα έχει μικρότερο εισόδημα από τον άνδρα αλλά και πολύ μεγαλύτερη απόσταση παροχών από την αστή γυναίκα και συνήθως βρίσκεται χωρίς βοήθειες που μπορεί να έχει η γυναίκα των πόλεων. 

Η αγρότισσα φαίνεται να έχει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή μας με την δυνατότητά της να υπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους (Multi tasking), να έχει «θηλυκό» μυαλό που «γεννά» λύσεις, να έχει ενσυναίσθηση, και κυρίως να μπορεί να λειτουργήσει με συλλογικότητα, που είναι απαραίτητη δεξιότητα σήμερα. Η αγρότισσα πρέπει να μπορεί ταυτόχρονα να κάνει 100 ειδικότητες … ακόμα και λογίστρια.

Από την πλευρά της η κτηνοτρόφος από την Κόρινθο, Κατερίνα Φίλη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζωή μιας γυναίκας κτηνοτρόφου δεν σταματάει εκεί. Ταυτόχρονα είναι μάνα, νοικοκυρά και σύζυγος, κάτι που σημαίνει ότι είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε λειτουργία».


Πηγη www.agrotypos.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال