Πόσο χρήσιμο είναι το κηρόπανο στα μελίσσια μας

 


Πόσο χρήσιμο είναι το κηρόπανο στα μελίσσια μας

Ήρθε η κατάλληλη εποχή να μιλήσουμε για το κηρόπανο την χρησιμότητα, αλλα και την βοήθεια που προσφέρει στα μελισσάκια μας οταν εξω εχει κρύο.Το κηρόπανο όσοι το εχουν χρησιμοποιήσει δεν το αλλάζουν με τίποτα, ενω οσοι εχουν ακούσει γι αυτο, άλλοι το σκέφτονται σοβαρά να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι με σκεπτικισμό.Σήμερα θα προσπαθήσω να σας αναλύσω ορισμένα πράγματα και γιατί οχι θα προσπαθήσω ακόμα και να σας προτρέψω να το χρησιμοποιήσετε.

Ας δούμε λοιπόν σε τι μας ωφελεί το κηρόπανο...

Από τα μέσα του φθινοπώρου που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, τα μελισσάκια αρχίζουν να μαζεύονται.Στην γλώσσα του μελισσοκόμου αυτο λέγεται σφίξιμο του μελισσιού.Έτσι αργά και σταθερά και καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να πέφτουν κάποια στιγμη το μελίσσι σχηματίζει την λεγόμενη μελισσόσφαιρα.Πρόκειται για μια ζωντανή μπάλα, που σχηματίζουν οι μέλισσες συνήθως στο κέντρο της γονοφωλιάς.Φτιάχνοντας την μελισσόσφαιρα οι μέλισσες κατορθώνουν να παράγουν θερμότητα και να επιβιώνουν απο το κρυο ακόμα κι αν αυτό πέσει πολυ κατω απο το μηδέν.

Οι μέλισσες στην σφαίρα αυτή συνωστίζονται μεταξύ τους και αρχίζουν να τρίβονται, κι έτσι παράγουν ενέργεια.

Για να παραχθεί φυσικά η ζέστη αυτή, το μελίσσι καταναλώνει τροφή.Ωστόσο όπως είναι γνωστό ο θερμός αέρας ειναι ελαφρύτερος απο τον κρύο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της θερμότητας που παράγει το μελίσσι, να αναβαίνει πάνω απο την μελισσόσφαιρα και συγκεκριμένα στο κενό που υπάρχει μεταξύ των πλαισίων και του καπακιού.Αρα λοιπον αφου η θερμότητα χάνεται, το μελίσσι προσπαθεί να παράγει περισσότερη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και έτσι είμαστε διπλά χαμένοι.Και γιατι το μελίσσι καταναλώνει διαρκώς τροφες απο την στιγμή που κρυώνει για να ζεσταθεί, και γιατι χάνει απο το ωφέλιμο της ζωής του.

Ξεκινάμε κατ αρχάς από το υλικό που θα πρέπει να είναι φτιαγμένα. Αν είναι από ύφασμα, αυτό θα πρέπει να είναι βαμβακερής σύνθεσης , όπως καραβόπανο ή τζινοειδές. Δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλο πάχος γιατί συγκρατούν υγρασία.

 Άρα κομμάτια από μοκέτες, χοντρές ταπετσαρίες κλπ, θα πρέπει να αποκλειστούν ! Δεν θα πρέπει να είναι, σε καμία περίπτωση, ούτε μάλλινα ούτε συνθετικά. Τα υφάσματα αυτά ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποιο στατικό ηλεκτρισμό, με άγνωστες συνέπειες για τις μέλισσες. Κομμάτια υφάσματος, για τέτοια χρήση, διαθέτουν σήμερα πολλά καταστήματα μελισσοκομικών ειδών, γύρω στα 50 λεπτά το ένα.


Οι διαστάσεις τώρα και το σχήμα που θα πρέπει να έχει το κάλυμμα των πλαισίων, ανεξάρτητα από το υλικό που θα επιλέξουμε, είναι μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να προσέξουμε.Θα πρέπει φυσικά να έχει τετράγωνο σχήμα, αλλά να είναι 4-6 πόντους μικρότερο από τις διαστάσεις που έχει εσωτερικά η κυψέλη. Αυτό πρέπει να γίνει για να υπάρχει ένα κενό περιμετρικά 2-3 πόντους και έτσι να διευκολύνεται ο εξαερισμός της κυψέλης. 

Αν θέλουμε να κάνουμε τροφοδοσία, με ζυμάρι φυσικά, τότε θα ήταν καλύτερα αυτό να μπει πάνω από το κάλυμμα, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να  κάνουμε στο κάλυμμά μας ένα στρογγυλό άνοιγμα, για να μπορούν οι μέλισσες να προσεγγίζουν την τροφή. 



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال