Το "τυφλό" πλαίσιο η πατέντα για το χειμώνα

 


Το "τυφλό" πλαίσιο (Η λύση για άριστο ξεχειμώνιασμα)

Είμαι της άποψης πως ένα μελίσσι από την άνοιξη και μετά ( αφού περάσει η εποχή της σμηνουργίας ) θα πρέπει να είναι ¨σφιχτό¨, να έχει δηλαδή τόσα πλαίσια εντός της κυψέλης – όσα μπορεί να καλύψει ο πληθυσμός του κι αν είναι δυνατόν οι μέλισσες να κατακλύζουν τα πλαίσια. Iδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ανθοφορία στόχος . Αν το μελίσσι χρειάζεται κάποιο πλαίσιο ακόμα , θα κάνει «γλώσσες» προειδοποιώντας μας Στο «σφίξιμο» αυτό με βοηθά το τυφλό πλαίσιο , ένα ψευδό-πλαίσιο που δημιουργεί έναν τοίχο , ένα τέλος, στην άκρη των 5-6-7 πλαισίων που καλύπτουν οι μέλισσες . Έτσι δημιουργώ μια υποκυψέλη μέσα στην κανονική κυψέλη η οποία μπορεί να μεγαλώσει ή και να μικρύνει μετακινώντας το τυφλό πλαίσιο.   Πεποίθηση μου είναι πως οι μελισσούλες  νιώθουν και είναι πιο ασφαλής , ελέγχουν καλύτερα τον χώρο , την θερμοκρασία , τον εισβολέα κλπ όταν είναι περιορισμένες και με έναν ¨τοίχο¨ στο άλλο άκρο του χώρου που καλύπτουν. 
Τον χειμώνα ιδιαίτερα, πιστεύω πως η χρήση ενός τέτοιου πλαισίου είναι επιβεβλημένη , και ο χειμώνας έρχεται.Το  πλαίσιο αυτό , βιομηχανικά κατασκευασμένο , υπάρχει και στο εμπόριο αλλά μπορούμε εύκολα να τα κατασκευάσουμε και μόνοι μας , δείτε πως



Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι δύο πιχάκια 2 χ 1 εκατ. με μήκος 48 εκατ. , και μια ξύλινη επιφάνια από κόντρα-πλακέ πάχους 8 ή 10 χιλιοστών με διαστάσεις 45 επί 23,5 εκατ.    Λίγο – πολύ , οι διαστάσεις ενός κανονικού πλαισίου


Αν τα φέρουμε δίπλα – δίπλα θα είναι πιο εύκολο να το καρφώσουμε στις αποστάσεις που πρέπει.
Και καρφώνουμε , δεν βιδώνουμε γιατί θα σχιστεί το πηχάκι , με το καρφωτικό ή με καρφάκια λεπτά και μακριά 2.5 εκατ. (βελονάκια) .


Έτοιμο , χαλαρά.



Αν τηρήσουμε τις διαστάσεις που αναφέρω, το ψευδοπλαίσιο θα φτάσει σε ύψος τα όρια ύψους της κυψέλης και θα μπορούσε εκεί να στηριχτεί ένα εσωτερικό καπάκι ή ένας τροφοδότης οροφής , αφήνοντας χώρο πάνω στα πλαίσια (ελάχιστο – όσο πρέπει ) για περίπατο από τις μελισσούλες.

Στο πλάι , στο σημείο που το κόντρα – πλακέ πλησιάζει την κερήθρα , πάλι έχουμε το διάστημα – απόσταση που επιτρέπει στις μέλισσες να κυκλοφορούν στο έξω μέρος της τελευταίας κερήθρας, κατακλύζοντας και ελέγχοντας όλο τον χώρο που τους αφήνουμε διαθέσιμο.

Δείτε τα κενά που αφήνει ακάλυπτα .


Δείτε το και σε  χρήση.  Αν και τα ¨κορίτσια¨ είναι ντροπαλά στον φωτογραφικό φακό !


Πηγη http://marathon-honey.blogspot.com/
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال