Αυτή την εποχή σταδιακά αφαιρούμε πλαίσια και σφίγγουμε τα μελίσσια μας καθώς οι πληθυσμοί μας πέφτουν! Όμως οι θερμοκρασίες ειναι υψηλές και επιτρέπουν την κινητικότητα του κηρόσκωρου, γι αυτό επιβάλλεται να προστατέψουμε τα πλαίσια μας καθώς ο εχθρός παραμονεύει και έχει δυνατότητα ολοκληρωτικής καταστροφής των αποθηκευμένων πλαισίων μας!
Υπάρχουν δύο είδη κηρόσκωρου με ονομασία Γκαλλέρια Μελονέλα και Ακχόϊα, και είναι Λεπιδόπτερα της οικογένειας Πυραλίντες και υποοικογένειας Γκαλεριάνε.
Ο κηρόσκωρος σε ευνοϊκές συνθήκες γεννάει 300-600 αυγά και ο χρόνος της εξέλιξης του από το αυγό σε τέλειο έντομο εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Οι κάμπιες του κηρόσκωρου τρώγοντας το κερί δημιουργούν στοές καλυπτόμενες με ένα είδος μεταξιού. Στη συνέχεια μετά από 8-10 μέρες κάνουν αποδερμάτωση και πλέκουν το κουκούλι τους μέσα στο οποίο θα μεταμορφωθούν σταδιακά σε χρυσαλλίδες και σε τέλεια έντομα.
Τα αυγά του κηρόσκωρου σε θερμοκρασία κοντά στους 30 C εκκολάπτονται σε 3 μέρες και η προνύμφη η οποία καταστρέφει τις κηρήθρες γίνεται τέλειο έντομο-πεταλούδα, σε 20 μέρες! Λίγες ώρες μετά αρχίζουν την γέννα .
Αν η θερμοκρασία είναι στους 18C τα αυγά εκκολάπτονται σε 30 μέρες και το σκουλήκι γίνεται τέλειο έντομο σε 6 μήνες.
Καταπολέμηση
Προληπτική καταπολέμηση δεν είναι δυνατή και η προσπάθεια σύλληψης των πεταλούδων του κηρόσκωρου είναι αδύνατη. Καταπολέμηση γίνεται μόνο με θανάτωση των αυγών των προνυμφών στα πλαίσια που αποθηκεύουμε.
Υπάρχουν κάποιο τρόποι καταπολέμησης άλλα οι πιο διαδεδομένοι μεταξύ της μελισσοκομικής κοινότητας ειναι δύο:
Ένας τρόπος ειναι η ψύξη! Οι παλιές μαυρισμένες κηρήθρες κηρήθρες λιώνονται και τοποθετούμε τα πλαίσια που θα ξαναχρησιμοποιηθούν στην κατάψυξη για κάποιες ώρες ή μέρες!
Στον πίνακα από το Beelab.gr που παραθέτουμε πιο κάτω δίνουμε το χρόνο που θανατώνονται όλες οι μορφές του κηρόσκωρου, ακόμα και τα αυγά. Η πρώτη στήλη δίνει το χρόνο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και η δεύτερη στήλη σύμφωνα με τις δικές μας παρατηρήσεις.
Στην κατάψυξη η κηρήθρες, απορροφούν υγρασία την οποία αποδεσμεύουν όταν βρεθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τις βγάζουμε από την ψύξη τις αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τις δίνουμε στα μελίσσια μας.
Εάν παραμείνουν κλεισμένες σε σακούλες και δεν μπορεί να εξατμιστεί η επιπλέον υγρασία, οι κηρήθρες αυτές μουχλιάζουν.
Καταπολέμηση με θειάφι!
Μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος καταπολέμηση του κηρόσκωρου με κάψιμο θειαφιού.
Χρησιμοποιούμε θειάφι από αυτό που βρίσκουμε στο εμπόριο. Τοποθετούμε τις κηρήθρες σε πατώματα φτιάχνοντας πύργους από τρία-τέσσερα πατώματα στην αποθήκη μας η οποία κλείνει πολύ καλά! Σε ένα μεταλλικό κουτάκι μέσα στην αποθήκη βάζουμε θειάφι, το ανάβουμε και φεύγουμε.
Κλείνουμε την αποθήκη και αφήνουμε το θειάφι να καεί! Ο καπνός του καιόμενου θειαφιού ειναι ατμοί θεϊκού οξέως που όταν εισπνέονται ειναι εξαιρετικά βλαβεροί για κάθε μορφή ζωής.
Θανατώνει μεν τον κηρόσκωρο αλλά και ο μελισκομος πρέπει να μην εισπνέει τον καπνό και να χρησιμοποιεί μάσκα που φιλτράρει τον αέρα, γιατι η εισπνοή καπνού από θειάφι ερεθίζει τα πνευμόνια και ειναι εξαιρετικά βλαβερή.
Λίγες κηρήθρες
Αν έχουμε λίγες κηρήθρες για αποθήκευση τις τοποθετούμε στα πλαίσια και κάνουμε πύργους! Στο πάνω μέρος βάζουμε ένα άδειο πάτωμα. Πάνω στα πλαίσια μέσα στο πύργο βάζουμε λίγο αλουμινόχαρτο και λίγο θειάφι (την μύτη από ένα ένα κουταλάκι), και του βάζουμε φωτιά!
Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να καεί. Μόλις καεί τυλίγουμε τους πύργους μας σελοφάν-φιλμ συσκευασίας που βρίσκουμε στο εμπόριο. Κλείνουμε ερμητικά θεωρώντας ότι και η παραμικρή τρύπα θα δράσει σαν κερκόπορτα για να μπει ο κηρόσκωρος!
Ισχύουν σε κάθε τα μέτρα ατομικής προστασίας της υγείας (χρήση μάσκας, αποφυγή εισπνοής) που αναφέρθηκαν καθώς ο καπνός του καιόμενου θειαφιού ειναι ατμοί θεϊκού οξέως που όταν εισπνέονται ειναι εξαιρετικά βλαβεροί για κάθε μορφή ζωής.
Η χρήση θειαφιού επαναλαμβάνεται προληπτικά κάθε 15 ήμερες γιατι το θείο δεν καταστρέφει τα αυγά αν δεν έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται!
Προληπτικές επαναλήψεις γίνονται κάθε φορά που ανοίγονται οι χώροι αποθήκευσης για όσο διάστημα ο κηρόσκωρος κυκλοφορεί.
Τον χειμώνα δεν χρειάζονται γιατι ο κηρόσκωρος δεν κυκλοφορεί και οι κάμπιες πεφτουν σε λήθαργο!
Οι επαναλήψεις ξαναρχίζουν στο τέλος του χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι αποθηκευτικοί χώροι ανοίγονται για να βγουν τα πλαίσια.
Ο μελισσοκόμος ειδικά ο ερασιτέχνης πρέπει να γνωρίζει ότι στο θέμα καταπολέμηση του κηρόσκωρου η αμέλεια, η αργοπορία και η αισιοδοξία ειναι συνήθως καταστροφική.