Η οικογένεια Χαλιμούρδα ακολουθεί τον χορό των μελισσών περισσότερο από μισό αιώνα. Τα δύο νεότερα μέλη της, η Ισμήνη και ο Γιώργος, διηγούνται στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ» μια ιστορία γλυκιά σαν μέλι που δεν είναι άλλη από την ιστορία της οικογένειάς τους στην μελισσοκομία. Η παράδοση πέρασε με επιτυχία και διεθνείς διακρίσεις στην 4η γενιά.
Συνέντευξη στη Ρούλα Φλώρου
Η Ισμήνη είχε τελειώσει τις σπουδές της στη Νοσηλευτική με μεταπτυχιακή ειδίκευση και ο Γιώργος μόλις είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός όταν πήραν την απόφαση ν’ ακολουθήσουν τα καραβάνια των συνομήλικων τους στο εξωτερικό αναζητώντας επαγγελματική καταξίωση. Την τελευταία στιγμή όμως τα σχέδια ακυρώθηκαν και τα δύο παιδιά κόλλησαν στο μέλι της οικογενειακής παράδοσης. Πήραν την σκυτάλη στα χέρια τους για να συνεχίσουν μια διαδρομή 65 ετών στην μελισσοκομία.
Ισμήνη Χαλιμούρδα: «Έχουμε μεγαλώσει μέσα στο μέλι και ξέραμε από πολύ μικροί πότε ήταν η περίοδος της συγκομιδής, πότε έβγαινε το έλατο, πότε πηγαίναμε το μέλι στο βουνό, πότε έβγαινε το μέλι άνθεων. Πάντα στην παραγωγή ήμασταν εκεί και βάζαμε το δάχτυλο στο μέλι, χορταίναμε τις μυρωδιές. Είναι οι ίδιες εικόνες που είχε και ο πατέρας μας από μικρό παιδί. Ο μπαμπάς θυμάται τον τρόπο με τον οποίο ο παππούς έκανε την διανομή με την κουτάλα από σπίτι σε σπίτι. Με ακολουθεί πάντα η μυρωδιά του μελισσιού όταν το ανοίγαμε. Πριν από τρία χρόνια βρεθήκαμε με το ένα πόδι στο αεροπλάνο για να φύγουμε, μας κράτησε όμως η αγάπη για τον τόπο μας. Και το σημαντικότερο δεν θέλαμε να χαθεί όλη αυτή η παράδοση στο μέλι. Την αγαπώ την Νοσηλευτική θέλω να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου όμως η κρίση με ανάγκασε να την βάλω στην άκρη και αποφασίσαμε με τον αδερφό μου να παλέψουμε να προωθήσουμε την οικογενειακή επιχείρηση. Βέβαια οι σπουδές μου με βοήθησαν να κατανοήσω περισσότερο τα οφέλη του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό».
Αυτή η γνώση αλλά και η ανάγκη προσαρμογής στα σύγχρονα πρότυπα ώθησαν την οικογένεια Χαλιμούρδα στην βιολογική παραγωγή ελέγχοντας όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την κυψέλη έως το ράφι των καταστημάτων. Η μέθοδος παραγωγής που ακολουθούν σέβεται τις μέλισσες, την ελληνική ύπαιθρο και τον καταναλωτή.
Ο 25χρονος Γιώργος δεν έχασε ποτέ την επαφή με τα μελίσσια και τον θαυμαστό κόσμο τους. Από μικρός είχε εντυπωσιαστεί από τα ξεχωριστά καθήκοντα των μελισσών. Η βασίλισσα έχει χρέος να γεννάει αυγά, οι κηφήνες γονιμοποιούν τη βασίλισσα ενώ οι εργάτριες ασχολούνται με ότι είναι αναγκαίο για την καλή λειτουργία της αποικίας. Πιο πολύ όμως είχε μαγευτεί από τον «χορό» των μελισσών όταν ψάχνουν να βρουν νέα φυτά για τη τροφή τους. Μόλις το καταφέρουν γυρίζουν πίσω στην κυψέλη κι αρχίζουν να «χορεύουν» πάνω στις κερήθρες.
Γιώργος Χαλιμούρδας: «Αν δεν ήταν τόσο οργανωμένες δεν θα είχαν επιβιώσει. Αστειευόμενοι λέμε ότι έχουν gps στο κεφάλι όταν δίνουν οδηγίες για την ανθοφορία τριγύρω τους και το δείχνουν με έναν χορό. Κάνουν οχτάρια για να προσανατολιστούν. Μένουν όλες ενωμένες κάτω από την βασίλισσα κι αυτή με τις φερορμόνες που έχει τις κρατά κοντά της. Αν λείψει μια βασίλισσα τότε είναι αποσυντονισμένο το μελίσσι. Ο προπάππους μας τα έμαθε όλα αυτά στην πράξη. Ο παππούς Γιώργος μας δίνει καθημερινά συμβουλές κυρίως για τα μέρη που θα μετακινήσουμε τα μελίσσια. Είναι ήρεμος. Φροντίζει τις μέλισσες και ξέρει ότι κάνουν την δουλειά τους. Μάλιστα έχει ανακαλύψει δικές του θεραπείες με συστατικό το μέλι και τις εφαρμόζει πάνω του. Είναι ζωντανό παράδειγμα της διατροφικής αξίας του μελιού».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην χώρα μας υπάρχουν 1,8 εκατ. μελίσσια και έχουν καταγραφεί περίπου 21.600 μελισσοκόμοι από αυτούς οι 7.300 είναι επαγγελματίες. Οι Έλληνες καταναλώνουν κατά μ.ο.1.700 γρ. το χρόνο. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε όμως πόσο επίπονη είναι η νομαδική μελισσοκομία, που θεωρείται ασύγκριτα πιο αποτελεσματική και αποδοτική.
Οι συχνές βροχοπτώσεις βοηθούν τους Αιτωλοακαρνάνες να παράγουν μέλι καλής ποιότητας. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να οργανωθούμε και να το κάνουμε ΠΟΠ. Πρέπει να επιδείξουμε ομόνοια».
Η προσπάθεια απέδωσε τους πρώτους καρπούς και την διεθνή αναγνώριση. Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιολογικού Μελιού Biolmiel 2015 όπου αξιολογήθηκαν περισσότερα από 170 προϊόντα, το Τhe Honey Hive απέσπασε δύο βραβεία και για τα δύο δείγματα μελιού που απέστειλε. Το Χρυσό Μετάλλιο για το Βιολογικό Μέλι Ελάτης και το Ασημένιο για το Βιολογικό μέλι Άνθεων.
Ισμήνη Χαλιμούρδα: «Η διάκριση αυτή μας επιβραβεύει για την πίστη στις ορθές πρακτικές βιολογικής μελισσοκομίας που ακολουθούμε αλλά και για το πάθος και το σεβασμό για την κοινωνία των μελισσών. Ιδανικά θα ήθελα οι καταναλωτές να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και να διαβάζουν τις ετικέτες. Να προτιμούν τα πιστοποιημένα προϊόντα και να ενημερώνονται. Δεν καταλαβαίνεις μόνο από την γεύση ένα καλό μέλι».