1)΄Η Ανοιξη είναι κατάλληλη εποχή ανανέωσης βασιλισσών, που αυτό χρειάζεται χρόνο και οι ανθοφορίες προσπερνούν χάνoτας εισόδημα.Εναλλακτική λύση είναι στην αρχή του φθινόπωρου αν δεν θέλουμε να πάρουμε εισόδημα, αλλά νέο φθινοπωρινό πληθυσμό,για σίγουρο καλό ξεχειμώνιασμα και γρήγορη ανάπτυξη και απόδοση περισσότερου εισοδήματος της άνοιξης.
2)Οι βασίλισσες πρέπει να αλλάζουν το δεύτερο χρόνο της ζωής τους ,για να μην έχουμε διαδικασίες σμηνουργίας και απώλειες μελισσιών,αφού οι νέες βασίλισσες δεν σμηνουργούν.
3)Οι νέες βασίλισσεσες πρέπει να παράγονται από άριστο γενετικό υλικό ,που θα διαχειριστούμε και αυτό προέρχεται από το μελισσοκομείο μας και από τα μελίσσια εκείνα που έδωσαν τα περισσότερα και βαρύτερα πλαίσια μελιού την περασμένη χρονιά (και έπρεπε τότε να τα μαρκάρουμε ), για να πάρουμε γόνο από αυτά. Δηλαδή σκουλικάκι μιας μέρας.Αυτό υπάρχει σε πλαίσιο του γόνου του, κάτω από το σφραγισμένο γόνο και κάτω από τον ανοιχτό γόνο και τελευταία πριν τα αβγά (αλλά προσοχή μήπως ψάχνουμε κηφηνοπλαίσιο).
4) Στο Φεβρουάριο αρχίζει αύξηση πληθυσμού στα μελίσσια και κάποτε χρειάζονται όροφο ,που σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης ,για το κάθε αναπτυγμένο ,κάνουμε τους εξής χειρισμούς:
ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ:
ΑΝ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Σκοτώνουμε τη βασλιλισσα,δεν βάζουμε όροφο.αλλά χωρίζουμε το μελίσσι στα δύο, με όμοια- δίκαια διανομή του περιεχομένου τους.Το ένα το αφήνουμε στη θέση που ήταν πριν χωριστεί και αυτό θα πάρει όλες τις συλλέκτριες που θυμούνται αυτή τη θέση.Το δεύτερο που θα το βάλουμε πιό πέρα απο τη μητρική θέση,δεν θα πάρει συλλέκτριες και θα αδυνατίσει .Γιαυτό στο δεύτερο βάζουμε περισσότερο γόνο ,τινάζονταςκαι ένα πλαίσιο πληθυσμό,,δίνουμε και τροφές,για να προκύψει κάποια ισοδυναμία προοδευτικά σε αυτά που χωρίσαμε.Όμως στο μελίσσι 1, που έμεινε στη θέση που ήταν ,λείπει ένα πλαίσιο και του δίνουμε ένα χτισμένο > Προσοχή όμως να υπάρχει ανοιχτός φρέσκος γόνος.Βάζουμε και από ένα κιλό ζαχαροζύμαρο στο καθένα και τα μελίσσια αρχίζουν να κάνουν κελιά βασιλικά.
5)Την τρίτη μέρα μετά το κόψιμο των μελισσιών ,βλέπουμε στα 2 χωρισμένα μελίσσια να έχουν κάνει βασιλοκύπελα , που είναι ανοιχτά και με βασιλικό πολτό και διακρίνονται οι προνύμφες τους και κρατάμε στο καθένα μελίσσι από 2 βασιλοκελιά ,τα καλύτερα και τα άλλα τα χαλάμε .
6) ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ και τα ανοίγουμε σε ένα μήνα ,που κανονικά πρέπει να βρούμε γόνο της νέας βασσίλισσας.Και αν δεν υπάρχει αφήνουμε για άλλες 5 μέρες.Και σε περίπτωση πάλι αποτυχίας ,κάνουμε κατάλληλες συνενώσεις.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
1)Τοποθετούμε μία άδεια κυψέλη δίπλα σε αυτή που θέλουμε να χωρίσουμε σε δύο και της προσθέτουμε μέσα 3 πλαίσια γόνο, που να υπάρχει σ ένα τουλάχιστο ,ανοιχτός γόνος και δίνουμε και ένα πλαίσιο μέλι και ένα με γύρη.
2) Τον πληθυσμό των πλαισίων τον τινάζουμε επιμελημένα στη αρχική κυψέλη , για να ξέρουμε ότι εκεί υπάρχει η βασίλισσα.
3)Μετακινούμε το αρχικό με τη βασίλισσα μερικά μέτρα πιο πέρα.
4)Στη θέση του τοποθετούμε το άλλο χωρίς πληθυσμό.
5)Βάζουμε από ένα κιλό ζαχαροζύμαρο και στα δύο μελίσσια.
6)Οι συλλέκτριες θα γυρίσουν στν αρχική θέση της κυψέλης,που τώρα είναι το ορφανό μελίσσι και κάποιες από αυτές θα γίνουν παραμάνες και θα φτιάξουν βασιλικά κελιά.
7)Όμως από αυτά τα βασιλικά κελιά κρατάμε 2 τα καλύτερα και χαλάμε τα άλλα.
8)Τέλος στα κελιά που κρατήσαμε αφαιρούμε το μπόλι που περιέχουν και μπολιάζουμε δικό μας από τα επιλεγμένα άριστα μελίσσια μας που προαναφέρθηκαν .
9)Σε ένα μήνα κάνουμε έλεγχο για γέννα κλπ.
Ο δεύτερος αυτός τρόπος δίνει επιλεγμένες ,καλοταγισμένες βασίλισσες στα μελίσσια χωρίς βασιλοτροφίες «τύπου εφέ » .Καθυστερείται η ανάπτυξη των μελισσιών αποτρέποντας τις σμηνουργίες.Αυτά τα μελίσσια γίνονται γρήγορα την άνοιξη και δε χάνουν ανθοφορίες που προσπέρασαν.
Αργότερα αν κάποια από αυτά αρχίσουν διαδικασία βασιλοτροφίας,τότε επαναλαμβάνεται η εφαρμογή του δεύτερου τρόπου,φτιάχνοντας παραφυάδες και αυξάνοντας το μελισσοκομείο ,άποτρέποντας έτσι και τις σμηνουργιες