Υπάρχουν φορές που το μέλι δημιουργεί μέσα στο δοχείο αυτούς τους χαρακτηριστικούς κρυστάλλους, αλλάζοντας η ίδια η υφή του. «Ζαχάρωμα» το λέμε κοινώς και είναι η κατάσταση που το μέλι χάνει τη λεία και απαλή υφή του.
Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία και δεν σημαίνει πως το μέλι χάλασε. Απλώς πέρασε μέσα στο βάζο υγρασία, πιθανότατα και από ένα κάπως υγρό κουταλάκι.
Κόλπο για να το επαναφέρουμε στη φυσική του κατάσταση υπάρχει και δουλεύει κάθε φορά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το βαζάκι μέσα σε μπολ με καυτό νερό, μέχρι να καλυφθεί όλη η ποσότητα του μελιού.
Εκεί το αφήνουμε για 5-10 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει το νερό και οι κρύσταλλοι εξαφανίζονται μονομιάς. Αν εξακολουθούν να υφίστανται, επαναλαμβάνουμε απλώς τη διαδικασία.
Και μια ερώτηση που δεχόμαστε όλοι οι μελισσοκόμοι , το μέλι δεν χαλάει δεν παθαίνει τίποτε αν κρυσταλλώσει.