Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι το μέλι βελτιώνει βασικές μετρήσεις για την καρδιομεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά εάν το μέλι είναι ωμό και προέρχεται από μία μόνο πηγή λουλουδιών.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών για το μέλι.
Διαπίστωσαν ότι το μέλι μείωσε:
- την γλυκόζη αίματος νηστείας
- την ολική και LDL (“κακή” χοληστερόλη)
- τα τριγλυκερίδια και
- έναν δείκτη λιπώδους ηπατικής νόσου
Επίσης, αύξησε:
- την HDL (“καλή” χοληστερόλη) και
- ορισμένους δείκτες φλεγμονής
- “Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα, επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη”, δήλωσε ο Tauseef Khan, ανώτερος ερευνητής στην μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης στις διατροφικές επιστήμες στο στο τμήμα Temerty Faculty of Medicine του πανεπιστημίου του Τορόντο. “Αλλά το μέλι είναι επίσης μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία”
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 18 ελεγχόμενες δοκιμές και πάνω από 1.100 συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε χαμηλή βεβαιότητα αποδεικτικών στοιχείων για τις περισσότερες από τις μελέτες, αλλά ότι το μέλι παρήγαγε σταθερά είτε ουδέτερα είτε ευεργετικά αποτελέσματα, ανάλογα με την επεξεργασία, την πηγή λουλουδιών και την ποσότητα.
Η μέση ημερήσια δόση μελιού στις δοκιμές ήταν 40 γραμμάρια, ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Η διάμεση διάρκεια της δοκιμής ήταν δύο μήνες. Το ακατέργαστο μέλι έδειξε πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα στις μελέτες. Το ίδιο έκανε και μέλι από μονοανθικές πηγές (π.χ. μέλι Robinia, από ένα φυτό ακακίας).
Μέλι: Η μεγάλη θερμότητα μειώνει τα οφέλη
Ο Khan είπε ότι αν και το επεξεργασμένο μέλι χάνει σαφώς πολλές από τις επιπτώσεις του στην υγεία μετά την παστερίωση (συνήθως στους 65 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 10 λεπτά, όπως συμβαίνει δηλαδή όταν βάζουμε μέλι στο καυτό τσάι) η επίδραση ενός ζεστού ροφήματος στο ωμό μέλι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πιθανότατα δεν θα καταστρέψει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrition Reviews.