Τροφοδοσία μελισσιών και ταυτόχρονα καταπολέμηση κατά της βαρροα

 


Τροφοδοσία μελισσιών και ταυτόχρονα καταπολέμηση κατά της βαρρόα γίνεται; Σύμφωνα με τα επιστημονικά  πειράματα που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία Beenectar γίνεται. Και πως γίνεται αυτό; Απλά δίνοντας την μελισσοτροφή VN-Extra Power (96614) κλικ εδώ 

Πάμε να δούμε και αναλυτικότερα την τροφή και τα περάματα που έγιναν.

Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) όσο αφορά τη χρήση της μελισσοτροφής “VN-Extra Power ” χρησιμοποιήθηκαν δύο ομάδες (Α και Β) των 10 κυψελών δυναμικότητας 10 πλαισίων. Η τροφή “VN-Extra Power” χορηγήθηκε μόνο στη μία ομάδα Α, ενώ στην ομάδα Β χορηγήθηκε άλλη τροφή του εμπορίου ίσης αξίας και σε ίδια ποσότητα για 40 συνεχόμενες ημέρες. Στην ομάδα Β, επιπλέον της τροφής, έγινε και θεραπεία για τη βαρρόα με οξαλικό οξύ, ενώ στην ομάδα Α δε χορηγήθηκε τίποτα παραπάνω για τη βαρρόα.

1.Έγιναν οι παρακάτω μετρήσεις σε 50 τυχαίες μέλισσες κάθε φορά ανά κυψέλη, όσο αφορά τον αριθμό των παρασίτων της βαρρόας:

Μελισσοτροφή
VN-Extra Power
Μελισσοτροφή εμπορίου
και οξαλικό οξύ
Ημέρα 03228
Ημέρα 7185
Ημέρα 14116
Ημέρα 2184
Ημέρα 2897
Ημέρα 3554
Ημέρα 4226

Παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Ο αριθμός των παρασίτων της βαρρόα στην ομάδα Α μειώθηκε σταδιακά, σε αντίθεση με την ομάδα Β που είχε μια ραγδαία μείωση την πρώτη εβδομάδα.
  • Mετά τη 35η ημέρα περίπου, στην ομάδα Α συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός της βαρρόα, ενώ στην ομάδα Β αντί να μειώνεται αυξάνεται, κάτι που φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.



2. Στη συνέχεια (χωρίς να γίνονται πλέον εργαστηριακές μετρήσεις του πληθυσμού της βαρρόα, αλλά εκτίμηση δια γυμνού οφθαλμού) παρατηρήθηκε ότι μετά τις 42 ημέρες τα μελισσοσμήνη της ομάδας Α παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα υγιή, σε αντίθεση με αυτά της ομάδας Β στα οποία χρειάστηκε να γίνει επανάληψη της θεραπείας με οξαλικό οξύ.

3. Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα μελίσσια της ομάδας Α είχαν καλύτερη ανάπτυξη και όλες οι κυψέλες αυξήθηκαν σε πληθυσμό (έγιναν διώροφες), κάτι που δεν έγινε στην ομάδα Β.
4. Επιπλέον μετρήθηκε η ποσότητα μελιού που παράχθηκε από τις 2 ομάδες στην πρώτη μελιτοφορία (Άνοιξη 2018). Η ομάδα Α παρήγαγε 81 κιλά μέλι, ενώ η Β ομάδα 69 κιλά αντίστοιχα. Υπήρξε δηλαδή μια αύξηση στην παραγωγή μελιού κατά 17,4% από την ομάδα Α σε μία μόνο μελιτοφορία (12 κιλά επιπλέον).

Το πείραμα διεξήχθη υπό τη επίβλεψη του καθηγητή του ανωτέρω εργαστηρίου.


Πατήστε Εδώ για να Επισκεφθείτε το site της beenectar 


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال