Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ανοιξιάτικες μολύνσεις στης Μηλιές


 

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης

Από τα ακάρεα που προσβάλλουν την μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί το περισσότερο ζημιογόνο είδος. Το άκαρι ζει και στις δύο επιφάνειες των φύλλων προκαλώντας με την τροφική του δραστηριότητα μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων και μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων καρπών.

Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον 30 οφθαλμών ή 10 βλαστών καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου. Εντοπίστε και καταμετρήστε τα αυγά του τετράνυχου (τα διαπαύοντα αυγά αποτίθενται στη βάση των οφθαλμών).

Εάν καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου να γίνει άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου – προνυμφοκτόνου δράσης.

Φουζικλάδιο μηλιάς

Σε περισσότερες περιοχές αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας και υψηλά ποσοστά υγρασίας, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη προσβολών. Επίσης, οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται στα πλέον ευπαθή στάδια ανάπτυξης του δέντρου.

Συνιστάται επέμβαση με προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα έως και 96 ώρες μετά την περίοδο προσβολής.

Ωίδιο μηλιάς

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου. Οι νεαροί τρυφεροί ιστοί είναι ευπαθείς στις μολύνσεις. Η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις, οι οποίες ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί το προηγούμενο έτος, κρίνεται απαραίτητη.

Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το Φουζικλάδιο.

Πηγή www.in.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال