Σε έναν κλάδο που μαστίζεται από φαινόμενα νοθείας και είναι απροστάτευτος απέναντι στα τοξικά φυτοφάρμακα, οι επαγγελματίες βλέπουν τους πληθυσμούς των μελισσών να καταρρέουν μεταξύ άλλων και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τη λύση σε αυτά τα «κρίσιμα ζητήματα» για τη βιομηχανία μελιού υπόσχεται να δώσει μια φυτική εναλλακτική λύση της αμερικανικής startup MeliBio, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από τον επιστήμονα Aaaron Schaller και τον βετεράνο της μελισσοκομίας Darko Mandich.
Η προσέγγιση της MeliBio αφορά την παραγωγή μελιού χωρίς μέλισσες (!), συνδυάζοντας τη ζύμωση ακριβείας με την επιστήμη των φυτών για να δημιουργήσει ένα προϊόν πανομοιότυπο σε γεύση και υφή με το πραγματικό μέλι.
«Χρησιμοποιούμε διάφορα φυτά, τα οποία καθορίζουν διαφορετικές ιδιότητες του μελιού, ως πρωτογενή συστατικά στη διαδικασία που καταλήγει στο τελικό προϊόν, το οποίο μέχρι στιγμής είναι το πιο κοντινό σε πραγματικό μέλι», εξηγεί ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Darko Mandich.
Από διατροφική άποψη, το συμβατικό μέλι περιέχει 40% φρουκτόζη και 30% γλυκόζη. «Η γλυκύτητα του μελιού απορρέει από τα σάκχαρα που προέρχονται με φυσικό τρόπο από τα φυτά από τα οποία το έχουν συλλέξει οι μέλισσες», εξηγεί ο Mandich.
«Εμείς συνταιριάζουμε τα ίδια σάκχαρα σε παρόμοια αναλογία με αυτήν που βρίσκεται στο μέλι στη φύση. Ως εκ τούτου, όλοι όσοι καταναλώνουν συμβατικό μέλι, καθώς και το φυτικό μέλι που παρασκευάζουμε χωρίς μέλισσες, θα πρέπει να περιμένουν το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας».
Οι ιθύνοντες της MeliBio ισχυρίζονται ότι η μέθοδός τους είναι πιο βιώσιμη και αποτελεσματική από αυτήν των μελισσών, μετριάζοντας την πίεση από τη μελισσοκομία στους πολύτιμους παγκόσμιους πληθυσμούς μελισσών και, παράλληλα, παρέχοντας νόστιμα και θρεπτικά προϊόντα. «Το μέλι στη φύση παρασκευάζεται αποκλειστικά μέσα σε 9-12 εβδομάδες, ενώ εμείς μπορούμε να το παράγουμε όλο τον χρόνο και να διορθώσουμε τη διαταραγμένη αλυσίδα εφοδιασμού», σημειώνει ο Mandich.
Το φυτικό μέλι της MeliBio παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2021. Τώρα, η startup ετοιμάζεται να το κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέσω μιας συνεργασίας με την εταιρεία βιολογικών τροφίμων Narayan Foods.
Το εναλλακτικό μέλι θα πωλείται υπό την επωνυμία Better Foodie σε έως και 75.000 ευρωπαϊκά καταστήματα, με τις πρώτες παρτίδες να είναι προγραμματισμένο να αποσταλούν στις αρχές του 2023. Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο και για ιδιωτική ετικέτα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της MeliBio και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Narayan Foods.
Πηγή ypaithros.gr