Τι είναι το παράσιτο Βαρρόα;
Μπήκε στην Ελλάδα το 1978 από την Ορεστιάδα και εξαπλώθηκε παντού, όπου υπήρχαν μελίσσια. Εκείνη την εποχή χάθηκε τεράστιο μελισσοκομικό κεφάλαιο, μαζί με πολλές ντόπιες ράτσες μελισσών.
Βιολογία της βαρρόα, συνοπτικά
Το ενήλικο θηλυκό κρύβεται κατά προτίμηση σε κηφηνοκελί για 12 μέρες και στη συνέχεια παρασιτεί, κύρια πάνω στις παραμάνες, αλλά και στις ενήλικες μέλισσες για 2-15 μέρες, απομυζώντας την αιμολέμφο τους. Στη συνέχεια ξαναγυρίζει σε κελί για να γεννήσει, αποδίδοντας 1-2 γονιμοποιημένες κόρες στα εργατικά κελιά και 2-3 στα κηφηνοκελιά. Κάθε θηλυκό ζει 3-4 αναπαραγωγικούς κύκλους, ενώ τα αρσενικά μετά το ζευγάρωμα ψοφούν στο κελί.
Όταν εκτρέφεται γόνος από το μελίσσι , τα 2/3 του παρασίτου είναι κυρίως στα κηφηνοκελιά, οπότε είναι δύσκολο να εξοντωθούν με φάρμακα. Τα υπόλοιπα είναι πάνω στις παραμάνες και τούς κηφήνες και το 1% μόνο στις συλλέκτριες, .ενώ το 20-30% καθημερινά από αυτά πέφτει κάτω με τον αυτοκαθαρισμό των μελισσών ή από ατζαμοσύνη του παρασίτου.
Γύρω στα Χριστούγεννα τα βαρρόα είναι λιγότερα και αρχίζουν την ανάπτυξή τους παράλληλα με την αύξηση του γόνου των μελισσιών, χωρίς ορατά προβλήματα, αφού οι μέλισσες παράγονται γρηγορότερα από τα βαρρόα και ο κηφηνογόνος είναι σχετικά αναλώσιμος. Στον Ιούλιο και Αύγουστο τα μελίσσια εκτρέφουν ελάχιστους κηφήνες και η εκτροφή γόνου είναι περιορισμένη, αφού μπλοκάρονται τα κελιά με μέλι, όχι όμως τα αδύνατα μελίσσια. Όμως ο πληθυσμός των βαρρόα είναι στο αποκόρυφο, ανάλογα με τον εργατικό γόνο και οι αναπτυσσόμενες εργάτριες πεθαίνουν στο κελί ή καταπονούνται και γίνονται ευπαθείς σε ιούς, με παραμόρφωση των φτερών χωρίς να προλάβουν να γίνουν παραγωγικές.
Έτσι, ενώ το Φθινόπωρο περιμένουμε να γίνει ανόρθωση των μελισσιών, αντί αυτής… έρχεται η καταστροφή. Και θα είχε αποφευχθεί, αν στα Χριστούγεννα, σε ξεγόνιαστα μελίσσια είχαμε κάνει αποτελεσματική θεραπεία, δηλαδή θανάτωση άνω του 95% των βαρρόα.
Σμηνουργία και βαρρόα
Όταν ένα μελίσσι σμηνουργεί, φεύγουν οι μέλισσες, μένουν τα πλαίσια και αυτά περιέχουν τα 2/3 του πληθυσμού των βαρρόα, αφού το 1/3 είναι πάνω στις μέλισσες που σμηνούργησαν. Αυτό όμως έχει νέα βασίλισσα και θα αποδώσει γέννα.
Αποτελεσματική, Κατασταλτική Επέμβαση κατά Βαρρόα
Και βέβαια δεν υπάρχει προληπτική επέμβαση. Δηλαδή σαν να λέμε εμβολιασμός των μελισσιών. Κάτι τέτοιο μόνο εθισμό και ανθεκτικότητα θα τους προσδώσει. Αν υπάρχουν βαρρόα κάνουμε εξόντωση. Έτσι βλέποντας στο πλαίσιο 1-2 παράσιτα, αυτό μας αρκεί για να κάνουμε αμέσως την κατασταλτική επέμβαση.
Κλείνοντας λοιπόν,συνοπτικά τονίζουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες :
- Κάνουμε καταπολέμηση για τα βαρρόα, όταν τα μελίσσια δεν έχουν γόνο και τα παράσιτα είναι πάνω στις μέλισσες
- Σε νότιες περιοχές που υπάρχει συνέχεια γόνος και η βασίλισσα δεν ξεκουράζεται, η καλύτερη ευκαιρία για καταπολέμηση του παρασίτου είναι μετά τον τρύγο. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, αφού οι κηρήθρες που γέμισαν με μέλι μείωσαν το γόνο και υποχρεωτικά το παράσιτο βρίσκεται πλέον πάνω στις μέλισσες και
- Τα βαρρόα είναι πάντα μέσα στα μελίσσια και όσο αναπτύσσονται τα μελίσσια ,αναπτύσσονται και αυτά.Επομένως αν τα εξολοθρέψουμε τον χειμώνα,δεν θα προλάβουν να αναπτυχθούν και να κάνουν ζημιά.