Η ένταξη της γύρης στην ιατρική πράξη έγινε τυχαία,όταν ο ακαδημαϊκός Ν.Tsicin το 1946 ερευνώντας τις αιτίες της μακροβιότητας διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ασχοληθεί με τη μελισσοκομία και κατανάλωναν τακτικά μέλι και ιδίως πολλή γύρη.
Το 1955-1957 o Lenomand kai o R. Chovin τυχαία παρατήρησαν σε μία κλινική στο Παρίσι άριστα αποτελέσματα της γύρης στη θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων του εντέρου,που γρήγορα τράβηξε την προσοχή και άλλων κλινικών γιατρών και βαθμιαία διαπιστώθηκε ότι η γύρη μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο γαστρεντερικό σύστημα στους ενήλικες και τα παιδιά,να επαναφέρει την όρεξη,να βοηθήσει την ανάρρωση του οργανισμού μετά από νόσο,πνευματική κόπωση και άλλα.
Η γύρη περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα,υδατάνθρακες,βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία,λίπη,ορμονικές ουσίες και άλλα.Τα αμινοξέα παίζουν μεγάλο ρόλο για τους ζωτικούς οργανισμούς , ενώ με 5-10 γραμμάρια γύρη καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού του παιδιού.Στη γύρη περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες διάφορες βιταμίνες και σωστά λέγεται «συγκεντρωτής βιταμινών»και σε σύγκριση με τα άλλα προϊόντα της μέλισσας η γύρη είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνες.
Από τα μεταλλικά στοιχεία μεγάλη σημασία έχουν για τον παιδικό οργανισμό το ασβέστιο,,κάλιο μαγνήσιο μαγγάνιο κ.τ.λ.που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία της ραχίτιδας,ενώ εργαστηριακές αναλύσεις αποδεικνύουν ότι στη σύσταση της γύρης περιέχονται περισσότερες από 50 ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες.
Οι μέλισσες καθώς συλλέγουν τη γύρη,την εμπλουτίζουν με σιελώδεις εκκρίσειςμ,δηλ. με πεπτικά ένζυμα που βοηθούν τις πεπτικές διεργασίες στο παιδί.
Σε ότι αφορά την αντιμικροβιακή δράση της γύρης γνωρίζουμε ότι η γύρη καταστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων του εντέρου.Η γύρη επιδρά θετικά στη λειτουργία του εντέρου στα παιδιά και ειδικότερα σε παιδιά με τάση δυσκοιλιότητας.Στα παιδιά με αναιμία που καταναλώνουν γύρη,το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης στο αίμα αυξάνει κατά 15%,βελτιώνεται η γενική κατάσταση του οργανισμού και επιτυγχάνεται κατευναστικό αποτέλεσμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ανάλογα με το είδος των φυτών από τα οποία έχει μαζευτεί η γύρη ,καθορίζονται και οι θρεπτικές της ιδιότητες.Και είναι γνωστό ότι η γύρη όπως και το μέλι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού με το οποίο σχετίζονται.Π.χ η γύρη της καστανιάς επιδρά στο κυκλοφορικό σύστημα,η γύρη της ακακίας έχει κατευναστικές ιδιότητες κτλ.Και όταν η γύρη προέρχεται από περισσότερα φυτά τότε και η θεραπευτική της αξία είναι συνδυαστική Ενδιαφέρει ότι στα παιδιά σπάνια σπάνια παρατηρείται αλλεργία στη γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φυτών που οι αλλεργίες στη γύρη δεν είναι και λίγες κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φυτών,αλλά είναι απαραίτητη η προσεκτική θεραπεία με τη γύρη σε παιδιά με τάση για αλλεργικές επιδράσεις.
Μέθοδοι λήψης και δοσολογίας:
Η γύρη λαμβάνεται από το στόμα και θα πρέπει να είναι καλά αλεσμένη.ΣΥΝΤΗΡΗΜΈΝΗ ΜΈΣΑ ΣΤΟ ΜΈΛΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΊΑ 1:2 ΔΗΛΑΔΉ200 ΓΡ. ΓΎΡΗ ΣΕ 400 ΓΡ ΜΈΛΙ.
Λαμβάνεται 3 φορές τη ημέρα πριν από το φαγητό με λίγο ζεστό νερό ή γάλα :τα παιδιά ηλικίας 3-5 χρόνων λαμβάνουν από μισό κουταλάκι του γλυκού,5-7 χρ. μία κουταλιά του γλυκού και παιδιά 7-12 χρόνων 1 κουταλιά του γλυκού από μίγμα γύρης- μελιού.
Ενδείξεις :Η γύρη χρησικοποιείται με επιτυχία σε γενική κατάπτωση,υποσιτισμό,ανορεξία μετά σωματική και πνευματική,βραδεία ανάπτυξη και βραδεία οδοντοφυία,γαστρεντερικές διαταραχές,μετά από κάποια ηπατική νόσο αναιμία και άλλα νοσήματ
Αντενδείξεις:Για τη χρησιμοποίηση γύρης στην παιδική ηλικία , είναι η αλλεργία στη γύρη και οι βαριές νεφρικές βλάβες.
Διάρκεια θεραπείας ,καθορίζεται ανάλογα με τη νόσο και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού.Η μέση διάρκεια κειμένεται από 15 ημέρες έως 2 μήνες.Και στα παιδιά με αλλεργική προδιάθεση να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.