Στην πρώτη φάση λειτουργίας του εκτείνεται σε μια έκταση 200 στρεμμάτων με προοπτική να φτάσει τα 3.000 στρέμματα - Τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου
Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια οι μελισσοκόμοι του κεντρικού Έβρου για να δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται και να αποκτήσουν τελικά το μελισσοκομικό πάρκο στην ευρύτερη έκταση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου, στην περιοχή Κοτρωνιάς του δήμου Σουφλίου. Μάλιστα, το πάρκο μελισσοκομίας είναι το πρώτο που δημιουργείται στη χώρα.
Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Κεντρικού Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, «εδώ και δέκα χρόνια είχαμε σκεφτεί τη δημιουργία του πάρκου αλλά για λόγους γραφειοκρατίας δεν είχαμε προχωρήσει. Ωστόσο, φέτος, τα καταφέραμε με τη βοήθεια του δήμου Σουφλίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ξεπεράστηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια».
Το μελισσοκομικό πάρκο στην πρώτη φάση της λειτουργίας του εκτείνεται σε μια έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή του πάρκου της Δαδιάς, ενώ, όπως επισήμανε ο κ. Χριστουδούλου, μπορεί να αναπτυχθεί έως και τις 3.000 στρέμματα.
Παρά την πλούσια χλωρίδα της περιοχής, οι μελισσοκόμοι προχώρησαν σε εκτεταμένη δενδροφύτευση προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τα φυτά και τα δένδρα που προτιμούν οι μέλισσες.
Η πρώτη φάση
«Είναι μια μεγάλη δασική έκταση με πολλά ξέφωτα που ανήκει στο Δήμο Σουφλίου ο οποίος μετά από παρότρυνση του Μελισσοκομικού Συλλόγου υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα ύψους 40.000 ευρώ. Καταφέραμε σε πολύ χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι να βρούμε νερό, να το μεταφέρουμε σε δύο δεξαμενές των 10 τόνων που τις τοποθετήσαμε στο πάρκο, να κάνουμε αρδευτικό δίκτυο περίπου 3,5 χιλιομέτρων και να φυτεύσουμε περίπου 4.100 φυτά και δένδρα σε μια περιοχή που βέβαια έχει πλούσια μελισσοκομική βλάστηση, ενώ διαμορφώσαμε χώρους όπου οι μελισσοκόμοι θα αποθέτουν τα μελίσσια τους αλλά και χώρους για την ξεκούραση των μελισσοκόμων» είπε ο κ. Χριστοδούλου.
Σε αυτήν την πρώτη φάση έχουν δημιουργηθεί 30 χώροι εντός του πάρκου όπου μελισσοκόμοι σε οριοθετημένες περιοχές θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μελίσσια τους με μέγιστη χωρητικότητα 180-200 μελίσσια για τον κάθε χώρο.
Στον Έβρο και τη Ροδόπη, όπως τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, η μελισσοκομία ανθεί ενώ πάνω από 200 άτομα στην περιοχή του Έβρου έχουν περίπου 200 μελίσσια ο καθένας. Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια στο Δημόσιο ΙΕΚ στο Σουφλί όπου εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησαν μαθήματα στο νεοσύστατο τμήμα τεχνικών μελισσοκομίας.
Το μέλι της περιοχής είναι άριστης ποιότητας και όπως τόνισε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων κεντρικού Έβρου είναι μοναδικό για πολλούς λόγους και κυρίως για τα μοναδικά φυτά που έχει» και τα οποία φυσικά προσελκύουν τις μέλισσες.
«Η περιοχή έχει κάποια φυτά που δεν συναντώνται σε άλλα μέρη. Όπως το ανοιξιάτικο ρείκι που είναι δύσκολο να το βρεις σε άλλες περιοχής. Έχει το παλιούρι, ακακίες, βελανιδιές, πολλά αγριοτρίφυλλα που δίνουν ωραίο μέλι και το καλοκαίρι ο κάμπος μας γίνεται ένα κίτρινο σεντόνι από τους ηλίανθους που δίνουν άφθονο και πολύ καλό μέλι. Όλα αυτά συντελούν στο να παράγουμε και να πουλάμε χωρίς καμία επεξεργασία εξαιρετικό μέλι» τόνισε.
Η χρήση του κάθε χώρου στο μελισσοκομικό πάρκο προσφέρεται δωρεάν στους μελισσοκόμους οι οποίοι θα μπορέσουν να τοποθετήσουν τα μελίσσια τους από τον προσεχή Μάρτιο. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του μελισσοκομικού πάρκου, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, είναι ότι λόγω της μεγάλης ποικιλίας φυτών και δένδρων οι μελισσοκόμοι θα μπορέσουν να κάνουν τρεις τρύγους αποφεύγοντας έτσι τις μετακινήσεις που κάνουν με τα μελίσσια τους προκειμένου να βρίσκονται σε περιοχές με ανθοφορία.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του μελισσοκομικού πάρκου στην περιοχή "Κοτρωνιά" του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς -Λευκίμης - Σουφλίου έγινε με τη βοήθεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων και του Εργαστηρίου Μηχανικών Επιστημών και Τοπογραφίας) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/soufli-mesa-sto-dasos-tis-dadias-stithike-to-proto-melissokomiko-parko