Επαγγελματίας μελισσοκόμος με 350 μελίσσια, μας δίνει την συνταγή που φτιάχνει στα μελίσσια του πρωτεινική τροφη, την οποία δουλεύει χρόνια, με απίστευτα αποτελέσματα και έκρηξη ανάπτυξης. Δίχως ζυμάρια το χειμώνα και διέγερση την άνοιξη. Όπως μου είπε, πέρα από την ανάπτυξη, τα μελίσσια δεν την αποθηκεύουν και δεν πηγαίνει στο μέλι. Και αυτό το λέει με αναλύσεις που έκανε, δίνοντας δείγμα μελιού σε εργαστήριο. Μιλώντας με όλους αυτούς τους επαγγελματίες μελισσοκόμους καθημερινά, μου αρέσει πολύ όταν μαθαίνω τέτοιες εμπειρίες, και να τις μοιραζόμαστε ώστε να εξελισσόμαστε, και να κάνουμε πιο αποδοτική μελισσοκομία....
Η δική του εμπειρία.... Η συνταγή που δουλεύω εγώ
Έχω ένα μύλο που τρίβω τη ζάχαρη, και την κάνω ζάχαρη άχνη
Οι δόσεις είναι:
- 100 κιλά ζάχαρη
- 4-5 κιλά μέλι
- 4 κιλά σογιάλευρο (απο μελ/κό κατάστημα)
- 7-8 κιλά νερό
Όσον αφορά το νερό, το βλέπεις πως θέλεις να είναι το μείγμα. Η σόγια το κάνει πιο σκληρό. Για παράδειγμα εγώ το χειμώνα βάζω περισσότερη σόγια, ώστε καθώς αναπνεεί το σμήνος, να μαλακώνει σιγά σιγά με την υγρασία του μελισσιού, και να τρώνε όσο πρέπει. Η τροφή δεν αποθηκεύεται στις κηρήθρες, ειναι τσεκαρισμένο και, δε χρειάζονται ούτε σιρόπια την άνοιξη ούτε τιποτα. Για να σκληρήνει η τροφή βάζω 4.5 σόγια.
φωτογραφία αρχείου απο τον φίλο μας Παναγιώτη
Η εκτέλεση
Πρώτα ρίχνεις τη ζάχαρη και τη σόγια και σιγά σιγά τα υλικά ώστε να μη στουμπώσει το μηχάνημα. Το νερό το διαμορφώνεις στο περίπου 7-8 κιλά νερό, μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή που θέλουμε. Πχ Αν θέλεις να αυξήσεις τη γέννα της βασίλισσας βάζεις λίγο περισσότερο μέλι πχ μέλι πορτοκαλιάς που ειναι θρεπτικό. Θέλουμε να ξεφύγουμε την Άνοιξη τα σιρόπια, και όλο αυτό το κόπο βάλε βγάλε....
Εγώ στα πεύκα τους είχα βάλει ένα ζυμαράκι 800 γραμμάρια. Είναι αλλιώς να τρώνε πρωτείνη και αλλιώς νερό με ζάχαρη. Την συνταγή μου την έδωσε φίλος μου απο την Αυστρία
Γενικά αργούν να πάρουν την τροφή. Πχ κάνουν 20 μέρες, ενώ το χειμώνα 1 - 1.5 μήνα. Καταλαβαίνεις πόσο οικονομικό είναι αυτό για μένα.
φωτογραφία αρχείου απο τον φίλο μας Παναγιώτη
Αγοράζω τη σόγια τα 25 κιλά 40 ευρώ και μου βγαίνει περίπου 10 ευρώ στα 100 κιλά ζυμάρι.
Την ζάχαρη την παίρνω 60 λεπτά, περίπου 170 ευρώ τα 300 κιλά, απο ΜΕΤΡΟ.
Βάζοντας αυτό το ζυμάρι στα μελίσσια μου δεν πέφτουν με τίποτα οι πλυθησμοί. Έκανα ένα πείραμα και έβαλα σε ένα μελίσσι συνεχόμενα 5 κιλά τροφής. Ξέρεις έβαζα 1 κιλο, τελείωνε έβαζα καινούργιο κλπ. Έφερναν και μέλι ταυτόχρονα και το αποθήκευαν, ενώ τη τροφή την έτρωγε ο γόνος. Μετά ζοήρεψε η ανθοφορία, αλλά υπήρχαν και ζυμάρια μέσα. Έκανα πείραμα. Πήγαμε για ανάλυση, και έδειξε 0.2 ζάχαρη, τίποτα. Η τροφή δεν αποθηκεύεται τσεκαρισμένο...
Στο πορτοκάλι βάζοντας αυτή τη τροφή μένει όλο το μέλι για εμάς. Το κόστος της τροφής βγαίνει στο 1 ευρώ, εφόσον 60 λεπτά έχει η ζάχαρη, χωρίς να λάβουμε τα έξοδα του μελιού που είναι παραγωγής μας.
ΤΟ ΜΕΙΩΝΕΚΤΗΜΑ
Μόλις άφησα τη τροφή κάτω απο τσίγγο, στην αποθήκη το καλοκαίρι, έβρασε και φούσκωσε. Θέλει ψυγείο, δεν έχει συντηρητικά και χαλάει. Το φτιάχνουμε και το δίνουμε μέσα στη βδομάδα για τωρα το χειμώνα. Είναι μελάκι με σόγια και η ζύμη φουσκώνει σαν αλεύρι, χαλάει εύκολα.
Εγώ δίνω 800 γραμμάρια ανα μελίσσι ανα μελίσσι, την θεραπεία του για τη βαρρόα, και πάει σφαίρα.
Πηγή www.orinimelissa.com