Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μελίσσια για πρώτη φορά




Πως να επιλέξετε μελίσσια 

 Ξεκινάμε τη διαδρομή μας στη μελισσοκομία με την αγορά των πρώτων μας Μελισσιών

Για τον πρώτο χρόνο 2-4 μελίσσια είναι υπέρ-αρκετά προκειμένου να δοκιμάσουμε την αντοχή και τη δέσμευσή μας. Τον επόμενο χρόνο μπορούμε να διπλασιάσουμε ή και να πολλαπλασιάσουμε τα μελίσσια μας. 

Είναι καλύτερα να αγοράσουμε τά μελίσσια νωρίς την άνοιξη, για να δούμε ολόκληρο τον κύκλο ανάπτυξης των μελισσών μέχρι και το φθινόπωρο και να προετοιμαστούμε σωστά για το χειμώνα.

- Πρέπει να αγοράζουμε μελίσσια μόνο με έγκυρο πιστοποιητικό υγείας και από έναν αξιόπιστο πωλητή (οι προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο διαφέρουν από χώρα σε χώρα). 

Επιλέγουμε υγιεί μελίσσια με πληθυσμό τουλάχιστον 4-5 πλαισίων. 

Πρέπει απαραίτητα να έχουν γόνο και μια νεαρή ακμάζουσα βασίλισσα. 

Οι βασίλισσες γενικά σταματούν να γεννούν αυγά με καλό ρυθμό όταν φτάνουν στο τρίτο έτος της ζωής τους. 

Οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι προτιμούν να ξεκινήσουν το μελισσοκομικό ταξίδι τους, αγοράζοντας ένα “πυρήνα”. 

(Ένας πυρήνας είναι μια μικρή κοινότητα μελισσών, αλλά σε κλίμακα 50%.)

-Αντί να έχει 8 ή 10 πλαίσια, ένα μελίσσι-πυρήνας συχνά περιλαμβάνει 4-5 πλαίσια, αλλά περιλαμβάνει επίσης το γόνο, τη γύρη, το σφραγισμένο και ασφράγιστο μέλι, αρκετές εργάτριες και μια νεαρή ακμάζουσα βασίλισσα, την οποία οι εργάτριες έχουν δεχθεί πολύ καλά και λαμβάνουν πρόθυμα εντολές. 

Με τον τρόπο αυτό, είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει ο νέος μελισσοκόμος να τρυγήσει μέλι κατά τη διάρκεια του πρώτου καλοκαιριού, αλλά μπορεί να παρακολουθεί προσεχτικά την ανάπτυξη του πυρήνα σε μια πλήρη ισχυρή κυψέλη, κάτι που είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό και εκπαιδευτικό. 

Το κόστος για έναν πυρήνα διαφέρει........

ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.. δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε πολλά χρήματα κατά την πρώτη εισαγωγική χρονιά. 

Από την άλλη πλευρά, όταν χρησιμοποιούμε μεταχειρισμένο εξοπλισμό κάποιου άλλου μελισσοκόμου, διατρέχουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από διάφορες ασθένειες. 

Εκτός από τις κυψέλες, χρειαζόμαστε κατάλληλα ρούχα εργασίας, ειδική μάσκα και γάντια για να προστατευθούμε από τα τσιμπήματα, μία μεταλλική ξύστρα, ένα καπνιστήρι μελισσών (χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει τις μέλισσες και δεν επιτρέπεται σε ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ), μια βούρτσα και μερικά εργαλεία (σφυρί, διάφορα καρφιά, κατσαβίδια, βίδες γωνίας, μαχαίρι, πένσες, σύρμα, συνδετήρες κυψελών κα.).

 -Χρειαζόμαστε επίσης ένα χώρο για τον τρύγο, την αποθήκευση, τη συντήρηση και την επισκευή των πλαισίων μας. 

Ένα μικρό δωμάτιο με καλό εξαερισμό είναι αρκετό, αρκεί να το διατηρούμε καθαρό. 

Τέλος, μπορεί να χρειαστούμε σύρμα, καρφίτσες, ηλεκτρικό μαχαίρι για την αφαίρεση του κεριού από τα πλαίσια, καυστήρα (απολυμαίνει τα πλαίσια της κυψέλης και των δαπέδων) και ρηχές πλαστικές λεκάνες-πιατάκια για την τροφοδοσία των μελισσών (εκεί θα τοποθετήσουμε αργότερα σκέτο νερό ή νερό με ζάχαρη). Εάν είμαστε βέβαιοι ότι θέλουμε να ασκήσουμε επαγγελματικά τη μελισσοκομία, θα χρειαστούμε αργότερα σίγουρα ένα όχημα για τη μεταφορά των κυψελών (απαιτείται από το νόμο για περισσότερες από 25-30 κυψέλες σε πολλές χώρες).


Πηγη xmbeekeeping.blogspot.com

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال